FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 21. listopada 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Odluka Ustavnog suda da nema pretpostavki za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o radu (ZOR) je politička intriga kojom je opstruirano pravo građana na neposrednu demokraciju, no sindikati su spremni "tući se za demokraciju" organiziranjem industrijskih i građanskih akcija, istaknuli su čelnici sindikalnih središnjica na današnjoj konferenciji za novinare. Ustavni sud je svojom odlukom pokazao da radi kao "krojačnica po mjeri", a pred sindikatima je zadatak obrane demokracije, jer je to postao problem koji nadilazi pitanje ZOR-a i kolektivnih ugovora, ustvrdio je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić. Sindikalne središnjice će u roku tjedan dana na svojim tijelima donijeti odluke o mjerama koje će poduzeti, u rasponu od štrajka i prosvjeda do potpisivanja peticije za izvanredne izbore, a zasad ponovno od Hrvatskog sabora traže da, unatoč Ustavnom sudu, raspiše referendum o izmjenama ZOR-a.

ZAGREB - Oko 150 radnika splitske Željezare stiglo je oko 13 sati na zagrebački Glavni kolodvor, odakle su krenuli pred zgradu Državnog odvjetništva RH (DORH). Radnici žele DORH-u predati dokumentaciju o navodnim nezakonitostima u privatizaciji Željezare Split. Nakon toga, kako su najavili, otići će pred zagrebačku katedralu gdje će čekati da im se obrati netko iz Vlade. Sindikati, koji organiziraju ovaj prosvjedni dolazak u Zagreb, najavili su da će radnici, ako se danas ne riješe njihovi zahtjevi, prenoćiti u Zagrebu bilo pred katedralom, bilo u Tvornici kulture. Sindikalci traže da se osigura nastavak proizvodnje u Željezari bez otvaranja stečaja. Većina radnika od njih ukupno 400 ne radi već godinu i pol dana, a neki i dulje, budući da je dio pogona zatvoren čak dvije i pol godine. Za to vrijeme radnici primaju minimalce od 2.000 kuna mjesečno. Radnici splitske Željezare već dulje vrijeme pokušavaju prosvjedima, štrajkom glađu i pregovorima s Hrvatskim fondom za privatizaciju i Ministarstvom gospodarstva izboriti raskid ugovora s vlasnikom, poljskim koncernom Zlomrex.

ZAGREB - Poljski Zlomrex danas je priopćio kako ozbiljno razmatra ponudu Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) za razrješenje vlasničkih odnosa u Željezari Split te da mu treba još nekoliko dodatnih dana kako bi iznio konačni stav o ponudi HFP-a. U priopćenju se kaže da Zlomrex ozbiljno razmatra ponudu HFP-a, koju je zaprimio 12. listopada vezanu uz preuzimanje Željezare Split, unatoč tome što ona smanjuje cijenu za dionice Željezare sa 10 milijuna eura na nulu. "Kako ova ponuda, bude li prihvaćena, ima značajne financijske i pravne implikacije za Zlomrex, potrebno nam je nekoliko dodatnih dana kako bi iznijeli naš finalni stav važan uz vašu novu ponudu", navodi se u priopćenju te se dodaje da će Zlomrex moći svoj odgovor dostaviti tek krajem sljedećeg tjedna. HFP je Zlomrexu iznio dva prijedloga rješenja vlasničkih odnosa. Prvi je sporazum o mirnom raskidu ugovornog odnosa u kojemu je ponuđeno da Zlomrex svoja potraživanja prema Željezari od 82,5 milijuna kuna te sve dionice preda HFP-u za jednu kunu, a zauzvrat će Fond odustati od naplate korporativnog jamstva u iznosu od 87 milijuna kuna. Druga opcija je naplata potraživanja korporativnih jamstava, vjerojatno sudskim putem.

ZAGREB - Hrvatska Vlada danas je odlučila da će se ići u treći krug privatizacije Brodogradilišta Kraljevica, raspisat će se natječaj za prodaju 99,54 posto dionica Kraljevice pod posebnim uvjetima, za jednu kunu. U drugom krugu privatizacije za Kraljevicu nije bilo ponuda, no od tada postoji stalan interes nekoliko potencijalnih ponuđača, kazao je na sjednici Vlade ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač. Objasnio je da je s Europskom komisijom dogovoreno da je za Kraljevicu moguće učiniti dodatne napore, ili kroz izravne pregovore s potencijalnim ponuđačima ili kroz novi natječaj. Odlučili smo se na raspisivanje još jednog kruga natječaja, kazao je Popijač koji očekuje da se kroz to vidi i stvarni interes šest potencijalnih ponuđača koji su dolazili s izraženim interesom za Brodogradilište Kraljevica. Hrvatski fond za privatizaciju zadužen je za objavu javnog poziva i postupak prikupljanja ponuda za prodaju 893.150 dionica Kraljevice za jednu kunu.

ZAGREB - Vlada je danas dala i suglasnost na prijedlog sporazuma o uređenju imovinsko-pravnih pitanja između države i pulskog brodogradilišta Uljanik, a što je i jedan od preduvjeta da se Uljanik isključi iz paketa brodogradilišta u poteškoćama. Uspjeli smo uvjeriti Europsku komisiju da je Uljanik proveo program restrukturiranja, no ostalo je pitanje nelegalnih potpora i obveza koje Uljanik ne može vratiti, ali postoji model kompenzacije za oduzeto pomorsko dobro, objasnio je ministar gospodarstva Đuro Popijač. Sporazumom tako država i Uljanik vrše prijeboj (kompenzaciju) međusobnih potraživanja - kod države je riječ o naknadi za oduzeto pomorsko dobro u iznosu 1,03 milijarde kuna, a kod Uljanika o kreditima s državnim jamstvima od 59,7 milijuna eura (odnosno 436,8 milijuna kuna) i gotovo 600 milijuna kuna isplaćenih državnih potpora uvećano za zatezne kamate od 1. ožujka 2006. Nakon povrata državnih potpora, koje će biti omogućeno realizacijom sporazuma, Uljanik više neće biti u statusu društva u poteškoćama, te će mu biti omogućeno poslovanje pod uvjetima kakvi vrijede u EU.

ZAGREB - Europska unija je za prve dvije godine članstva 2012. i 2013. Hrvatskoj namijenila 3,5 milijarde eura sredstava, od čega će 2,4 milijarde eura biti usmjereno na projekte razvoja konkurentnosti, osuvremenjivanja proizvodnje i otvaranja radnih mjesta, kazao je šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren na današnjem predstavljanju posebnog izdanja časopisa Banke na temu "Mi smo dobili novac iz EU fondova". U proteklih deset godina Hrvatska je od Europske unije primila znatnu pretpristupnu pomoć u iznosu od gotovo milijardu eura za izgradnju institucija, prekograničnu suradnju, promet, okoliš, regionalnu konkurentnost te poljoprivredu, što joj je omogućilo uključivanje u velik broj programa prekogranične suradnje, a nakon što postane članica Hrvatskoj će biti dostupno još više EU fondova, kazao je Vandoren.

ZAGREB - Maloprodajni lanac dm-drogerie markt Hrvatska u poslovnoj je godini 2009/2010., koja za tu tvrtku završava u rujnu, ostvario promet veći od 1,84 milijardi kuna, što je 2,11 posto više u odnosu na prethodnu poslovnu godinu, istaknuo je direktor dm-a Mirko Mrakužić na današnjoj konferenciji za novinare. Neto dobit tvrtke (konačni rezultati još nisu gotovi) trebala bi biti na razini od 95 milijuna kuna. Proteklu poslovnu godinu dm-a, među ostalim, obilježile su i 63,8 milijuna kuna vrijedne investicije, od kojih je značajan dio uložen u otvaranje novog distributivnog centra i prodavaonica kojih danas u Hrvatskoj ima ukupno 128. Među planovima za narednu godinu su daljni rast, otvaranje desetak novih prodavaonica, obnavljanje 12 postojećih te otvaranje stotinjak novih radnih mjesta. Udio dm-a na ukupnom tržištu drogerijskog asortimana iznosi 24,9 posto.

ZAGREB - Stopa registrirane nezaposlenosti za rujan u Hrvatskoj je iznosila 16,9 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku. To je za 0,5 postotnih bodova veća stopa nego za kolovoza kada je iznosila 16,4 posto. Na godišnjoj razini pak, stopa registrirane nezaposlenosti za ovogodišnji rujan je za 2,2 postotna boda veća nego za isti mjesec prošle godine kada je iznosila 14,7 posto. Krajem rujna ove godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje evidentirane su 289.503 nezaposlene osobe, odnosno 6.173 osobe ili 2,2 posto više nego prethodni mjesec, a 30.310 osoba ili 11,7 posto više nego u rujnu 2009. godine.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za kolovoz ove godine iznosila je 5.391 kunu, pokazuju prvi podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku. Na mjesečnoj razini, u odnosu na prosječnu neto plaću za srpanj ove godine, koja je iznosila 5.323 kune, prosječna neto plaća za kolovoz bila je nominalno veća za 1,3 posto ili za 68 kuna. Usporedba podataka o prosječnoj neto plaći za kolovoz ove s podacima za kolovoz prošle godine pokazuje da je neto plaća za osmi mjesec ove godine bila nominalno viša za 2,3 posto ili za 124 kune. Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za kolovoz ove godine iznosila je 7.707 kuna. U usporedbi s prethodnim mjesecom, prosječna je bruto plaća za kolovoz bila veća za 99 kuna ili nominalno za 1,3 posto. Na godišnjoj razini prosječna bruto plaća bila je nominalno veća za oko 1 posto ili za 80 kuna.

ZAGREB - Pod utjecajem blago pozitivnih kretanja na europskim burzama, na Zagrebačkoj burzi danas su indeksi prekinuli 3-dnevni negativni niz, ostvarivši blage dobitke, a u fokusu investitora su dionice Ine i HT-a. Crobex indeks bio je u 12,00 sati u plusu 0,18 posto na 1.881 bodu, a Crobex10 za 0,06 posto, na 990 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 3,8 milijuna kuna. Najveći promet do podneva je ostvaren dionicom Ine, u visini od milijun kuna. Cijena joj se spustila 0,06 posto, na 1.628 kuna. Milijunski promet ostvarila je još samo dionica HT-a, pri čemu joj je cijena ojačala 0,03 posto, na 269,4 kune.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB) ojačala prema euru za 0,10 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,326161 kunu. Na vrijednosti su prema kuni izgubile danas i ostale promatrane inozemne valute. Kuna je ojačala u odnosu na američki dolar za 1,55 posto, prema švicarskom franku za 1,24 posto te prema britanskoj funti za 1,28 posto. Srednji tečaj dolara na današnjoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,221783 kune, franka 5,427590 kuna te funte 8,240901 kunu.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙