FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 15. listopada 2010. (Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9.30:

COPIAPO

Prva tri rudara od 33 spašena iz rudnika u Čileu napustila su u četvrtak navečer bolnicu u Copiapu, nakon što su dobili odobrenje medicinskog osoblja, i vratili se svojim kućama nakon podzemne kalvarije duge 69 dana. Prvi rudari, čiji identitet nije neposredno potvrđen iz službenog izvora, napustili su bolnicu automobilom, okruženi novinarima, fotoreporterima i televizijskim ekipama. Trojica rudara koji su prvi pušteni kući su, prema čileanskim medijima, Juan Illanes, Carlos Mamani te Edison Pena. Veća skupina rudara trebala bi se vratiti obiteljima u petak, rekao je liječnik Jorge Montes, pomoćnik direktora bolnice.

MARSEILLE

Snage reda otvorile su u petak ujutro bez incidenta ponovno naftni deponij u Fos-sur-Meru, na jugu Francuske, koji su od četvrtka blokirali sindikalisti u štrajku, saznaje se od lokalnih vlasti. Snage reda ostale su na licu mjesta radi osiguranja. Tridesetak kamiona-cisterni koji su bili blokirani na licu mjesta mogli su ponovno ući radi opskrbe. Prema sindikatu CGT, intervencija snaga reda obuhvaćala je pedesetak kamiona. Naftni deponij u Fosu, najvažniji u regiji s kapacitetom uskladištenja od 860.000 kubnih metara rafiniranih proizvoda, od presudne je važnosti za opskrbu benzinskih crpki u tom dijelu jugoistočne Francuske.

JERUZALEM

Izraelsko ministarstvo stanovanja objavilo je natječaj za izgradnju 238 stanova u dvije četvrti za naseljavanje u istočnom Jeruzalemu, objavio je u petak državni radio. Ministarstvo je u okviru javne nabave objavilo natječaj za izgradnju stambenih jedinica namijenjenih židovskom stanovništvu u četvrtima Ramot i Pisgat Zeev. Do obnove naseljavanja dolazi nakon što je 26. rujna prekinut moratorij na izgradnju u naseljima. Iako se djelomično zamrzavanja nije odnosilo na pripojeni istočni Jeruzalem, izraelska vlada proteklih je mjeseci izbjegavala objavljivati natječaje za prikupljanje ponuda za izgradnju u tom sektoru.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙