FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: investitori skloni ulaganju u rizičnu imovinu

Autor: scvi
NEW YORK, 21. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi ukazuju danas na nastavak rasta cijena na Wall Streetu, jer su investitori u očekivanju niskih kamatnih stopa i daljnjeg popuštanja monetarne politike u SAD-u skloni ulaganju u rizičniju imovinu poput dionica i sirovina.

Terminski Dow Jones indeks u 14,00 sati bio je na dobitku 53 boda, a tehnološki Nasdaq 15,75 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks ojačao je 6,6 bodova i bio je iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Poticaj dobrom raspoloženju ulagača dao je i nastavak sezone objave tromjesečnih financijskih izvješća. Internet kompanije eBay i Netflix izvijestile su o boljim od očekivanja poslovnim rezultatima, što je podiglo cijene dionice eBaya u elektroničkom predtrgovanju za 6 posto, a Netflixa za 12 posto.

Tijekom dana očekuje se objava poslovnih rezultata Caterpillara, Morgan Stanleya i American Expressa.

Uz zarade kompanija, u fokusu investitora su i makroekonomski pokazatelji. Američko ministarstvo rada danas će objaviti redovito izvješće o tjednoj nezaposlenosti.

Od početka godine broj Amerikanaca koji su tjedno ostajali bez posla najčešće se kretala oko 450.000, što ukazuje da američke kompanije više oštro ne otpuštaju, ali ni značajno ne zapošljavaju. Visoka nezaposlenost, pak, glavna je prepreka snažnom gospodarskom rastu. Stoga bi, bude li danas broj novih nezaposlenih u proteklome tjednu ispod 450.000, to moglo dati pozitivan poticaj tržištu dionica.

Tijekom dana očekuje se i objava vodećih gospodarskih pokazatelja, pri čemu ekonomisti procjenjuju da su u rujnu porasli 0,3 posto. Bit će objavljen i regionalni indeks proizvodnje Feda u Philadelphiji, koji investitorima signalizira kakav će biti indeks upravljanja nabavom SAD-a.

I na europskim burzama su cijene dionica u plusu, ponajviše zahvaljujući rastu cijena dionica u defanzivnom sektoru, prvenstveno prehrambenih proizvođača.

Pozitivnom raspoloženju na pridonio i nešto bolji od očekivanja njemački indeks upravljanja nabavom. Taj indeks za listopad je dosegnuo 54 boda, dok su ekonomisti procjenjivali 52 boda.

Trenutno je frankfurtski DAX u plusu 0,4 posto, na 6.549 boda, londonski Ftse 0,5 posto, na 5.758 bodova, a pariški CAC 0,7 posto, na 3.855 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙