FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao nakon njemačke prognoze snažnijeg rasta

Autor: gvla
LONDON, 21. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak ojačao prema dolaru i jenu na međunarodnim tržištima valuta, poduprt naviše revidiranim prognozama njemačkog gospodarskog rasta u 2010.

U takvom je okruženju euro prema dolaru ojačao na 1,4023 dolara. Dobio je na vrijednosti i prema jenu, te se njime trgovalo po 113,61 jen.

Dolar je pak bio u minusu i prema japanskoj valuti, kliznuvši na 81,01 jen.

Njemačko će gospodarstvo u ovoj godini ostvariti rast od 3,4 posto, te potom u 2011. blago usporiti zbog blagog pada globalne potražnje, prognozirala je u četvrtak vlada u Berlinu, oštro povisivši prognoze za najveće europsko gospodarstvo.

Rast će u 2011. iznositi 1,8 posto, prognozirala je nadalje vlada. Usporedbe radi, u travnju je prognozirala rast od 1,4 posto u 2010., te 1,6 posto u 2011.

„Njemačka je ponovno pokretač rasta u Europi. Oporavak stoji čvrsto na dvije noge – nakon snažnog rasta izvoza, raste i domaća potražnja“, kazao je njemački ministar gospodarstva Rainer Bruderle na tiskovnoj konferenciji.

Britanska je funta potonula prema euru i dolaru nakon objave podataka koji su pokazali neočekivani pad prometa u maloprodaji u rujnu.

Analitičari ocjenjuju da ti podaci signaliziraju mogućnost novih poticajnih mjera britanske središnje banke. Funtom se tako trgovalo po 1,5786 dolara, a kliznula je i na 88,83 penija za euro.

Pad dolara ograničile su izjave američkog ministra financija Timothyja Garthnera koji je u intervjuu za Wall Street Journal kazao kako smatra da su vodeće svjetske valute „dobro usklađene“, signaliziravši time da ne očekuje nastavljeni pad zelene novčanice.

Trgovci ističu da će pozornost tržišta ipak ostati usmjerena na mogućnost novog kvantitativnog popuštanja američke monetarne politike na sastanku 2. i 3. studenoga.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙