FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 24. listopada 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

PORT-AU-PRINCE - Pet slučajeva kolere registrirano je u glavnom gradu Haitija, Porte-au-Princeu, objavili su u subotu UN-ovi i haićanski dužnosnici, što je izazvalo novu zabrinutost vezanu uz širenje bolesti od koje je na Haitiju već umrlo preko dvjesto ljudi, a blizu 2400 je zaraženo. "Potvrdili smo pet slučajeva kolere u Port-au-Princeu...Oni su vrlo brzo dijagnosticirani i izolirani", kazala je glasnogovornica UN-a Imogen Wall prenoseći informacije haićanskih zdravstvenih. Riječ je o prvim slučajevima registriranim u glavnom gradu otkako je došlo do izbijanja bolesti. Wall je istaknula da se petero zaraženih zarazilo u području Artibonite, sjeverno od prijestolnice, u kojem je zaraza i izbila, te da su nakon toga doputovali u glavni grad gdje su se razboljeli. "Nije riječ o novoj lokaciji infekcije", kazala je glasnogovornica UN-a dodajući da je pojačan nadzor u glavnom haićanskom gradu, gdje u kampovima živi oko 1,3 milijuna preživjelih nakon katastrofalnog potresa koji je pogodio tu zemlju 12. siječnja. Upravo zbog pretrpanosti kampova i nehigijenskih uvjeta ozbiljno se strahuje od mogućih katastrofalnih posljedica stigne li epidemija do Port-au-Princea.

BANGKOK - Poplave koje su prije dva tjedna pogodile Tajland odnijele su 38 života i prisilile 2,5 milijuna ljudi da napuste svoje domove, dok nekim četvrtima u Bangkoku i dalje izravno prijeti vodena stihija. Premijer Abhisit Vejjajiva rekao je u nedjelju da se stanje postupno popravlja u pokrajinama na istoku i na sjeveroistoku zemlje, ali da je središte još ugroženo. Samom glavnom gradu prijeti porast razine mora i ondje su još na snazi izvanredne mjere za obranu od poplave. "Preporučamo građanima da izvuku imovinu na povišena mjesta i da prate službena izvješća", rekao je u subotu glasnogovornik službe za navodnjavanje Boonsanong Suchartpong. Abhisit je prošli tjedan nakon obilaska terena rekao da je pokrajina Nakhon Ratchasima, sjeveroistočno od Bangkoka, pretrpjela najtežu poplavu u zadnjih 40 ili 50 godina, zbog dvostruko veće količine oborina nego lani. Dobar dio jugoistočne Azije već se tjednima bori s ozbiljnim vremenskim nepogodama. U Vijetnamu su 74 osobe poginule u poplavama, a u Mijanmaru se još broje žrtve uragana Giri koji je koncem tjedna pogodio zapadnu obalu.

NEW DELHI/TOKIO - Sve veće strateško partnerstvo između Indije i Japana čimbenk je mira, napretka i stabilnosti u Aziji i svijetu, izjavio je novinarima indijski premijer Manmohan Singh u nedjelju, uoči svoga službena posjeta Japanu. Singh je izjavio da će indijsko-japansko ekonomsko partnerstvo uskoro ući u novu fazu. "Japan je važan ekonomski partner Indiji. Mi smo pokrenuli velike infrastrukturne projekte uz japansku pomoć", dodao je indijski premijer, prenosi dpa. Očekuje se da će u ponedjeljak Singh i njegov japanski kolega Naoto Kan potpisati sporazum o ekonomskom partnerstvu, za koji je Singh skupini indijskih i japanski novinara rekao da će japanskim kompanijama otvoriti pristup sve većem indijskom tržištu. Indija se nadala da će tijekom Singhova posjeta dvije zemlje sklopiti i sporazum o suradnji na području civilne nuklearne energije, ali su pregovori o tome zapeli posljednjih dana, piše AFP.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙