FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 26. listopada 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

WASHINGTON

Oporbeni republikanci nalaze se pred velikom pobjedom na kongresnim izborima u SAD-u idućeg tjedna, a jedan od razloga je uvjerljiva prednost koju imaju kod neovisnih birača, pokazalo je u ponedjeljak objavljeno ispitivanje dnevnika Politico i sveučilišta George Washington (GWU). U završnom predizbornom ispitivanju Politico/GWU republikanci imaju 14-postotnu prednost među neovisnim biračima, dok u ukupnom biračkom tijelu vode s 47 prema 42 posto potpore. Izražavajući duboko nezadovoljstvo s politikom predsjednika Baracka Obame, neovisni birači koji čine oko 30 posto elektorata, sve se više svrstavaju uz konzervativce u uvjerenju da je vlada previše i prebrzo narasla pod Obamom, te da joj se više ne može vjerovati.

WASHINGTON

Europska unija mora izvršiti pritisak na Srbiju da izruči osumnjičene za ratne zločine prije nego što razmotri njezino članstvo, upozorila je u ponedjeljak nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch. Zahtjev Srbije za članstvo u EU-u proslijeđen je u ponedjeljak Europskoj komisiji na službenu ocjenu, unatoč njezina neuspjeha u uhićenju dvojice posljednjih haških bjegunaca - Gorana Hadžića i Ratka Mladića. "Europska unija ne bi trebala popustiti pred polovičnom suradnjom Srbije s Haaškim sudom. EU mora ići korak dalje od pričanja o odgovornosti ili žrtve Srebrenice nikada neće dobiti pravdu koju zaslužuju", rekao je Kenneth Roth, izvršni direktor Human Rights Watcha, u priopćenju na web stranici organizacije.

PARIZ

Francuski ministar obrane Herve Morin zabrinut je zbog "nepostojanja volje" Europljana da ojačaju suradnju na polju obrane, ocijenivši da tako "propuštaju biti važan čimbenik na međunarodnoj pozornici". U razgovoru koji će u utorak objaviti gospodarski list La Tribune, ministar smatra da "zbog smanjenja njihova proračuna za obranu, Europljani polagano i sigurno klize prema kinesko-američkom kondominiju". "Na putu smo da odustanemo od uloge važnog čimbenika na međunarodnoj pozornici gdje ćemo imati sve manji utjecaj ne budemo li imali europsku politiku", dodao je. Morin drži da "nepostojanje volje, dakle i napora na polju obrane, slaba suradnja i nedostatak ambicija stvaraju uvjete za slabljenje Europe". "Međutim", dodao je Morin, "jačanje naših bilateralnih veza s Britancima, rezultat istinske političke volje, pokazuje što moramo biti kadri učiniti na europskoj razini."

NEW YORK (UN)

Sljedećih nekoliko mjeseci bit će ključno za Sudan dok se priprema za održavanje dva referenduma o samoodređenju u siječnju, rekao je u ponedjeljak glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, pozivajući sve strane da udvostruče napore kako bi se osiguralo da se glasovanje održi na vrijeme, slobodno, pošteno i vjerodostojno. Dana 9. siječnja stanovnici južnog Sudana će glasovati o odcijepljenju od ostatka zemlje, dok će stanovnici središnje regije Abyei glasovati o tome hoće li biti dio sjevera ili juga. Referendum će biti završna faza u provedbi Sveobuhvatnog mirovnog sporazuma (CPA) potpisanog 2005., nakon dva desetljeća sukoba između arapske, muslimanske vlade u Kartumu i Sudanskog narodno oslobodilačkog pokreta (SPLM) koji predstavlja crnačko, kršćansko i animističko, stanovništvo juga zemlje. "Ovaj mirovni proces je jedinstven u povijesti Sudana i sljedećih nekoliko mjeseci bit će ključno za očuvanje onoga što je postignuto nakon potpisivanja mirovnog sporazuma", rekao je Ban u svom najnovijem izvješću Vijeću sigurnosti o Sudanu, izvijestila je press služba UN-a.

LIBREVILLE

Ujedinjeni narodi otvorit će u siječnju 2011. godine u Librevilleu regionalni ured za srednju Afriku kako bi toj podregiji pomogli u sprječavanju sukoba, izjavila je u ponedjeljak UN-ova predstavnica u gabonskoj prijestolnici. UN-ovo izaslanstvo je trenutačno u Gabonu "kako bi ured mogao početi s radom u siječnju 2011.", rekla je Angele Makombo-Eboum, UN-ova politička savjetnica i voditeljica ureda. "Zadaća ovog ureda je pomoći našoj podregiji srednje Afrike da rješava probleme mira i sigurnosti. Taj će ured imati ulogu sprječavanja sukoba. Radit će u partnerstvu, surađivat će i jačati regionalne organizacije poput CEEAC-a (Gospodarska zajednica srednjoafričkih država)", dodala je Makombo-Eboum.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙