FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 27. listopada 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

DŽAKARTA

Broj smrtno stradalih u vulkanskoj erupciji na središnjem indonezijskom otoku Javi u srijedu se popeo na 25, izjavilo je bolničko osoblje, dok spasilačke službe i dalje tragaju za tijelima i preživjelima. Mount Merapi, najopasniji indonezijski vulkan eruptirao je u utorak navečer izbacujući oblake vrućeg pepela 1,5 kilometara u zrak. Za pepelom je krenula i lava koja se slila južnom i jugozapadnom stranom vulkana. Erupcije je uslijedila dan nakon što su vlasti podigle stupanja opasnosti na najvišu moguću razinu. Glasnogovornica bolnice Sardjito u gradu Yogyakarta, Endita Sri Andrianti, kazala je da je 25 ljudi poginulo od posljedica toplog zraka iz vulkana. "Još skupljamo podatke kako bi ih identificirali. Većina ih je na smrt spaljena", izjavila je agenciji Reuters, dodajući da još 14 pacijenata od posljedica erupcije ima teške opekline.

WASHINGTON

Serija računalnih grešaka u bazi američkog ratnog zrakoplovstva u Wyomingu u subota je isključila iz mreže 50 interkontinentalnih nuklearnih balističkih projektila, jednu devetinu američkog strateškog raketnog arsenala, izvijestila je u utorak TV mreža CBS News. Inženjeri smatraju da je prekid rada u zrakoplovnoj bazi FE Warren uzrokovan kvarom na hardveru računala za kontrolu lansiranja, a ne nestankom struje kao što je ranije izviješteno, prema vojnom dužnosniku upoznatim sa situacijom. Admiral Mike Mullen, načelnik združenog stožera, odmah je u subotu izviješten o incidentu. On je informaciju proslijedio ministru obrane Robertu Gatesu, a predsjednik Barack Obama izviješten je u utorak ujutro, navodi se u izvješću.

NEW YORK

Vijeće sigurnosti UN-a u utorak je obilježilo desetu godišnjicu donošenja rezolucije o ulozi žena u miru i sigurnosti, pozivom na puno i učinkovito sudjelovanje žena u svim fazama mirovnih procesa, te za okončanje zlostavljanja žena i djevojaka u oružanom sukobu. Usvojena 31. listopada 2000., rezolucija 1325 bila je vrhunac godina zajedničkih napora civilnog društva i ženskih organizacija, da se privuče pozornost i zatraže mjere za zaokret od nečovječnog postupanja prema ženama i djevojkama, poricanja njihovih ljudskih prava i njihove isključenosti iz donošenja odluka u situacijama oružanih sukoba, ističe press služba UN. U predsjedničkoj izjavi prihvaćenoj na sastanku, Vijeće sigurnosti je "s ozbiljnom zabrinutošću" utvrdilo da je sudjelovanje žena u svim fazama mirovnih procesa i u provedbi mirovnih sporazuma i dalje premalo, unatoč njihovoj važnoj ulozi u prevenciji i rješavanju sukoba te u obnovi njihovih društava.

PRAG

Osam beskućnika smrtno je stradalo u noći s utorka na srijedu u požaru napuštene zgrade u središtu Praga, izjavila je u srijedu glasnogovornica vatrogasaca Pavlina Adamcova. Do požara je došlo u zgradi koja se nalazi pored autobusnog kolodvora Prag-Florenc, kazala je ona. Požar je svladan, a dvije osobe su spašene iz plamena, rekla je ona. Identitet žrtava kao ni uzroci nesreće nisu još bili poznati u srijedu ujutro, kazala je Adamcova. "Radi se o napuštenoj dvokatnici", kazala je glasnogovornica. Požar su mogle izazvati upaljene svijeće u toj zgradi bez struje. U svladavanju požara korištena su je 23 vatrogasna vozila.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙