FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 22. listopada 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

RIJEKA - Predsjednica Radničkog vijeća Brodogradilišta 3. maj Nada Jelinić-Starčević poručila je danas da stečaj ponuditelja za kupovinu 3. maja, austrijskog koncerna A-teca, ne mora značiti propast 3. maja te od Vlade zatražila hitan sastanak na kojem će se, u skladu sa Sporazumom o očuvanju hrvatske brodogradnje, raspraviti plan restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta. Sporazum o očuvanju hrvatske brodogradnje, koji predlaže povjeravanje poslovanja brodogradilišta samim zaposlenicima pod okriljem države na 10 godina, jedina je šansa za spas hrvatske brodogradnje, ustvrdila je na konferenciji za novinare Jelinić-Starčević. Stoga stečaj koncerna A-tec, koji je proglašen na Trgovačkom sudu u Beču u srijedu, 20. listopada, i obustava prodaje dionica te tvrtke na austrijskoj burzi ne trebaju značiti "smrt riječkog škvera", već je to prilika da Vlada što prije prihvati sporazum i osnuje tim koji će predloženi model provesti u djelo. Tražimo hitan sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor o planu restrukturiranja brodogradilišta, a ministra gospodarstva Đuru Popijača, koji je ignorirao naše inicijative i apele, ne smatramo kompetentnim za daljnje rasprave o sudbini škverova, rekla je Jelinić-Starčević. Od Vlade je još jednom zatraženo hitno izdavanje jamstava za osnaženje ugovora za izgradnju četiriju asfalt-tankera za švedskog brodara Wisby Tankers koji, ako se to ne dogodi do 29. listopada, ima pravo raskinuti ugovor vrijedan 120 milijuna američkih dolara.

ZAGREB - Hrvatski sabor izmijenio je danas Zakon o mirovinskom osiguranju, po kojemu će žene od 2030. u starosnu mirovinu odlaziti isto kao i muškarci, s navršenih 65 godina života. Na prijedlog vlade, Sabor je većinom glasova izmijenio taj zakon, koji predviđa 20 godina prijelaznog razdoblja za postupno izjednačavanje dobi žena i muškaraca za starosnu mirovinu, pa će žene u starosnu mirovinu s navršenih 65 godina ići od 2030. U odnosu na prvo čitanje tog zakonskog prijedloga, ublažena je penalizacija za prijevremeni odlazak u mirovinu u rasponu od 0,34 posto do 0,15 posto po mjesecu ranijeg odlaska u mirovinu, a ukupno bi to bilo najviše od 9 do 20 posto za pet godina ranijeg umirovljenja. Zastupnici su izmijenili i Zakon o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, čime se smanjuju poticajna proračunska sredstva koja se odobravaju dobrovoljnom mirovinskom društvu za članove takvog fonda s 25 na 15 posto od uplaćenog doprinosa pojedinog člana fonda u prethodnoj kalendarskoj godini.

ZAGREB - Hrvatski sabor donio je paket zakona kojima se, sukladno vladinom Programu gospodarskog oporavka, predlaže reorganizacija, odnosno spajanje ili ukidanje raznih agencija, zavoda, fondova i drugih tijela s javnim ovlastima. Donesen je tako Zakon o prestanku rada Agencije za promicanje izvoza i ulaganja, čije poslove preuzima Ministarstvo gospodarstva, kao i Zakon o prestanku važenja Zakona o Fondu za regionalni razvoj, a poslove tog fonda, kao i provedbu projekata, nastavit će provoditi Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva. Izglasan je i Zakon o prestanku važenja Zakona o Fondu za razvoj i zapošljavanje, čije poslove preuzima Ministarstvo gospodarstva, a čime će se, tvrde u vladi, postići racionalizacija i smanjiti troškovi.

ROVINJ - Na susretu turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade u sklopu Dana hrvatskog turizma u Rovinju ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, odgovarajući na pitanje o cijenama koncesije za turističko zemljište slijedom novog zakona, kazao je da će se to urediti uredbama čija je izrada pri kraju. O svemu će biti konzultiran i sektor, prijedlog je da jedan dio cijene te koncesije bude fiksan, a drugi varijabilan. Ministar turizma Damir Bajs kazao je da će se koncesije davati na 50 godina i da će oni koji ju dobiju imati prvi pravo na produljenje, pri čemu je podsjetio da će dio novca od koncesija biti upotrebljen za razvoj turizma putem posebnog fonda koji će se osnovati. Dosta je pitanja bilo i o porezima koji su, kako su kazali turistički djelatnici, za turizam u Hrvatskoj previsoki, ali i o 'sivoj zoni' iznajmljivanja privatnog smještaja, u sklopu koje se po riječima Ane Popović iz Udruge iznajmljivača s otoka Hvara ostvaruje oko 50 posto neprijavljenih noćenja. To je zato jer ne žele ulaziti u sustav PDV-a čija je gornja granica 85 tisuća kuna, na što je državni tajnik i ravnatelj Porezne uprave Ministarstva financija Ivica Mladineo kazao kako se razmišlja o tome da se ta granica digne na 250 tisuća kuna.

ROVINJ - Hrvatska i Slovenija i iduće će godine nastaviti suradnju na području turističke promocije na dalekim tržištima, pri čemu se razmatra Izrael i Južna Amerika, a Slovenija će kao članica EU-a savjetima pomoći hrvatskom turističkom sektoru kako povući sredstva iz fondova EU-a za turizam, zaključak je s današnjeg Hrvatsko-slovenskog turističkog skupa održanog u sklopu Dana hrvatskog turizma u Rovinju. Nakon skupa ministar turizma Damir Bajs i slovenska ministrica gospodarstva Darja Radić potpisali su protokol o turističkoj suradnji između Hrvatske i Slovenije, koja je na ovogodišnjim Danima zemlja-gost. Poticaj za taj protokol, ali i današnji skup u Rovinju, došao je slijedom ovogodišnje uspješne suradnje u promociji u Kini i Indiji, gdje su se prvi put zajedno predstavili hrvatski i slovenski turizam pod nazivom "Experience Croatia-Feel Slovenia".

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je dionički indeks Crobex pao za 0,34 posto na 1.872,90 bodova, a Crobex10 smanjen je za 0,03 posto na 990,49 bodova. Ukupni promet Burze iznosio je svega 17,7 milijuna kuna, od čega u redovnom trgovanju 11,5 milijuna kuna. Pritom su samo tri dionice imale promete veće od milijun kuna. Najveći promet, od 2,8 milijuna kuna, ostvaren je trgovanjem dionicom HT-a, čija je cijena blago porasla, za 0,07 posto na 269,59 kuna. Po prometu slijedi povlaštena dionica Adris grupe sa 2,3 milijuna kuna i rastom cijene od 0,04 posto na 270,10 kuna. Za 1,1 milijun kuna danas se na Zagrebačkoj burzi trgovalo dionicom Ine, uz rast cijene od 0,18 posto na 1.635,01 kunu. Milijunskom prometu približila se dionica Dalekovoda, sa 990,6 tisuća kuna, a cijena joj je smanjena za 0,10 posto na 260 kuna.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas su i potražnja i ponuda blago smanjene, pri čemu je prosječna kamatna stopa porasla, dosegnuvši 1,09 posto. Potražnja je danas smanjena 5,2 posto u odnosu na jučer, na 135,74 milijuna kuna. Istodobno, ponuda je smanjena za 6,6 posto, na 105,74 milijuna kuna. Većina prometa odnosila se na prekonoćne pozajmice, kojih je ugovoreno 31 milijun kuna i to po prosječnoj kamatnoj stopi od 0,58 posto, što je 0,05 postotnih bodova više nego jučer. Ukupni promet na Tržištu novca danas je dosegnuo 35,74 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa porasla je s jučer zabilježenih 0,62 na 1,09 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙