FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 20. listopada 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

RIJEKA - Čelnici sindikata hrvatskih brodogradilišta potpisali su danas u brodogradilištu 3. maj Sporazum o suradnji na prijedlogu modela restrukturiranja brodogradilišta, kojim sindikati žele očuvati hrvatsku brodogradnju. Sporazum je nastao uslijed niza neuspješnih pokušaja privatizacije hrvatskih škverova i bojazni od stečaja, a u njegovoj je osnovi model po kojem bi brodogradilišta u razdoblju od deset godina, uz nadzor većinskog vlasnika - države i pod vodstvom uprava izabranih od radnika po stručnosti a ne političkoj podobnosti, bila povjerena na upravljanje samim zaposlenicima. Država bi, po uzoru na skandinavske zemlje, u brodogradilištima trebala provesti model radničkog dioničarstva, a poslovanje škverova bi u navedenom roku trebalo biti dovedeno do razine uspješnosti europskih brodogradilišta, nakon čega bi država ustupila većinski paket dionica zaposlenicima. Također bi država trebala nastaviti s financijskom i tehnološkom sanacijom, primjenjivati subvencije i izdavati jamstva sukladno novom programu restrukturiranja te pripremiti dodatne državne potpore za prevladavanje trenutne teške krize na tržištu.

ZAGREB - Na današnjem sastanku u Ministarstvu poljoprivrede predstavnici udruga ratara obavješteni su da će kompletna isplata poticaja za prošlogodišnju jesensku sjetvu biti gotova za dva dana te je zauzet zajednički stav ministarstva i ratarskih udruga po kojem nema razloga za najavljene prosvjede seljaka, rekao je glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Mladen Pavić. Predstavnici ratarskih udruga zadovoljni su, jer su do danas seljacima u najvećoj mjeri isplaćeni poticaji za prošlogodišnju jesensku sjetvu, kazao je Pavić, Da je zadovoljan s dogovorenim na današnjem sastanku u Ministarstvu poljoprivrede, na kojem je bilo dvadesetak predstavnika udruga ratara, kazao je i predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo dodajući da je potvrđeno ono što je prije dvadesetak dana dogovoreno u Ministarstvu. Jedan od čelnika Koordinacije seljačkih udruga pet slavonskih županija, koja je prošloga tjedna najavila seljačke prosvjede ako do danas Vlada i Ministarstvo poljoprivrede ne isplate zaostala potraživanja seljaka, Tomislav Pokrovac kaže da predstavnici koordinacije nisu sudjelovali na današnjem sastanku, a mogućnost prosvjeda ostavlja otvorenom.

ZAGREB - Oko 150 radnika Željezare Split sutra će doputovati iz Splita na prosvjedno okupljanje pred zagrebačkom katedralom tražeći nastavak proizvodnje u željezari bez otvaranja stečaja, najavio je danas Sindikat metalaca Hrvatske. Nezadovoljni dosadašnjim načinom i dinamikom rješavanja svojega statusa radnici splitske Željezare uputili su prije tjedan dana zahtjev Vladi da se hitno organizira proizvodnja, i to putem natječaja za davanje pogona u zakup, a ako do danas ne dobiju odgovor ili ne budu njime zadovoljni, najavili su prosvjed na ulicama Zagreba. Većina radnika od njih ukupno 400 ne radi godinu i pol dana, a neki i dulje, budući da je dio pogona zatvoren čak 2,5 godine. Za to vrijeme radnici primaju minimalce od 2.000 kuna mjesečno. Otkako je obustavljena proizvodnja radnici su pokušavali prosvjedima, štrajkom glađu i pregovorima s Hrvatskim fondom za privatizaciju i Ministarstvom gospodarstva izboriti da se raskine ugovor s vlasnikom, poljskim koncernom Zlomrex, te da se na bilo koji način pokrene proizvodnja.

ZAGREB - Vijeće za socijalnu pravdu Predsjednika Republike upozorilo je danas da rodilje i dalje kroz porodiljne naknade plaćaju krizni porez, bez obzira što je on ukinut. Visina porodiljnih naknada izračunava se temeljem tromjesečnog prosjeka koji je smanjen zbog primjene kriznog poreza, no taj se prosjek primjenjuje i sada kada kriznog poreza više nema, istaknuo je predsjednik Josipović nakon sjednice Vijeća. Matematički je to možda korektno ali nije pravedno i nije u duhu odluke o ukidanju kriznog poreza, ocijenio je Josipović dodavši kako propis treba tako primijeniti da rodilje više ne plaćaju taj porez.

ZAGREB - Stopa anketne nezaposlenosti u Hrvatskoj je u drugom tromjesečju ove godine iznosila 12,4 posto, što je 3,5 postotnih bodova viša stopa nego u istom razdoblju prošle godine, a za 1,2 postotna boda veća nego prvom ovogodišnjem kvartalu, pokazuje podaci Ankete o radnoj snazi koju je objavio Državni zavod za statistiku. Podaci po statističkim regijama pak pokazuju da je stopa anketne nezaposlenosti bitno ispod državnog prosjeka u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj i iznosi 8,7 posto, dok u Jadranskoj Hrvatskoj iznosi 11,5 posto, a čak 18,7 posto u Središnjoj i Istočnoj Hrvatskoj. Prema Anketi o radnoj snazi, koja se temelji na metodologiji Međunarodne organizacije rada, u drugom je ovogodišnjem tromjesečju u Hrvatskoj bilo 216 tisuća nezaposlenih, što je za 59 tisuća više u odnosu na drugo tromjesečje 2009. Broj i stopa nezaposlenih prema anketi o radnoj snazi bitno se razlikuju od administrativnih izvora. U tom razdoblju prosječan broj nezaposlenih prema anketi manji je za 81.000 osoba od podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, prema kojima je u drugom ovogodišnjem tromjesečju bilo registrirano 297 tisuća nezaposlenih. Po podacima iz ankete, u drugom kvartalu 2010. u Hrvatskoj je bilo ukupno zaposleno milijun i 534 tisuće osoba, što je za 77 tisuća osoba manje nego u istom tromjesečju prošle godine.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je bio tek nešto iznad sedam milijuna kuna, samo je dionica HT-a ostvarila milijunski promet, a vrijednosti dioničkih indeksa pala je i treći dan za redom, pa su se indeksi spustili na najniže razine od početka rujna ove godine. Vrijednost Crobexa pala je danas za 0,65 posto na 1.877,72 boda, što je njegova najniža razina još od 7. rujna, kada je iznosio 1.869 bodova. Uz pad za 0,70 posto, Crobex10 današnje je trgovanje završio na 990,19 bodova, također na najnižoj razini od 7. rujna kada je iznosio 987 bodova. Redovan promet Zagrebačke burze danas je bio tek 7,1 milijun kuna, što je najniži redovni promet još od početka kolovoza ove godine. Intenzivniji je bio institucionalni i prijavljeni promet državnim obveznicama, pa je ukupni promet Burze danas iznosio 48,8 milijuna kuna. Među dionicama jedini je milijunaš dionica HT-a sa 2,6 milijuna kuna prometa. Cijena te dionice je pala za 0,26 posto, na 269,02 kune.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je ugovoreno 21,9 milijuna kuna prekonoćnih pozajmica, po prosječnoj kamatnoj stopi od 0,51 posto, nešto nižoj nego jučer. Potražnja je danas smanjena za više od 3 posto u odnosu na jučer, na 91,9 milijuna kuna. Istodobno, ponuda je porasla 6 posto, na 121,9 milijuna kuna. Sav promet odnosi se na prekonoćne pozajmice, kojih je ugovoreno 21,9 milijuna kuna i to po prosječnoj kamatnoj stopi od 0,51 posto, što je 0,06-postotna boda manje nego jučer. "Danas u trgovanju na Tržištu novca bilježimo nešto smanjenu potražnju za kratkoročnim pozajmicama. Uglavnom su se tražile prekonoćne pozajmice. U ponudi je ostalo neplasiranih kuna, no zbog neusklađenosti uvjeta kreditiranja između potencijalnih kreditora i tražioca pozajmica, potražnja nije u cijelosti podmirena", navodi se u priopćenju Tržišta novca.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙