FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): azijske burze oslabile, dolar i dalje jača

Autor: neba
HONG KONG, 15. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale jer se ulagači plaše zaoštravanja monetarne politike u Kini, no japanski Nikkei indeks osjetno je porastao zahvaljujući snažnijem rastu tamošnjeg gospodarstva nego što se očekivalo.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks do 7,30 sati porastao oko 1 posto, dok su na većini ostalih azijskih burzi cijene dionica pale.

Burzovni indeksi u Australiji, Singapuru i Hong Kongu pali su između 0,1 i 0,7 posto, dok u Šangaju i Južnoj Koreji balansiraju na rubu pozitivnog i negativnog područja.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 0,6 posto, nakon što je prošloga tjedna potonuo 3,4 posto.

Azijski ulagači još su pod dojmom prošlotjednih podataka o snažnom rastu kreditiranja i skoku inflacije u Kini na najvišu razinu u dvije godine, zbog čega se očekuje da će tamošnje monetarne vlasti uskoro dodatno zaoštriti monetarnu politiku.

Ulagače zabrinjava i jačanje dolara, što je posljedica dužničkih problema Irske, zbog čega se špekulira da će ta članica eurozone uskoro zatražiti financijsku pomoć Europske Unije.

„Raspoloženje na tržištu je krhko jer ulagače zabrinjavaju mogućnost zaoštravanja monetarne politike u Kini i financijski problemi u Europi. Stoga splašnjava sklonost ulagača prema riziku“, kaže Mitul Kotecha, valutni strateg u banci Credit Agricole u Hong Kongu.

Bolje raspoloženje vlada samo na Tokijskoj burzi, nakon što je objavljeno da je u trećem tromjesečju japanski bruto domaći proizvod porastao 0,9 posto u odnosu na prethodni kvartal, što predstavlja rast od 3,9 posto na godišnjoj razini, znatno više nego što se očekivalo.

To se zahvaljuje većoj potrošnji Japanaca, ali i kompanija, no analitičari kažu da je moguće slabljenje rasta u posljednjem tromjesečju ove godine zbog pada izvoza.

Pozitivno na japansku burzu utječe i slabljenje jena prema dolaru.

Još nedavno tečaju američke valute prijetio je pad ispod razine od 80 jena, što nije zabilježeno 15 godina, no prošloga se tjedna dolar oporavio, a nastavio je jačati i prvog dana ovoga tjedna.

Jutros je cijena dolara porasla s 82,51 na 82,90 jena.

Dolar je ojačao i prema europskoj valuti, pa je tečaj eura skliznuo s 1,3690 dolara, koliko je iznosio u petak, na 1,3660 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena eura porasla je sa 112,95 jena, koliko je iznosila u petak, na 113,30 jena.

Nakon oštrog pada krajem prošloga tjedna, terminska cijena nafte porasla je jutros za 10-ak centi, na 85,02 dolara po barelu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙