FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 14. listopada 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u intervju za slovenski "Bančni vestnik" iznio je procjenu kako će pad hrvatskog BDP-a u ovoj godini iznositi oko 2 posto, ključnim je ocijenio predstojeće rezultate u konsolidaciji javnih financija, a ne uspije li Vlada u svojim naporima, ocjenjuje da traženje novog stand-by aranžmana s MMF-om možda neće imati alternativu. Iako se očekuje da će u drugoj polovini 2010. biti usporen dosadašnji pad ekonomske aktivnosti, ocjenjuje se da će na razini cijele godine pad bruto domaćeg proizvoda iznositi oko 2 posto. Time se pojedini problemi dodatno zaoštravaju, posebno u fiskalnoj sferi, rekao je Rohatinski u intervjuu za listopadski broj slovenskog mjesečnik koji HNB prenosi na svojim web stranicama. Na upit o teretu otplate glavnice i kamata stranim kreditorima, koji ove godine iznosi visokih 13 milijardi eura, mogućnosti refinanciranja, te hoće li Hrvatska sklopiti stand-by aranžman s MMF-om, kazao je da sada objektivno ne postoji potreba za takvim sredstvima. Nakon što je financijski sustav uspješno izdržao prvi udar krize i omogućio državi potrebno zaduživanje na domaćem tržištu, hrvatske vlasti su procijenile da mogu održavati vjerodostojnost svoje ekonomske politike i bez aranžmana s Fondom. Relativno uspješna izdanja obveznica na inozemnom tržištu krajem prošle i tijekom ove godine su to u određenoj mjeri i potvrdila. Međutim, dosadašnja uspješnost ne daje nikakvo jamstvo da će tako biti i ubuduće. Ključnu ulogu u tome imat će predstojeći rezultati u konsolidaciji javnih financija. Ne uspije li Vlada u svojim naporima, traženje novog stand-by aranžmana možda neće imati alternativu, rekao je Rohatinski.

ZAGREB - Dio asortimana pekarskih proizvoda poskupjet će od tri do šest posto, a cijena polubjelog kruha neće se mijenjati, kazala je direktorica udruženja mlinsko-pekarske industrije Žitozajednice Nada Barišić. Pekari poskupljenje opravdavaju visokim cijenama brašna i plina, koji su ključni u proizvodnji kruha. Cijena brašna u kolovozu je u odnosu na srpanj porasla gotovo 40 posto, kazala je Barišić napominjući kako će rast cijena uslijediti ovisno o isteku ugovora koji svaki pekar ima sa nekim trgovačkim lancem. Iz trgovačkog lanca Mercator-H priopćili su kako neće poskupljivati socijalne kategorije kruha do kraja godine te će zadržati i socijalno-osjetljive akcije. Da neće dizati cijene kruha u svojim trgovinama do kraja godine potvrdili su i iz Spara.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata (HUS) i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) reagirali su danas na najavu poskupljenja kruha. U HUS-u ističu da je to novi ozbiljni udar na životni standard građana za koje nema logičnog opravdanja niti će rezultirati ikakvim pozitivnim gospodarskim učincima. Tvrde da Vlada očito ima previše razloga za zaštitu interesa proizvođača i trgovaca da bi intervenirala radi zaštite životnog standarda građana. U priopćenju NHS-a stoji pak da su sadašnje cijene kruha i pekarskih proizvoda formirane pri daleko višoj otkupnoj cijeni pšenice i daleko višoj cijeni barela sirove nafte nego li su ove godine. Kad se podastru analize utjecaja cijena pšenice i energenata na ukupnu cijenu pekarskih proizvoda, onda je tek vidljivo kako za takva najavljena poskupljenja nema razloga. Od pekarske industrije i trgovaca NHS očekuje dogovor da neće podizati cijene kruha i pekarskih proizvoda.

ZAGREB - Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja odobrilo je regionalnu potporu sadržanu u Operativnom programu potpora za održavanje konkurentnosti i inovativnosti u maloj brodogradnji za 2010. godinu u ukupnom iznosu od 4 milijuna kuna. Sredstva su osigurana iz državnog proračuna za ovu godinu, priopćeno je iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Potpore su namijenjene nabavi opreme i strojeva, kupovini prava na patente, licence, tehnološko znanje ili stručno znanje koje nije zaštićeno patentom, a dodijelit će ih Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva u obliku neposredne subvencije temeljem javnog natječaja u razdoblju od 15. listopada do 31. prosinca. Također su odobrene regionalne potpore sadržane u Operativnom programu potpora proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda, proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, proizvodnji proizvoda od gume i plastike i proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda za 2010. Sredstva za provođenje ovog programa, u ukupnom iznosu od 7 milijuna kuna, osigurana su u državnom proračunu, a dodjeljivat će ih Ministarstvo gospodarstva u obliku subvencija na temelju provedenog javnog natječaja.

ZAGREB - Cijene novih stanova u Hrvatskoj koje su prodavala trgovačka društva i druge pravne osobe u prvom su polugodištu ove godine pale u odnosu na drugo polugodište 2009. za 5 posto, a u odnosu na prvo polugodište prošle godine pale su za 12,6 posto, pokazuju podaci koje je objavio Državni zavod za statistiku. Bez stanova POS-a pak, prosječna cijena stanova u prvom polugodištu u odnosu na prethodno polugodište povećana je za 0,7 posto, a na godišnjoj razini pala je za 8,4 posto. Prosječna cijena četvornog metra novih stanova koje su prodavale tvrtke i druge pravne osobe u prvoj polovici ove godine iznosila je 10.280 kuna, a bez stanova POS-a 11.614 kuna. Prosječna cijena četvornog metra stana u Zagrebu u prvom polugodištu bila je 12.124 kune, a u ostalim naseljima 9.659 kuna. Tijekom prvog polugodišta, po podacima DZS-a, prodana su 1.074 nova stana, od čega 516 u Zagrebu i 558 u ostalim naseljima.

ZAGREB - I dok je na svjetskim burzama danas nastavljen rast cijena dionica, Zagrebačka burza nema snage pratiti taj trend tako da je Crobex u blagom minusu, a milijunski promet ostvaren je do podneva tek dionicom HT-a. Crobex indeks bio je u 12,00 sati u minusu 0,36 posto na 1.891 bodu. Crobex10 spustio se 0,61 posto, na 995 bodova. Redovni promet dionicama nadomak je 6 milijuna kuna, što je otprilike pola milijuna kuna više nego jučer u to doba. Dionica HT-a jedina je s milijunskim prometom do 12,00 sati, sa ostvarenih 3,5 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena oslabila 0,36 posto, na 268,17 kuna. Nadomak milijunskom prometu dionica je zatvorenog nekretninskog investicijskog fonda Jadran Kapitala, kojom je protrgovano 961.000 kuna. Cijena joj je u blagom minusu, za 0,05 posto, na 21,98 kuna.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB) oslabila prema euru za 0,10 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,327304 kune. Na vrijednosti je prema kuni dobila danas i britanska funta, ojačavši 0,61 posto, na 8,350204 kune, a porasla je i vrijednost švicarskog franka, za 0,21 posto, na 5,475902 kune po srednjem tečaju. Istodobno je tečaj američkog dolara smanjen za 0,62 posto, te njegov srednji tečaj iznosi 5,201096 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙