FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): azijske burze porasle, dolar pod pritiskom

Autor: neba
HONG KONG, 3. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, kao i jučer na Wall Streetu, dok je dolar pod pritiskom jer se očekuje daljnje labavljenje monetarne politike u SAD-u.

U Hong Kongu je Hang Seng indeks do 7,30 sati skočio 1,9 posto, dosegnuvši najvišu razinu u 28 mjeseci, dok je južnokorejski Kospi indeks ojačao oko 1 posto.

U Australiji i Singapuru cijene su dionica porasle između 0,4 i 0,8 posto, dok su u Šangaju oslabile oko 0,3 posto.

Zbog blagdana, u Japanu se danas ne radi, a MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,34 posto.

Na azijske je ulagače pozitivno utjecao jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, gdje je vladalo dobro raspoloženje jer se ulagači nadaju da će izbori za Kongres i odluka američke središnje banke o labavljenju monetarne politike poboljšati poslovno okruženje.

Danas se očekuje odluka Feda o daljnjem kvantitativnom popuštanju, odnosno novom programu za kupnju obveznica, čime bi se kamate zadržale na niskim razinama i tako potaknulo kreditiranje. To bi, u konačnici, trebalo potaknuti jači rast američkog gospodarstva.

Procjenjuje se da će Fedov program otkupa obveznica iznositi barem 500 milijardi dolara u idućih pet mjeseci, no dosta je nesigurnosti i po pitanju vrijednosti i po pitanju trajanja tog programa.

„Mislim da će se Fed ponašati kao što se središnje banke obično ponašaju kada odlučuju o kamatnim stopama. To znači da će prvo napraviti manje korake, a na idućoj sjednici razmotriti situaciju“, kaže Joseph Capurso, strateg u Commonwealth Bank.

I dok daljnje popuštanje monetarne politike Feda pozitivno utječe na cijene dionica, dolar je, s druge strane, pod pritiskom.

Nakon što je jučer oslabio 0,7 posto, jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao blagih 0,1 posto, na 76,79 bodova. No, to je i dalje nedaleko najnižih razina u dva i pol tjedna.

Pritom se prema japanskoj valuti tečaj dolara stabilno kreće oko 80,60 jena.

U odnosu, pak, na europsku valutu, dolar je oslabio, pa je cijena eura porasla s jučerašnjih 1,3925 na 1,4010 dolara.

Euro je ojačao i prema japanskoj valuti, pa je njegov tečaj porastao s jučerašnjih 112,35 na 112,95 jena.

Slabljenje američke valute potaknulo je rast cijena sirovina. Stoga je terminska cijena nafte jutros porasla za 40-ak centa, na 84,32 dolara po barelu, što je nedaleko njezine najviše razine u posljednjih šest mjeseci.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙