FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 25. listopada 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

LUXEMBOURG

Zemlje članice Europske unije dogovorile su se u ponedjeljak na sastanku u Luxembourgu da će Europskoj komisiji dati mandat da započne rad na izradi mišljenja o zahtjevu Srbije za članstvom u EU-u, izjavili su diplomatski izvori. "Došlo je do dogovora po tom pitanju", rekao je diplomat. Istovremeno, Europa namjerava zadržati pritisak glede uhićenja Ratka Mladića i pune suradnje Beograda s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu (ICTY). "Dogovoreni su uvjeti glede suradnje s Tribunalom", rekao je drugi europski diplomat. Radi se o prvom koraku u stjecanju kandidatskog statusa Srbije.

MOSKVA

Rusija planira ojačati svoju crnomorsku flotu novim plovilima u idućih 10 godina nakon što je postigla sporazum s Ukrajinom o ostanku flote na ukrajinskom teritoriju, javljaju ruski mediji. Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i ukrajinski Viktor Janukovič dogovorili su se u travnju da će Rusija u idućih 10 godina isporučivati Ukrajini plin i naftu 30 posto jeftinije nego do sada, u zamjenu za pristanak Kijeva da ruska Crnomorska flota ostane u Sevastopolju na Krimu do 2042. godine. Rusija želi obnoviti svoju ostarjelu flotu iz sovjetskog vremena u sklopu modernizacije oružanih snaga. Zapovjednik ruske mornarice, admiral Vladimir Visocki ranije je izjavio da će mornarica biti ojačana s 15 novih borbenih brodova i dizel-električnim podmornicama do 2020.

LONDON

Internetska stranica WikiLeaks koja je u petak objavila približno 400.000 povjerljivih dokumenata o zlostavljanjima koja je američka vojska zatajila u ratu u Iraku, "nije protuamerička", izjavio je u ponedjeljak njezin glasnogovornik Kristinn Hrafnsson. "Nismo protiv Amerikanaca", izjavio je Hrafnsson na radio postaji BBC4, ocjenivši "potpuno lažnim" optužbe prema kojima bi WikiLeaks mogao služiti propagandi radikalnih islamista. "Velikom broju osoba koje podržavaju WikiLeaks stalo je do temeljnih načela i ideja koje su osnova američkog društva, prvog amandmana, i tako dalje", kazao je on vezano uz amandman Ustava SAD-a kojim se jamči sloboda govora. "Radi se o podudarnosti što su se važni dokumenti otkriveni zadnjih mjeseci ticali američke vojske", dodao je on, podsjećajući da je stranica u prošlosti objavljivala dosjee vezane uz druge zemlje.

KABUL

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai priznao je u ponedjeljak da je Kabul primao "vreće s novcem" iz Irana no ustvrdio je da je ta pomoć bila službena i "transparentna", dok američki dnevni list tvrdi da Teheran time kupuje svoj utjecaj u Afganistanu. "Iranska vlada pomaže nam jednom ili dvaput godišnje svotom od 500.000, 600.000 ili 700.000 eura u svakom navratu", rekao je Karzai na konferenciji za novinare. "To je službena pomoć", rekao je Karzai te istaknuo kako je "sve transparentno" i potvrdio da je novac doista "stizao u vrećama". Američki dnevnik The New York Times objavio je da je Umar Daudzai, predstojnik ureda afganistanskog predsjednika, primio milijune dolara.

LJUBLJANA

Sporazum Beograda i Prištine, te prevladavanje etničkih podjela u BiH neki su od bitnih elemenata za daljnju stabilizaciju regije kojoj je Europska unija obećala europsku perspektivu i buduće članstvo, ocijenio je u prilogu za ljubljansko "Delo" od ponedjeljka talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini. "Cilj članstva u EU pokazao se kao najdjelotvornije sredstvo stabilizacije i demokratizacije. Sada lideri u regiji moraju prevladati preostale prepreke. U prvom redu treba postići sporazum između vlada u Beogradu i Prištini", ocijenio je Frattini, dodavši da će Srbija i Kosovo u tom procesu uživati potporu Bruxellesa."Preporučamo da obje vlade bez odlaganja iskoriste priliku i tako svojim državama omoguće nastavak puta u europsku obitelj. U tu obitelj spadaju sve balkanske države", naveo je Frattini, dodavši da je potrebno napraviti sve kako bi prednosti budućeg članstva balkanskih država uvidjeli i građani EU-u.

TEHERAN

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad razgovarao je s iračkim kolegom Džalalom Talabanijem o jačanju odnosa dviju zemalja, javljaju u ponedjeljak iranski mediji. Do tog je telefonskog razgovora došlo u nedjelju navečer, tjedan dana nakon posjeta iračkog premijera Nurija al-Malikija Teheranu u okviru turneje po Bliskom istoku kako bi se uvjerio u podršku regionalnih središta u upravljanju budućom vladom nakon osam mjeseci političke blokade nakon zadnjih parlamentarnih izbora. "Nadam se da će se formiranjem nove vlade bilateralni odnosi, posebice u političkoj i gospodarskoj sferi, učvrstiti", kazao je Ahmadinedžad na iranskoj televiziji.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙