FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Guverner američke središnje banke smatra opravdanim novo popuštanje monetarne politike

Autor: vmom
WASHINGTON, 15. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Čelnik američke središnje banke Fed Ben Bernanke u petak je ustvrdio da visoka nezaposlenost i niska inflacija ukazuju na potrebu za daljnjim labavljenjem monetarne politike, što je potvrdilo i najnovije mjesečno izvješće o inflaciji u rujnu.

„Ako ne bude značajnijih promjena na drugim područjima, čini se da ima razloga za nove mjere“, kazao je Bernanke.

Dulje razdoblje visoke nezaposlenosti i niske inflacije moglo bi predstavljati rizik za održivost oporavka, kazao je čelnik Feda, upozoravajući da je zbog niske stope inflacije opasna silazna putanja cijena veća od željene.

Po najnovijim podacima američke vlade, potrošačke cijene u rujnu su porasle svega 0,1 posto na mjesečnoj razini, nakon 0,3-postotnog rasta u kolovozu. Najveći su razlog njihova jačanja više cijene benzina i hrane no, ako se njihov utjecaj izuzme, potrošačke cijene nisu se mijenjale u odnosu na mjesec ranije.

Posustali oporavak aktivnosti u gospodarstvu priječi rast cijena, a potrošači se suzdržavaju od potrošnje s obzirom na visoku stopu nezaposlenosti i stagnaciju plaća.

Čelnik Feda potvrdio je spremnost središnje banke da poduzme mjere oživljavanja gospodarstva putem kupnje državnih obveznica, no istaknuo je da Fed-ovi dužnosnici moraju oprezno pristupiti odlučivanju o veličini i tempu programa otkupa.

Fed bi mogao iskoristiti ovlasti za komuniciranje kako bi se spriječila deflatorna spirala u SAD-u, ustvrdio je nadalje Bernanke.

Mnogi ekonomisti prognoziraju da će Fed objaviti novi program na idućem sastanku, zakazanom za 2. i 3. studeni.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙