FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 13. listopada 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

SANTIAGO

Najdugotrajnija operacija spašavanja rudara u povijesti, izvlačenje 33 rudara zarobljenih dulje od dva mjeseca na gotovo 700 metara dubine u urušenom oknu rudnika bakra i zlata San Jose na sjeveru Čilea, u srijedu je uspješno ušla u završnu fazu s evakuacijom prve četvorice rudara u razdoblju od tri sata. Florencio Avalos, Mario Sepulveda, Juan Illanes i Carlos Solis izašli su na površinu jedan po jedan, a još 29 njihovih kolega treba biti spašeno, nakon 69 dana provedenih u podzemnoj komori površine 160 metara četvornih. Avalos, 31-godišnji drugi predradnik skupine rudara, te Sepulveda i Illanes, izabrani su kao fizički i psihički najspremniji da krenu prvi, za slučaj da kod spašavanja nastanu problemi. Nakon prve skupine u kojoj su rudari najboljeg psihofizičkog stanja, evakuirat će se oni koji su najteže podnijeli boravak u podzemlju, uključujući jednog dijabetičara i jednog s visokim tlakom, a na kraju oni u osrednjem stanju, te kao posljednji predradnik skupine. Sepulveda je na površinu donio i torbu s poklonima - kamenjem iz rudnika, koje je podijelio predsjedniku Čilea Sebastianu Pineri i drugim dužnosnicima.

SANTIAGO

Florencio Avalos, kao prvi od 33 zatrpana rudara izvučen je u srijedu ujutro na sigurno u uskoj metalnoj kapsuli, čime je označen početak kraja strahote koju rudari proživljavaju više od dva mjeseca. Izašao je iz 54 centimetra široke kapsule Phoenix 2, koju je izradila čileanska mornarica, nakon što je sigurno prošao 622 metra dug uzak prolaz. To je prva takva operacija spašavanja, iz takve dubine i s tako velikim brojem rudara u povijesti nesreća ispod zemlje.

BEJRUT

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad doputovao je u srijedu u Libanon u kontroverzni službeni posjet predstavljen kao važan znak podrške ključnom savezniku Hezbolahu, a trebao bi posjetiti južni dio zemlje koji graniči s Izraelom, njegovim najgorim neprijateljem. Ahmadinedžada su dočekali zastupnici, dvojica ministara šijitskog Hezbolaha unutar vlade nacionalnog jedinstva i predsjednik parlamenta saveznik s Hezbolahom, šijit Nabih Beri. Službeni doček rezerviran je za šefa iranske države u predsjedničkoj palači Babda, blizu Bejruta, gdje će razgovarati s libanonskim kolegom Mišelom Suleimanom. Taj dvodnevni posjet, prvi od izbora konzervativnog predsjednika 2005., izaziva kontroverzu u Libanonu jer prozapadni kamp predbacuje Teheranu "uplitanje" i strahuje da zemlja ne postane "iranska baza" na vratima Izraela.

PEKING

Supruga dobitnika Nobelove nagrade za mir Liu Xiaoba izjavila je u srijedu da je onemogućena susresti se s norveškim diplomatima koji su došli u njezin dom u Pekingu gdje se nalazi u kućnom pritvoru. "Jučer su norveški diplomati došli pružiti mi podršku i prepriječili su im prolaz kroz ulaznu vežu", kazala je Liu Xia u poruci prenesenoj Twitterom. Norveško veleposlanstvo u Pekingu potvrdilo je da su dvojica njegovih diplomata uzalud pokušavala posjetiti Liu Xiu. Došli su "provjeriti kako je", kazala je Tone Helene Aarvik, glasnogovornica veleposlanstva, ne navodeći druge detalje. Policija zabranjuje novinarima da se približe domu Liu Xie u Pekingu i ograničava njezino komuniciranje s vanjskim svijetom.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙