FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: dvla
ZAGREB, 24. listopada 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

KABUL

Pogibijom još jednoga stranog vojnika u Afganistanu ukupan broj poginulih pripadnika stranih vojnih snaga u 2010. u toj zemlji u nedjelju se popeo na gotovo šest stotina. Šest stotina poginulih porazan je broj za zapadne vođe koji su ionako suočeni s padom potpore tom ratu, ocijenio je Reuters. NATO-ove Međunarodne snage za pomoć u sigurnosti (ISAF) u nedjelju su priopćile da je jedan vojnik poginuo na jugu Afganistana i tako je službeno od početka godine ondje život izgubilo 599 stranih vojnika. Nema drugih pojedinosti o tom događaju, samo da je poginuo od bombe ručne izrade. Takve su bombe jednostavne, ali djelotvorne i ubile su gotovo polovinu ukupnoga broja poginulih u 2010.

WASHINGTON

SAD vrši pritisak za proširenje tajnih napora CIA-e da pomogne Pakistanu napadati militante u njihovim utočištima u blizini afganistanske granice, a Bijela kuća traži nove načine da pridobije Islamabad na agresivnije akcije protiv skupina povezanih s Al Qaidom, piše The Wall Street Journal u vikend izdanju. Pozivajući se na visoke dužnosnike administracije, list navodi kako je SAD posljednjih tjedana zatražio od Pakistana da dopusti ulazak u zemlju dodatnih časnika Središnje obavještajne agencije (CIA) i instruktora za specijalne vojne operacije, kao dio napora Washingtona da pojača pritisak na militante. Te je zahtjeve za sada Islamabad odbacio, ostajući iznimno obazriv prema mogućnosti veće prisutnosti američkih kopnenih snaga u Pakistanu, navodi WSJ.

PARIZ

Štrajk u francuskim rafinerijama nafte zbog reforme mirovinskog sustava narušio je školske praznike i sportska događanja ovoga vikenda jer na četvrtini benzinskih postaja nema dovoljno benzina što će posebice pogoditi turistička odredišta. Raymond Soubie, viši savjetnik predsjednika Nicolasa Sarkozyja, rekao je radio postaji Europe 1 da su nestašicom goriva na samom početku 12-dnevnih školskih praznika najteže pogođene pokrajine Bretagna, Loire-Atlantic i Auvergne na sjeverozapadu i središnjem dijelu zemlje. Na sjeveru zemlje ovoga se vikenda moralo odgoditi nekoliko nogometnih utakmica. Radnici dvije francuske rafinerije odlučili su idućeg tjedna ostati u štrajku zbog vladine reforme mirovinskog sustava a radnici drugih rafinerija idućih će se dana sastati kako bi odlučili o svojim idućim koracima, rekao je u nedjelju dužnosnik sindikata CGT Charles Foulard.

JERUZALEM

Izraelski komandosi ispalili su 308 metaka u svibnju na brod s pomoći za Gazu kako bi zaustavili putnike koji su ih napali smrtonosnim oružjima uključujući i otetu strojnicu uzi, rekao je izraelski general u nedjelju. U povremeno napetoj drugoj rundi svjedočenja pred državnim istražnim povjerenstvom general Gabi Ashkenazi je ustrajavao na ocjeni da je ubojstvo devet propalestinskih Turaka na brodu Mavi Marmara u svibnju od strane izraelskih mornaričkih snaga bilo neizbježno. Komandosi izraelske mornarice su imali opremu za suzbijanje nereda ali su ubrzo prešli na bojno streljivo jer "bi bilo više žrtava da to nisu učinili", rekao je Ashkenazi šesteročlanom Turkelovom povjerenstvu.

KABUL

Afganistanski predsjednik u nedjelju je rekao da je odlučan raspustiti privatne zaštitarske tvrtke koje djeluju u Afganistanu unatoč sve jačem pritisku zapadnih zemalja, rekla je predsjednička palača u izjavi. "Privatne zaštitarske tvrtke stvorile su strukture paralelne s onima afganistanske vlade u poslovima osiguranja i uzrokuju nestabilnost u Afganistanu", rekao je Karzai na sastanku u svojoj predsjedničkoj palači, po izjavi njegovog ureda. "Afganistanska vlada je nepokolebljiva u ispunjavanju svog obećanja afganistanskom narodu da će raspustiti tvrtke", rekao je Karzai dužnosnicima među kojima je bio glavni zapovjednik NATO-a u Afganistanu general David Petraeus, izaslanik UN-a za Afganistan i veleposlanici SAD-a, Njemačke i Velike Britanije.

WASHINGTON

Istražitelj Ujedinjenih naroda pozvao je Svjetsku organizaciju da osnuje komisiju koja bi proučila etičnost i legalitet uporabe vojnog oružja bez ljudske posade, očigledno upućujući na američke bespilotne letjelice koje izvode napade na osumnjičene islamske militante, izvješćuje u nedjelju The Washington Post. "Međunarodna zajednica mora hitno riješiti pravne, političke, etičke i moralne implikacije razvoja smrtonosne robotske tehnologije", upozorio je Christof Heyns, posebni izvjestitelj UN-a za izvansudska pogubljenja, u izvješću koje je u petak podnio Odboru za ljudska prava Opće skupštine UN-a. Takvi sustavi, po njegovim riječima, izazivaju "ozbiljnu zabrinutost jer nisu proučeni od stručnjaka za ljudskih prava ili za humanitarna pitanja".

ZAGREB

Pokazni dio Međunarodne simulacijske vježbe SEESIM 10 održan je u nedjelju u Simulacijskom središtu Zapovjedništva za obuku i doktrinu (ZOD) u zagrebačkoj vojarni Petar Zrinski, priopćeno je iz MORH-a. Riječ je o računalno podržanoj vježbi koja se provodi svake dvije godine od 2000., i u kojoj sudjeluju zemlje članice Inicijative ministara obrane jugoistočne Europe (SEDM). Cilj je vježbe izraditi, standardizirati i uvježbati nacionalne i regionalne procese odgovora na nesreće i katastrofe, promicati regionalnu sigurnost, stabilnost, mir, transparentnost i izgradnju međusobnog povjerenja, te razvijati nacionalne simulacijske sposobnosti i nacionalne civilno-vojne kapacitete. Potporu vježbi SEESIM 10 pružaju SAD i Švedska, kaže se u priopćenju.

PRIŠTINA

Kosovski premijer Hashim Thaci u nedjelju je na kongresu vladajuće Demokratske stranke Kosova (PDK) ponovno izabran za njezina čelnika. Bez ijednog protukandidata Thaci je za predsjednika stranke izabran većinom glasova na kongresu koji prištinski mediji ocjenjuju nedemokratskim. Thaci je rekao kako današnji kongres "predstavlja uvjerenje, volju i nadu" za pobjedu na narednim prijevremnim izborima na Kosovu. Pohvalio je angažiranje Demokratske stranke Kosova u protekle tri godine i naglasio da je povlačenje Demokratskog saveza Kosova (LDK) iz vladajuće koalicije stvorilo nove okolnosti u kojima su potrebni prijevremeni parlamentarni izbori na Kosovu.

MOSKVA

Rusija je u nedjelju obilježila obljetnice dviju nesreća na kozmodromu Bajkonuru (Kazahstan) u kojima je izginulo više od sto ljudi, ali su držane u tajnosti sve do 1990-ih. Prva nesreća dogodila se 24. listopada 1960., kada je na lansirnoj rampi eksplodirao prototip interkontinentalne rakete R-16 koju je Sovjetski Savez, utrkujući se sa Sjedinjenim Državama u svemirskom programu i u naoružanju, htio usavršiti. "Ljudi su umrli u strašnim mukama, izgorjeli su živi, ali zemlja i ostatak svijeta nikada nisu doznali za tu strašnu nesreću ni za njezine junačke žrtve", objavila je u subotu ruska svemirska agencija Roskozmos koja navodi da je u nesreći poginulo 126 ljudi. "Ta se tragedija do danas smatra najtežom u povijesti istraživanja svemira" u Rusiji, dodaje agencija.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙