FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): azijske burze ojačale, dolar stabilan

Autor: neba
HONG KONG, 11. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros ojačale, ponajviše zahvaljujući rastu cijena sirovina, nakon niza dobrih makroekonomskih podataka iz Kine.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks do 7,30 sati ojačao 0,3 posto, dosegnuvši najvišu razinu u četiri i pol mjeseca.

Nakon jučerašnjeg pada, cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu skočile su jutros više od 1 posto, dok su burzovni indeksi u Singapuru i Australiji ojačali oko 0,5 posto.

Od značajnijih tržišta, jedino su u Južnoj Koreji cijene dionica jutros pale, i to za više od 2 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,7 posto.

Industrijska proizvodnja u Kini porasla je u listopadu za 13,1 posto, što pokazuje da tamošnje gospodarstva i dalje snažno raste. To je, pak, potaknulo rast cijena sirovina, jer je Kina njihov najveći uvoznik.

Rast cijena sirovina potaknuo je dionice u rudarskom i energetskom sektoru.

Jutros su se na Šangajskoj burzi oporavile i dionice kineskih banaka, nakon izvješća o snažnom rastu novih kredita u Kini prošloga mjeseca.

No, u listopadu je i inflacija u Kini snažno porasla, dosegnuvši najvišu razinu u dvije godine. Snažan rast kreditiranja i potrošačkih cijena daje, kažu analitičari, jasnu sliku: Kina će morati nastaviti politiku povećanja kamatnih stopa.

„Proces normaliziranja monetarnih uvjeta u Kini će se ubrzati“, kaže Dong Tao, ekonomist u banci Credit Suisse u Hong Kongu.

Na Tokijskoj burzi jutros su, pak, ponajviše porasle cijene dionica velikih japanskih izvoznika, kao što su Canon i Toyota.

To se zahvaljuje jačanju dolara prema jenu. Od početka studenoga tečaj američke valute porastao je za gotovo 2 jena.

Jutros se kreće oko 82,20 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 81,80 jena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je jutros 0,2 posto, no od početka studenoga na dobitku je 0,8 posto.

Nakon što je jučer u jednom trenutku potonuo ispod 1,37 dolara, jutros se tečaj eura kreće oko 1,3785 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena eura porasla je s jučerašnjih 112,70 na 113,30 jena.

Terminska cijena nafte dosegnula je jutros u jednom trenutku najvišu razinu od listopada 2008. godine – 88,35 dolara po barelu, no kasnije je pala na 88,20 dolara.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙