FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija promijenila propise o trgovini rubljom, odbacuje pretpostavke o valutnom ratu

Autor: vmom
MOSKVA , 15. listopada 2010. (Hina/AFP) - Ublažavanje ruskih propisa o trgovini rubljom nema za cilj omogućiti njezino slabljenje niti ta mjera ima ikakve veze s valutnim ratom, ustvrdio je u četvrtak ruski ministar financija Aleksej Kudrin.

Rusija je u srijedu povećala raspon za fluktuaciju rublje s tri na četiri rublje, čime se ruskoj valuti omogućava jačanje odnosno slabljenje za dodatnih 50 kopejki, odnosno pola rublje. Time će središnja banka dobiti više prostora za fleksibilnost.

Ruska mjera vremenski se poklopila s pojačanim strahovima da se svijet približava valutnom ratu, u sklopu kojeg zemlje, uključujući i gospodarstva u nastajanju poput Kine, pribjegavaju snižavanju vrijednosti domaće valute kako bi potaknule izvoz i time osigurale rast.

„Fleksibilniji tečaj rublje nije povezan ni sa kakvom utrkom u snižavanju vrijednosti valute, već ima za cilj minimizirati ili ukloniti potrebu za intervencijama središnje banke“, kazao je ministar.

Iako su vlade diljem svijeta, predvođene Japanom, intervenirale proteklih mjeseci na tržištima valuta kako bi smanjile vrijednost svojih valuta, Kudrin je istaknuo da ruske mjere ciljaju upravo u suprotnom smjeru.

„Zabrinutosti zbog valutnog rata povezane su s intervencijama na tržištima valuta, drugim riječima umjetnim promjenama njihova tečaja. Povećanje raspona fluktuacije povratak je smanjenju intervencija“, kazao je ministar financija.

Rubljom se u četvrtak trgovalo po tečaju od 35,57 rublje prema košarici američke i jedinstvene europske valute, koju čine 0,45 eura i 0,55 dolara, gotovo bez promjena u odnosu na dan ranije.

Ruska središnja banka proteklih je godina redovito intervenirala kako bi održavala rublju unutar fiksnog raspona. Nakon vrhunca ekonomske krize rublja se prilično dobro oporavila, no posljednjih je mjeseci ponovno bila na meti špekulanata, poglavito u odnosu na euro.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙