FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanska središnja banka snizila prognozu rasta

Autor: gple
TOKIO, 28. listopada 2010. (Hina/dpa) - Japanska središnja banka snizila je u četvrtak prognozu gospodarskog rasta u tekućoj fiskalnoj godini na 2,1 posto, s ranije prognoziranih 2,6 posto, ukazujući na usporavanje izvoza i industrijske proizvodnje.

Banka je snizila i prognozu za sljedeću fiskalnu godinu koja završava u ožujku 2012., na 1,8 posto, s 1,9 posto prognoziranih u srpnju.

Japansko gospodarstvo i dalje pokazuje znakove umjerenog oporavka, stoji u bančinom priopćenju, ali tempo je usporio zbog usporavanja rasta izvoza i proizvodnje u posljednje vrijeme.

Tempo oporavka vjerojatno će dodatno usporiti zbog usporavanja rasta ostalih svjetskih gospodarstava, ukidanja poticajnih mjera i rasta vrijednosti jena prema ostalim valutama, dodaju u banci.

Istodobno je potvrđena prognoza o padu potrošačkih cijena u tekućoj fiskalnoj godini za 0,4 posto, te o njihovom rastu za 0,1 posto u sljedećoj.

Banka je također zadržala ključne kamatne stope nadomak nuli kako bi pružila potporu posustalom gospodarstvu.

Priopćila je i da će iskoristiti planirani 5.000 milijardi jena (61 milijardu dolara) vrijedan program kupovine imovine kako bi od financijskih tvrtki kupovala državne i korporativne obveznice s relativno nižim kreditnim rejtingom i tako pomogla tvrtkama u prikupljanju kapitala.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙