FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: Dow Jones potonuo ispod 11.000 bodova

Autor: neba
NEW YORK, 20. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Neočekivano povećanje kamata u Kini, novi problemi banaka s hipotekarnim kreditima i slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati tehnoloških kompanija izazvali su u utorak na Wall Streetu najveći dnevni pad cijena dionica u dva mjeseca.

Dow Jones indeks oslabio je 165 bodova, ili 1,48 posto, na 10.978 bodova, zaronivši po prvi puta nakon više od mjesec dana ispod psihološki važne razine od 11.000 bodova.

S&P 500 potonuo je 1,59 posto, na 1.165 bodova, a Nasdaq indeks 1,76 posto, na 2.436 bodova.

Od samog početka jučerašnjeg trgovanja dionice su bile pod pritiskom jer je kineska središnja banka neočekivano povećala ključnu kamatnu stopu s 2,25 na 2,50 posto, kako bi spriječila jačanje inflacije.

No, to će usporiti rast tamošnjeg gospodarstva i potražnje, pa su se pod pritiskom našle dionice iz rudarskog i energetskog sektora, te onih kompanija kojima je Kina veliko izvozno tržište.

S&P indeks energetskog sektora pao je 2,4 posto, pri čemu je dionica Exxon Mobila pojeftinila 1,8 posto.

Oštro su pale i cijene u tehnološkom sektoru, nakon kvartalnih poslovnih izvješća Applea i IBM-a. Doduše, obje su kompanije u trećem tromjesečju ostvarile bolje rezultate nego što se očekivalo, no ipak ne toliko dobre da bi podržali daljnji rast cijena tih dionica.

Cijena dionice Applea pala je jučer 2,7 posto, nakon što je od kraja kolovoza skočila 30,8 posto. U istom je razdoblju cijena IBM-a porasla 16 posto, da bi jučer pala za 3,4 posto.

Među najvećim gubitnicama našla se jučer i dionica Bank of America, s padom cijene za 4,4 posto. Posljedica je to vijesti da fondovi PIMCO i BlackRock, te podružnica Feda u New Yorku traže od Bank of America da otkupi oko 47 milijardi dolara vrijednih obveznica oslonjenih na loše hipotekarne kredite, koje je svojedobno izdala njezina podružnica Countrywide Financial.

Premda postoji bojazan da bi i druge banke mogle imati slične probleme, ipak nisu sve bankarske dionice oslabile.

Cijena Goldman Sachsa porasla je gotovo 2 posto, nakon što je ta banka izvijestila o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Na pojačano povlačenje ulagača s tržišta ukazuje iznadprosječan obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 9,7 milijardi dionica, dok je dosadašnji dnevni prosjek u ovoj godini iznosio 8,7 milijardi.

Pritom je odnos između dionica koje su izgubile i onih koje su dobile na vrijednosti iznosio 5 naprema 1.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,67 posto, na 5.703 boda, dok je frankfurtski DAX pao 0,40 posto, na 6.490 bodova, a pariški CAC 0,71 posto, na 3.807 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙