FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 10. listopada 2010.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

BIŠKEK

Kirgistanski birači počeli su u nedjelju glasovanje na parlamentarnim izborima, prvima nakon svrgnuća predsjednika Kurmanbeka Bakijeva u travnju i velikih etničkih sukoba Kirgiza i manjinskih Uzbeka u lipnju, prenose agencije. Za 120 mjesta u parlamentu natječe se 29 političkih stranaka, a najmanje ih šest ima izgleda prijeći izborni prag od pet posto. Izbore će obilježiti i snažne mjere sigurnosti. Na izbore je pozvano 2,8 milijuna birača s pravom glasa, a osim 22 promatrača iz Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), izbore će pratiti dodatnih 300 promatrača. Prvi rezultati očekuju se u ponedjeljak, javlja agencija AFP. Kirgistan, jedina zemlja na svijetu s ruskom i američkom vojnom bazom, bira zastupnike prema novome ustavu čime bi kao prva u srednjoj Aziji trebala uspostaviti sustav parlamentarne demokracije.

SANTIAGO

Čileanske spasilačke službe u nedjelju su ojačavale tunel probijen dan ranije kojim bi se trebala spasiti 33 rudara zatočena u rudniku San Jose, više od 600 metara ispod zemlje, a prvi bi rudari na površinu trebali izaći u srijedu, javljaju agencije. Tunel dug 622 metra, probijen u subotu ujutro, u jako je dobrom stanju i bit će ga potrebno samo djelomično učvrstiti, ocijenila je tvrtka koja je probila tunel. U nedjelju su postavljene metalne cijevi kojima su dodatno ojačane stijenke prvih stotinjak metara tunela. Čileanski ministar rudarstva Laurence Golborne rekao je da bi operacija izvlačenja rudara, jedna od najsloženijih u rudarskoj povijesti, trebala početi za nekoliko dana, a prvi bi rudari na površinu trebali izaći u srijedu, prenosi Reuters.

MOSKVA

Ruska svemirska letjelica s dvoje ruskih kozmonauta i jednim američkim astronautom pristala je u nedjelju na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), priopćeno je iz američke svemirske agencije NASA-e. Letjelica Soyuz TMA-01M lansirana je u petak s uzletišta Bajkonur u Kazahstanu, a Rusi Aleksandar Kaleri i Olga Skripoška, te Amerikanac Scott Kelly pridružit će se tročlanoj posadi na postaji. Kaleriju je ovo peti let u svemir, a Skripoški prvi. Kelly je na Međunarodnoj svemirskoj postaji bio već dva puta. Na postaji će provesti pet mjeseci, a tijekom svog boravka u svemiru obavit će brojne znanstvene pokuse.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙