FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 17. listopada 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. proglasio je u nedjelju svetima jednog svećenika i pet redovnika i redovnica, među kojima prvu australsku sveticu Mary MacKillop, pred više desetaka tisuća hodočasnika okupljenih u Vatikanu. Mary MacKillop (1842.-1909.) utemeljiteljica reda Sestara svetog Josipa od Presvetog Srca, posvetila je život obrazovanju siromašnih i osnovala je više desetaka škola diljem Australije. Jednom je prijavila svećenika pedofila i zbog toga se našla u sukobu katoličkom hijerarhijom pa čak na šest mjeseci bila ekskomunicirana iz crkve, ali je ta odluka kasnije povučena. Tisuće Australaca u nedjelju su proslavile proglašenje svoje prve svetice. Na jednoj od svečanosti, u Melbourneu, rodnom gradu Mary MacKillop, bila je i premijerka Julija Gillard, deklarirana ateistica. U Rim je na proglašenje osobno doputovao ministar vanjskih poslova Kevin Rudd. Mary MacKillop blaženom je proglasio papa Ivan Pavao II. prije 15 godina, a Vatikan joj je lani priznao drugo čudo, što je otvorilo put kanonizaciji.

ISLAMABAD - Najmanje 24 osobe ubijene su u noći na nedjelju u sukobima etničkih skupina u pakistanskom gradu Karačiju, objavili su mjesni mediji. Nasilje je izbilo između većinskog stanovništva koje govori Urdu jezikom, koji su se u Pakistan doselili iz Indije nakon 1947. godine, i manjinskih govornika Paštua, koji su u Karači stigli sa sjeverozapada u potrazi za zaposlenjem. Sukobi su se zbili neposredno uoči početka važnih izbora za jedno ispražnjeno mjesto u parlamentu pokrajine Sind, kojoj je Karači glavni grad. Lokalna televizija Geo 24 javila je da su u nasilju 24 osobe ubijene, a najmanje 50 ih je ranjeno. "U gradu je napeto, po četvrtima sporadično odjekuje pucnjava i policija zasad ne uspjeva uspostaviti punu kontrolu". Ispražnjeno parlamentarno mjesto pripadalo je Rezi Hajderu, političaru Urdu pokreta Mutahida Kaumi, koji je ubijen prošlog mjeseca. Ta je stranka odgovornost za ubojstvo pripisala paštunskoj Nacionalnoj stranci Avami (ANP) i od tada su tenzije između dviju skupina iznimno visoke. Karači je financijsko središte Pakistana, s 18 milijuna stanovnika.

TEHERAN - Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u nedjelju je izjavio da će Izrael uskoro otići "dovraga" i pozvao je zapadne zemlje da prestanu podupirati židovsku državu. "Polažu se temelji da cionistički režim uskoro ode dovraga, a svaka zemlja koja taj režim podupire pridružit će mu se na tom putu", rekao je Ahmadinedžad u govoru u gradu Ardebilu, na sjeverozapadu Iraka, koji je izravno prenosila televizija Habar. Iran je priznaje suverenitet Države Izraela i ima antagonistički stav prema bliskoistočnom mirovnom procesu. Izjava u nedjelju posljednja je u nizu Ahmadinedžadovih provokativnih izjava o Izraelu i Židovima posljednjih godina. Između ostaloga, predlagao je preseljenje te države u Europu ili Sjevernu Ameriku i doveo u pitanje opseg i značenje holokausta.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙