FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Daljnji rast cijena roba mogao bi ugroziti globalni oporavak - IEA

Autor: vmom
SINGAPUR , 27. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Globalni gospodarski oporavak mogao bi znatnije usporiti ako se nastavi rast cijena roba nakon predstojećeg novog kruga labavljenja monetarne politike u SAD-u, čije se pojedinosti američka središnja banka sprema objaviti idući tjedan, upozorio je u srijedu dužnosnik Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Eduardo Lopez, viši analitičar naftne potražnje, ustvrdio je kako učinci novog kruga monetarnih poticaja ostaju nejasni budući da još nisu uvedeni, no da u osnovi znače da se SAD sprema tiskati novac.

Najave novih poticaja oslabjele su dolar, pridonijevši jačanju cijena roba i nafte u proteklih najmanje mjesec dana.

"Ako se nastavi daljnji rast cijena roba, oporavak bi mogao biti zakočen", kazao je on na konferenciji u Singapuru, posvećenoj rafinerijskim aktivnostima.

"Novi krug poticaja mogao bi podići cijene u nominalnom izrazu i ojačati inflaciju te zakočiti oporavak", upozorio je Lopez.

Pojedinosti novog kruga popuštanja monetarne politike američki bi Fed trebao objaviti na zasjedanju od 2. do 3. studenoga a financijska tržišta brine eventualno prekomjerno slabljenje dolara u očekivanju novih poteza središnje banke.

Dužnosnik IEA-e nadalje je istaknuo i podijeljena stajališta u vezi potencijalno nedostatne ponude na globalnim tržištima nafte iduće godine.

"Prema našim prognozama odnosa ponude i potražnje, situacija se ne čini posebno napregnutom. No, neke banke nisu takvog mišljenja", tumači on.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙