FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan iznio lošije ocjene stanja u gospodarstvu

Autor: vmom
TOKIO, 19. listopada 2010. (Hina/AFP) - Japanska vlada u utorak je pogoršala ocjene stanja u gospodarstvu, prvi put nakon 20 mjeseci, pojašnjavajući svoj potez snažnim uzletom jena i usporavanjem izvoza i proizvodnje.

Japanskom valutom posljednjih se tjedana trgovalo po najvišem tečaju u zadnjih 15 godina, unatoč intervencijama središnje banke u rujnu, poduzetima s ciljem obuzdavanja njezina jačanja.

Snažan jen slabi konkurentnost ključnog japanskog sektora izvoza, što potvrđuju i najnovije mjesečne ocjene vlade u Tokiju.

„Čini se da gospodarska kretanja u posljednje vrijeme pauziraju“, navodi se u listopadskom izvješću vladina kabineta, ukazujući na zaokret u odnosu na prošli mjesec kada je vlada ustvrdila da gospodarstvo i dalje jača.

Vlada je u izvješću zadnji put upotrijebila izraz 'pauza' u srpnju 2008., ističe Kyodo News.

U najnovijem izvješću vlada napominje da se korporativne zarade poboljšavaju i da jačaju kapitalna ulaganja, ukazujući ipak na oprez.

„Ipak, učestalija su oprezna stajališta u vezi bliske budućnosti. Izvoz je usporio a slabi i aktivnost industrijskog sektora“, dodaje vlada u izvješću, čime su pogoršane ranije ocjene.

S obzirom da jen jača, japanske su tvrtke počele razmatrati mogućnosti preseljenja tvornica i poslovnih pogona u inozemstvo kako bi smanjile troškove i zaštitile se od rizika valutnih tečajeva.

Japanske monetarne vlasti intervenirale su na valutnim tržištima u rujnu prvi put u šest godina kako bi obuzdale snažan uzlet jena prema dolaru nakon što je dosegnuo 82,86 jena. Učinci tih mjera bili su kratkog daha i zelenom novčanicom trgovalo se u utorak po tečaju od 81,45 jena.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙