FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 24. listopada 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

LJUBLJANA

Liječnik porijeklom iz Gane Peter Bossman izabran je u nedjelju u drugom krugu slovenskih lokalnih izbora na mjesto gradonačelnika Pirana, čime je Slovenija dobila svog prvog tamnoputog gradonačelnika, javljaju agencije. Prema neslužbenim rezultatima, Bossman (54) je u drugom krugu s 51 posto glasova pobijedio svog protukandidata, dosadašnjeg gradonačelnika Tomaža Gantara iz lokalne stranke "Piran je naš", prenosi agencija STA. "Moja pobjeda pokazuje visoku razinu demokracije u Sloveniji", rekao je Bossman, koji je došao u Sloveniju prije 33 godine na studij medicine. Bossman je član socijaldemokrata (SD) premijera Boruta Pahora, vodeće stranke u vladajućoj koaliciji lijevog centra.

PORT-AU-PRINCE

U epidemiji kolere na Haitiju umrlo je više od 250 ljudi, rekla je haićanska vlada u nedjelju ali je dodala i da se širenje bolesti možda usporava jer je u posljednja 24 sata prijavljeno manje umrlih i manje novih slučajeva bolesti. "Zabilježili smo smanjenje broja umrlih i hospitaliziranih u najteže pogođenim područjima... Tendencija je prema stabiliziranju no ne može se reći jesmo li dosegli vrhunac", rekao je na konferenciji za tisak Gabriel Thimote, glavni ravnatelj haićanske zdravstvene službe. Ukupan broj umrlih od početaka pojave bolesti prije oko tjedan na na Haitiju je 253, a ukupan broj prijavljenih slučajeva oboljenja je 3015, većinom u središnjim dijelovima zemlje.

MOGADIŠ

Somalski gusari oteli su u nedjelju u Indijskom oceanu trgovački brod Beluga Fortune u njemačkom vlasništvu što je druga otmica u dva dana, rekao je regionalni dužnosnik za pomorski promet. "Beluga Fortune oteta je danas pred Somalijom. Ne znamo točno gdje je oteta ni kuda je plovila", rekao je agenciji Reuters Andrew Mwangura iz Programa pomoći istočnoafričkim pomorcima. Beluga Fortune u vlasništvu je kompanije Beluga Shipping sa sjedištem u Bremenu. Ranije je izviješteno da su somalski gusari oteli tanker pod singapurskom zastavom 80 kilometara pred obalom istočne Afrike a Mwangura je rekao da su gusari oteli MV York u subotu popodne.

TEGUCIGALPA

Uragan Richard obarao je stabla i trgao dalekovode u nedjelju u Hondurasu i nastavio se kretati prema Belizeu, priopćio je Nacionalni centar SAD-a za uragane. Najsnažniji vjetrovi oluje dosizali su 140 kilometara na sat a uragan se nalazio oko 100 kilometara istočno od Belize Cityja do kojega bi trebao stići kasnije u nedjelju. Uragan Richard bi potom trebao proći preko južnog Meksika a neki meteorolozi predviđaju i mogućnost da Richard skrene na sjever prema naftnim postrojenjima SAD-a.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙