FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 22. listopada 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijest iz svijeta do 9,30 sati.

PORT-AU-PRINCE - Gotovo 140 osoba umrlo je u središnjem Haitiju od epidemije akutne dijareje za koju dužnosnici ministarstva zdravstva sumnjaju da je kolera. Humanitarni djelatnici UN-a izvijestili su da su haićanske zdravstvene vlasti obavijestile Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) o 138 smrtnih ishoda od 1526 slučajeva oboljenja u regiji Lower Artibonite, sjeverno od glavnog grada Pora-au-Princea. Lokalne bolnice su pretrpane oboljelima s akutnom dijarejom, a žrtve umiru od ubrzanog dehidriranja, ponekad u roku od samo nekoliko sati. WHO i UN još nisu potvrdile da se radi o koleri, budući da još čekaju konačne rezultate laboratorijskih ispitivanja uzoraka uzetih od žrtava i oboljelih, rekao je UN-ov glasnogovornik za humanitarna pitanja u Haitiju Imogen Wall.

MADRID - Nekoliko dužnosnika pokreta baskijske radikalne mladeži Segi, bliskog skupini ETA, uhićeno je u noći s četvrtka na petak u Španjolskoj, objavilo je nekoliko španjolskih medija citirajući izvore protuterorističkih snaga. Španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova nije odgovorilo na pozive da potvrdi informaciju dok je civilna garda odbila komentar. Operacija, koju je naredio sudac s najviše španjolske kaznene instance Fernando Grande Marlaska, omogućila je uhićenje najmanje 11 čelnika organizacije, javlja državna televizija TVE.

DŽAKARTA - Singapur je pozvao u petak Indoneziju da se djelotvornije bori protiv paljenja poljoprivrednih površina na otoku Sumatri koji uzrokuju jako atmosfersko zagađenje već nekoliko dana nad dijelom jugoistične Azije. Singapurski ministar vanjskih poslova George Yeo telefonirao je svojem indonezijskom kolegi Martyju Natalegawi kako bi izrazio zabrinutost zbog pogoršanja situacije i ponudio pomoć Singapura u borbi protiv požara. Natalegawa ga je uvjerio da će njegova zemlja "pokušati riješiti problem", piše u priopćenju singapurske diplomacije. Tradicionalna praksa paljenja zabranjena je zakonom ali indonezijske vlasti imaju problema s primjenom iako se situacija poboljšala zadnjih godina. U Singapuru, smještenom s druge strane Malajskog prolaza, atmosfersko zagađenje u četvrtak navečer doseglo je razinu štetnu za zdravlje.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙