FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 4. studenog 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

LONDON - Rast aktivnosti u gospodarstvu eurozone u listopadu je potonuo na najnižu razinu u osam mjeseci, pritisnut padom u uslužnom sektoru, pokazao je indeks menadžera nabave britanske tvrtke Markit. Prema konačnim podacima te tvrtke ukupni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu u listopadu je oslabio na 53,8 boda, spustivši se s 54,1 boda u rujnu. Odvojeno izvješće pokazuje da je oporavak uslužnog sektora eurozone u listopadu također usporio, i to na najnižu razinu od veljače. Tako je konačni indeks za uslužni sektor u listopadu oslabio na 53,3 boda, nakon 54,1 boda u rujnu, te gotovo nepromijenjeno u odnosu na početnu procjenu od 53,2 boda. Razlike među pojedinačnim zemljama i dalje su snažno naglašene, pa se rast i dalje ponajviše oslanja na Francusku i Njemačku.

LUXEMBOURG - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u eurozoni u rujnu su porasle za 0,3 posto u odnosu na mjesec ranije, a u 27-članoj Europskoj uniji njihov je rast iznosio 0,2 posto, objavio je europski ured za statistiku Eurostat. To je blago ubrzanje u odnosu na kolovoz kada su proizvođačke cijene porasle u obje zone za svega 0,1 posto, pokazuju podaci statističkog ureda. Na godišnjoj razini rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda u rujnu je iznosio 4,2 posto u 16-članoj eurozoni, a u EU 4,5 posto.

NEW YORK - SAD i Velika Britanija imaju najrazvijenije financijske sustave u svijetu i nadmašili su azijske zemlje, unatoč slabijim ili nepromijenjenim rezultatima u odnosu na prošlu godinu, pokazalo je najnovije izvješće Svjetskog gospodarskog foruma (WEF). SAD je zauzeo čelnu poziciju među ukupno 57 zemalja s 5,12 bodova, popevši se za dva mjesta, usprkos gotovo nepromijenjenom broju bodova u odnosu na prošlu godinu. Velika Britanija kliznula je s prvog na drugo mjesto, osvojivši 5,06 bodova. Na trećem mjestu našao se Hong Kong s 5,04 boda, dok je četvrto mjesto pripalo Singapuru s 5,03 boda. Australija je potonula s drugog na peto mjesto.

BRUXELLES - Europska komisija objavila je nedavno smjernice o tome kako učiniti da vjetroelektrane ne štete biljnom i životinjskom svijetu na područjima EU-a koja se nalaze u sklopu mreže zaštićenih lokacija "Natura 2000", javljaju europski mediji. Nove smjernice o razvoju energije vjetra objavljene su prošloga tjedna s ciljem da se osigura da vjetroelektrane nemaju negativni utjecaj na osjetljive vrste i staništa u ekološkoj mreži koju čini oko 26.000 zaštićenih lokacija. Smjernice pokušavaju pomiriti dva europska cilja zaštite okoliša - povećanje udjela obnovljivih izvora energije za 20 posto do 2020. i zaustavljanje gubitka bioraznolikosti. Europska komisija traži od zemalja članica da identificiranju mjesta na kojima se mogu izgraditi farme vjetra. Europska udruga za energiju vjetra (EWEA) kaže da bi konstruktori trebali procijeniti utjecaj na okoliš prije nego što neki projekt dobije zeleno svjetlo.

BUDIMPEŠTA - Agencija Standard & Poor's potvrdila je važeći rejting Mađarske nakon najave vlade u Budimpešti da će uvesti privremene poreze nekim granama industrije i crpsti sredstva iz mirovinskih fondova kako bi zakrpala rupe u proračunu. Ta je međunarodna agencija Mađarskoj potvrdila najniži investicijski rejting 'BBB-' i negativnu prognozu, budući da vladini planovi ne nude rješenje za pitanje "strukturnog deficita", zbog kojeg bi manjak do 2014. mogao porasti na šest posto BDP-a, s ciljanih 2,94 posto u idućoj godini.

SYDNEY/OTTAWA - Kanadska vlada blokirala je 39 milijardi dolara vrijednu ponudu australsko-britanskog rudarskog diva BHP Billiton za kanadskog proizvođača umjetnih gnojiva Potash, zaključivši da zemlja ne bi od nje imala koristi. Po kanadskim zakonima inozemni ulagači moraju preuzimanjem kanadskih tvrtki osigurati nova radna mjesta, te rast izvoza, proizvodnje i ulaganja. Time je kanadska vlada tek drugi puta u povijesti blokirala inozemno preuzimanje domaće tvrtke.

SINGAPUR - Australska zračna kompanija Qantas prizemljila je cijelu flotu Airbuseva A380 nakon što je u četvrtak jednom od njih otkazao motor, prisilivši letjelicu s 459 putnika i članova posade na prinudno slijetanje u Singapuru. "Prizemljit ćemo sve Airbuseve A380 dok ne dobijemo potpune informacije o letu QF32", rekao je Alan Joyce, predsjednik izvršnog odbora Qantasa. Tvrtka u svojoj floti ima šest Airbuseva A380, najvećeg svjetskog putničkog zrakoplova. Ovo je ujedno dosad najozbiljniji incident povezan s Airbusom A380 otkako je prije tri godine uveden u upotrebu u svijetu.

BERLIN - Pregovori o spajanju dviju vodećih njemačkih regionalnih banaka propali su, kazali su upućeni izvori. WestLB, banka čiji je jedan od vlasnika savezna njemačka zemlja Sjeverna Rajna-Vestfalija, navodno se povukla iz pregovora s BayernLB-om, bavarskim regionalnim zajmodavcem, jer smatra da bi joj spajanje donijelo tek ograničenu korist. Spajanjem je trebala nastati treća po veličini banka u Njemačkoj, nakon Deutsche Banka i Commerzbanka. I WestLB i BayernLB teško je pogodila kriza koja je zahvatila globalnu financijsku industriju nakon urušavanja tržišta nekretnina u SAD-u prije više od dvije godine. WestLB bi do kraja iduće godine trebao pronaći nove vlasnike u sklopu uvjeta koje je postavila Europska komisija da bi odobrila isplaćenu državnu pomoć.

BONN - Deutsche Telekom (DT) je izvijestio da je u trećem tromjesečju povećao neto dobit na godišnjoj razini temeljem rasta prihoda od podatkovnih usluga u mobilnoj telefoniji i priželjkivanog napretka u kresanju troškova. Neto dobit u tom je razdoblju uvećana za 7,9 posto na godišnjoj razini i iznosila je gotovo 1,04 milijarde eura, navodi se u izvješću DT-a. Ističući napredak u dosadašnjim mjerama smanjenja troškova koje su rezultirale uštedama od 1,7 milijardi eura od početka godine, u Deutsche Telekomu kažu da su na dobrom putu da premaše prvotno ciljane ovogodišnje uštede u visini dvije milijarde eura. U devetomjesečnom razdoblju zaključno s krajem rujna neto dobit DT-a porasla je na 2,28 milijarde eura, s 356 milijuna u istom razdoblju godine ranije, navodi se u priopćenju.

LOS ANGELES - Slavni holivudski filmski studio MGM zatražio je u srijedu sudsku zaštitu od vjerovnika kako bi mogao nastaviti poslovati i sudjelovati u produkciji dva filma koja se temelje na Tolkijenovom romanu The Hobbit. Nakon što ga je 2005. kupio konzorcij investicijskih fondova, MGM je počeo gomilati dugove. Stečaj s preustrojem omogućit će vjerovnicima na čelu s Credit Suisseom i JP Morgan Chaseom da zamijene kredite u vrijednosti oko četiri milijarde dolara za vlasničke udjele u kompaniji. U sklopu tog plana kontrolu nad filmskim studiom preuzet će čelnici Spyglass Entertainmenta, manjeg holivudskog studija. MGM-ov zahtjev sudu za zaštitom od vjerovnika označio je završetak višemjesečnih natezanja. Tvrtka namjerava izaći iz stečaja za 30 dana.

NEW YORK - Medijski konglomerat News Corp priopćio je da je u prvom tromjesečju fiskalne 2011. godine povećao neto dobit za 36 posto, na 775 milijuna dolara, nadmašivši očekivanja analitičara Wall Streeta. U tri mjeseca do 30. rujna prihodi tog medijskog diva medijskog magnata Ruperta Murdocha porasli su na 7,4 milijardi dolara, sa 7,2 milijarde u istome tromjesečnom razdoblju godine ranije. "Naša globalna kablovska mreža nastavlja predvoditi financijskim i operativnim rastom korporacije News Corp", kazao je Murdoch, izvršni direktor i predsjednik uprave te kompanije. Naši domaći i međunarodni programi sada ostvaruju 25 posto prihoda tvrtke, kazao je on.

NEW YORK - Najveći američki proizvođač automobila General Motors objavio je u srijedu da će njegove dionice ovog mjeseca ponovno biti izlistane u burzovnoj kotaciji, poduprte snažnom dobiti u trećem tromjesečju. U kratkoj najavi poslovnih rezultata u trećem tromjesečju GM je izvijestio da očekuje dobit u rasponu od 1,9 do 2,1 milijardu dolara, što znači da bi treće tromjesečje zaredom zaključio u plusu. Objava službenih rezultata za treće tromjesečje najavljena je za 10. studenoga.

LONDON/FRANKFURT - Europski burzovni indeksi u četvrtak su ojačali nakon odluke američke središnje banke Fed o programu kupovina državnih obveznica kako bi se poduprlo američko gospodarstvo, a podršku su dobivali i od ohrabrujućih rezultata poslovanja kompanija. Londonski Ftse indeks ojačao je u takvom ozračju 1,6 posto, na 5.840 bodova. Frankfurtski DAX bio je na sličnom postotnom dobitku, popevši se na 6.721 bod. Podršku dionicama pružila je odluka Feda o kupnji 600 milijardi dolara vrijedne imovine, takozvano kvantitativno popuštanje čiji je cilj stvoriti nove količine dolara i povećati ponudu novca u gospodarstvu. Uključivat će kupovine 75 milijardi dolara trezorskih zapisa svaki mjesec u razdoblju do lipnja iduće godine.

LONDON - Dolar je u četvrtak potonuo prema ostalim ključnim valutama na međunarodnim tržištima, kliznuvši na najnižu razinu prema euru u 10 mjeseci nakon što je američka središnja banka objavila detalje planirane kupovine imovine radi ubrizgavanja dodatne likvidnosti u posustalo gospodarstvo. Euro je prema dolaru ojačao oko 0,7 posto, dosegnušvi 1,4237 dolara. Dolar je izgubio na vrijednosti i prema jenu, nešto blažih 0,2 posto, te se njime trgovalo po 80,90 jena. Potonuo je i na najnižu razinu prema australskom imenjaku od 28 godina, od 1,0099 američkih za jedan australski dolar.

TOKIO - Na azijskim su tržištima cijene dionica jutros porasle, kao i cijene roba, dok se tečaj dolara stabilizirao, nakon što je jučer američka središnja banka objavila novi program za otkup obveznica kojim će dodatno poboljšati likvidnost financijskog sustava. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio je u plusu više od dva posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Šangaju porasle više od jedan posto. U Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji burzovni su indeksi ojačali između 0,1 i 0,5 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, porastao 0,8 posto, dosegnuvši najvišu razinu od lipnja 2008. godine.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago porasle, pri čemu su Dow Jones i Nasdaq indeks dosegnuli najviše razine u više od dvije godine, no trgovalo se nesigurno, nakon što je Fed objavio plan ubrizgavanja dodatne likvidnosti u financijski sustav. Dow Jones indeks ojačao je 26 bodova, ili 0,24 posto, na 11.215 bodova, najvišu razinu od rujna 2008. godine. S&P 500 porastao je 0,37 posto, na 1.197 bodova, najvišu razinu u šest mjeseci, dok je Nasdaq indeks osvojio 0,27 posto, dosegnuvši 2.540 bodova, najvišu razinu od lipnja 2008. godine.

(Hina) xggoj ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙