FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 14. listopada 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

SANTIAGO - Nakon uspješne evakuacije 33 rudara koji su 69 dana bili zatočeni u urušenom rudniku San Jose, na sjeveru Čilea, u srijedu 11:30 sati po lokalnom vremenu iz rudnika su izvučena i petorica spasioca, nakon čega je u cijelom Čilu bučno proslavljen završetak najdulje operacije spašavanja u povijesti rudarstva. Iz skloništa na dubini od gotovo 700 metara, u kojem su rudari nakon urušavanja okna 5. kolovoza proveli više od 10 tjedana, posljednji je izašao spasioc Manuel Gonzalez. On se se u utorak, kroz bušotinu široku 70 cm, prvi spustio do zarobljenih rudara u spasilačkoj kapsuli Phoenix 2, koju je projektirala NASA. Gonzalez je čileanskom predsjedniku Sebastianu Pineri, koji ga je pozdravio na površini, rekao kako se nada da se nešto slično neće nikada ponoviti, i da će se poboljšati mjere sigurnosti u čileanskim rudnicima, izvijestio je CNN koji je prenosio program čileanske televizije.

TOKIO - Japanski premijer Naoto Kan ocijenio je "poželjnim" oslobađanje dobitnika Nobelove nagrade za mir Kineza Liu Xiaoba, zatočenog u Kini zbog demokratskih uvjerenja, u četvrtak u izjavi pred Senatom. "U ime univerzalnih ljudskih prava koje treba štititi izvan granica, poželjno je" da se Liua oslobodi, izjavio je premijer lijevog centra kao odgovor na pitanje senatora konzervativne oporbe. Liu Xiaobo postao je 8. listopada prvi kineski građanin kojemu je dodijeljena Nobelova nagrada za mir što je razljutilo Peking koji je otkazao službene susrete i jednu kulturnu manifestaciju s Norveškom.

MOSKVA - Približno 650.000 popisivača počelo je u četvrtak popisivanje stanovništva u Rusiji kako bi se prvi put nakon 2002. odredio točan sastav stanovništva u zemlji. Do 25. listopada popisivači će od ispitanika dobijati informacije o kućanstvu, datumu rođenja, nacionalnosti i druge detalje. Rezultati će biti poznati krajem 2011. godine, objavila je Savezna agencija za statistiku. Rusija koja je imala 148 milijuna stanovnika u trenutku pada sovjetskog režima 1991., sad ima 142 milijuna. Pad se objašnjava povećanjem mortaliteta, visokim brojem pobačaja i natalitetom obeshrabrenim ekonomskim teškoćama.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙