FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: indeksi stagnirali, čeka se odluka Feda

Autor: neba
NEW YORK, 30. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u petak vodeći indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, jer ulagači ne žele znatnije mijenjati pozicije uoči odluke američke središnje banke o popuštanju monetarne politike.

Dow Jones indeks ojačao je 4 boda, ili 0,04 posto, na 11.118 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,04 posto, na 1.183 boda. Nasdaq indeks ostao je, pak, nepromijenjen na 2.507 bodova.

I jučer se trgovalo vrlo oprezno, kao i prethodnih dana, jer se čeka odluka čelnika Feda, koji zasjedaju 2. i 3. studenoga, o kvantitativnom popuštanju monetarne politike kako bi se potaknuo rast gospodarstva.

Očekivanja da će Fed ubrizgati u financijski sustav svjež novac već su, kažu analitičari, ugrađena u cijene dionica. Nakon snažnog rasta u rujnu, u listopadu je Dow Jones porastao dodatnih 3,1 posto, S&P 3,7, a Nasdaq indeks 5,9 posto.

Ulagači su oprezni jer se ne zna koliko će agresivan biti potez Feda u poticanju dodatne likvidnosti kako bi zadržao kamatne stope niskima i tako oživio kreditiranje.

Još nedavno očekivala se agresivnija akcija središnje banke, no ovoga je tjedna signalizirano da će se vjerojatno raditi o nekoliko stotina milijardi dolara dodatne likvidnosti, što je manje od očekivanja.

Stoga posljednjih dana vodeći indeksi praktično stagniraju. U cijelom prošlom tjednu Dow Jones indeks oslabio je 0,1 posto, dok je S&P 500 ojačao 0,02, a Nasdaq indeks 1,1 posto.

Na tržište nije jučer znatnije utjecao ni podatak o rastu američkog bruto domaćeg proizvoda u trećem tromjesečju za 2 posto, jer je podatak u skladu s očekivanjima.

Premda to predstavlja ubrzanje rasta, s obzirom da je u prethodnom kvartalu BDP ojačao 1,7 posto, to nije dovoljno da bi se znatnije smanjila visoka nezaposlenost, kažu analitičari.

Snažnije se posljednjih dana reagira samo na poslovna izvješća kompanija. Jučer je među najvećim dobitnicama, s rastom cijene za 1,5 posto, bila dionica Microsofta, jer su rezultati najvećeg svjetskog proizvođača softvera u trećem tromjesečju nadmašili očekivanja.

Razočarali su, s druge strane, Chevron i Merck, stoga je dionica naftnog diva pojeftinila 2,2, a farmaceutskog 1,8 posto.

Idućega tjedna slijedi novi, posljednji veliki val poslovnih izvješća kompanija. Dosad je o kvartalnim rezultatima izvijestilo 335 kompanija, čije su dionice uvrštene u S&P 500 indeks. Pritom ih je 77 posto svojim zaradama nadmašilo očekivanja analitičara, što je nadomak rekordnih 79 posto zabilježenih u trećem tromjesečju 2009. godine.

Na oprez ulagača ukazuje i mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo 6,9 milijardi dionica, dok je u dosadašnjem dijelu godine prosječan dnevni promet iznosio 8,7 milijardi.

Pritom je na NYSE odnos između dionica koje su dobile i onih koje su izgubile na vrijednosti iznosio 17 naprema 11.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,05 posto, na 5.675 bodova, a pariški CAC 0,03 posto, na 3.833 boda. Frankfurtski DAX ojačao je 0,09 posto, na 6.601 bod.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙