FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar pod pritiskom uoči Bernankeovog govora

Autor: gvla
LONDON, 15. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Dolar je u petak ponovno oslabio prema jenu i euru na međunarodnim tržištima valuta dok ulagači čekaju nove signale o vjerojatnom ublažavanju američke monetarne politike u današnjem govoru guvernera središnje banke Fed Bena Bernankea.

Euro je prema dolaru ojačao 0,1 posto na 1,4093 dolara, nakon što je prethodno nakratko dosegnuo i 1,4113 dolara, nadomak najvišoj osmomjesečnoj razini od 1,4123 dolara, dosegnutoj dan ranije.

Prema jenu dolar je kliznuo 0,3 posto na 81,20 jena. Dan ranije spustio se na 80,88 jena, novu najnižu razinu prema japanskoj valuti u 15 godina.

Tržišta očekuju Bernankeov govor u potrazi za signalima koliko bi agresivno trebalo biti očekivano popuštanje Fed-ove monetarne politike idući mjesec.

„Rastu očekivanja da će Bernanke baciti više svjetla na Fed-ove planove kvantitativnog popuštanja“, ocjenjuje jedan trgovac. „Kriteriji za ocjenjivanje očekivanog uspjeha važne su smjernice o tome kada bi mjere mogle biti ukinute“, dodaje.

Analitičari ocjenjuju da je održivi oporavak dolara u ovome trenutku malo vjerojatan, te upozoravaju da bi razočaravajući podaci o američkoj inflaciji tijekom dana također mogli pridodati očekivanju kvantitativnog popuštanja i pritiscima na dolar.

„Bernanke bi trebao signalizirati oblik i obujam poticaja. Ako ti signali ili podaci o inflaciji razočaraju, dolar će sasvim sigurno nastaviti slabjeti“, ističe valutna strategija RBS-a Ankita Dudani.

Za razliku od Feda Europska središnja banka (ECB) ne odustaje od planova o ukidanju izvanredno blage monetarne politike. Takvo stajalište poduprli su i podaci koji su u petak pokazali nastavljen rast inflacije u rujnu.

Japanski ministar financija Yoshihiko Noda izjavio je pak u petak da će Japan nastaviti poduzimati odlučne korake na valutnim tržištima kako bi zaustavio jačanje jena i podupro gospodarstvo.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙