FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 16. listopada 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30 sati:

WASHINGTON - Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u petak je odobrio Bosni i Hercegovini novih 187 milijuna dolara zajma, na temelju povoljne ocjene dosadašnjih gospodarskih učinaka trogodišnjeg stand-by aranžmana. "Završetak revizije omogućuje neposrednu isplatu protuvrijednosti od 118,37 milijuna SDR-a" (specijalnih prava vučenja - ekvivalenta novčane jednice MMF-a), što je protuvrijednost od 187 milijuna američkih dolara, naveo je Fond u priopćenju. Vlasti BiH od toga planiraju povući 33,82 milijuna SDR-a, odnosno oko 54 milijuna dolara, dodaje MMF. U svibnju je MMF odgodio predaju novih sredstava od 1,6 milijardi dolara stand-by kredita za BiH, jer vlada Federacije BiH nije ispunila strukturna mjerila Fonda. MMF je u petak ocijenio da je BiH ostvarila napredak u ispunjavanju svojih obveza iz stand-by aranžmana.

LJUBLJANA - Slovenski vanjski dug je velik, ali nije kritičan, izjavio je u subotu za portal "Siol" slovenski ministar financija Franci Križanič. "Naš ukupan bruto dug iznosi oko 42 milijarde eura, a neto dug 11 milijardi. To je mnogo. No, dug je najviše rastao u vrijeme ekonomske konjunkture od 2004. do 2008. godine, dok sada stagnira", rekao je Križanič. Dodao je da servisiranje duga nije kritično i da je on apsolutno pod kontrolom, tako da Slovenija ni u kojem slučaju nije u situaciji u kojoj se zbog dugova našla Grčka. Kako bi spriječila moguću depresiju zbog relativno velikog odljeva kratkoročnog kapitala u vrijeme financijske krize Slovenija je dio duga poduzeća i banaka preuzela u javni dug te tako omogućila postupan višegodišnji prijelaz s različitim načinima financiranja duga, rekao je Križanič.

PEKING - Dvadeset rudara je poginulo, a sedamnaest je još zarobljeno u ugljenokopu u središtu Kine, nakon eksplozije koja se dogodila u subotu, objavila je kineska vlada. U rudniku u pokrajini Henanu eksplodirao je metan, javila je agencija Xinhua, dodajući da je u tijeku operacija spašavanja. Kineski rudnici smatraju se najopasnijima u svijetu. Lani je u kineskim rudnicima poginuo 2.631 rudar, po službenim podatcima, ali neovisne organizacije ocjenuju da je brojka puno veća, jer se mnoge nesreće prešućuju kako bi se spriječilo zatvaranje rudnika.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙