FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 25. listopada 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

LAHORE

Najmanje šest osoba ubijeno je u ponedjeljak u bombaškom napadu na sufistički mauzolej u središnjem dijelu Pakistana, objavila je policija. Dva muškarca na motorima položila su kanistar s mlijekom blizu vrata mauzoleja Hazrata Babe Fareeda Ganjshakara, sufističkog sveca, u Pakpattanu, u pokrajini Pandžab, a onda je bomba koju je sadržavao kanistar eksplodirala, ispričao je svjedok. "Šest osoba je poginulo a dvanaest ih je ranjeno", izjavio je novinarima šef policije Mohamad Kašif. Među poginulima su i dvije žene, a u napadu je ranjeno najmanje petnaest osoba. Mjesta na kojima muslimani slave uspomenu na sufističke svece omiljene su mete islamističkih militanata u Pakistanu.

YANGON

Najmanje 14 osoba smrtno je stradalo a 58 ozlijeđeno u požaru naftne bušotine u središtu Mianmara čiji su uzroci nepoznati, kazao je neimenovani mianmarski dužnosnik. Vatra je izbila u nedjelju blizu grada Pakkokua, u području Magwaya. "Lokalne vlasti upravo pokušavaju ugasiti vatru", istaknuo je dužnosnik iznoseći mogućnost većeg broja stradalih. Naftni proizvodi su jedan od glavnih izvora prihoda mianmarske vladajuće vojne hunte. Usprkos tom bogatstvu gotovo trećina Mianmaraca živi ispod praga siromaštva, prema podacima Svjetske banke.

YOGYAKARTA

Indonezijske vlasti podignule su stupanj uzbune na najviši za područje oko sve aktivnijeg vulkana Merapi na otoku Javi te su zapovjedili evakuaciju stanovništva. Tijekom vikenda razlila se lava i zabilježeno je gotovo 500 potresa, priopćili su odgovorni. "Magma se podignula prema vrhu zbog seizmičke energije i sada je 1 km ispod razine kratera", rekao je vulkanolog Surono. Provodi se evakuacija stanovništva koje živi u krugu od 10 kilometara oko kratera koji se nalazi na vrhu planine Merapi, visoke 2914 metara. Vulkan se nalazi na 26 km od grada Yogyakarte i najaktivniji je od 69 aktivnih indonezijskih vulkana.

LJUBLJANA

Liječnik porijeklom iz Gane Peter Bossman izabran je u nedjelju u drugom krugu slovenskih lokalnih izbora na mjesto gradonačelnika Pirana, čime je Slovenija dobila svog prvog tamnoputog gradonačelnika, javljaju agencije. Prema neslužbenim rezultatima, Bossman (54) je u drugom krugu s 51 posto glasova pobijedio svog protukandidata, dosadašnjeg gradonačelnika Tomaža Gantara iz lokalne stranke "Piran je naš", prenosi agencija STA. "Moja pobjeda pokazuje visoku razinu demokracije u Sloveniji", rekao je Bossman, koji je došao u Sloveniju prije 33 godine na studij medicine. Bossman je član socijaldemokrata (SD) premijera Boruta Pahora, vodeće stranke u vladajućoj koaliciji lijevog centra.

PORT-AU-PRINCE

U epidemiji kolere na Haitiju umrlo je više od 250 ljudi, rekla je haićanska vlada u nedjelju ali je dodala i da se širenje bolesti možda usporava jer je u posljednja 24 sata prijavljeno manje umrlih i manje novih slučajeva bolesti. "Zabilježili smo smanjenje broja umrlih i hospitaliziranih u najteže pogođenim područjima... Tendencija je prema stabiliziranju no ne može se reći jesmo li dosegli vrhunac", rekao je na konferenciji za tisak Gabriel Thimote, glavni ravnatelj haićanske zdravstvene službe. Ukupan broj umrlih od početaka pojave bolesti prije oko tjedan na na Haitiju je 253, a ukupan broj prijavljenih slučajeva oboljenja je 3015, većinom u središnjim dijelovima zemlje.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙