FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 14. listopada 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska će formalno Banci za međunarodna poravnanja (BIS) iskazati spremnost za nastavak pregovora o pitanju devizne štednje hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci u skladu s aneksom C Ugovora o sukcesiji, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade. Vlada je na današnjoj sjednici ovlastila potpredsjednika Vlade i ministra financija Ivana Šukera da BIS-u u Baselu iskaže spremnost Hrvatske za nastavak pregovora u skladu sa člankom 7. aneksa C Ugovora o pitanjima sukcesije. To je na tragu dogovora sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom sa sastanka 31. srpnja u Bohinju, podsjetila je Kosor ponavljajući i kako je tada rečeno da dogovori dviju država ne ograničavaju prava pojedinaca. Kosor je također ponovila kako je to stajalište sa sastanka u Sloveniji usuglašeno s guvernerom Hrvatske narodne banke Željkom Rohatinskim te da je HNB suglasna s današnjom odlukom Vlade.

ZAGREB - Makedonske željeznice pristupile su u Cargo 10, a Željeznice Federacije BiH iskazale su spremnost za pristupanje tom poslovnom savezu željezničkih poduzeća, priopćeno je iz Hrvatskih željeznica. Na sastanku održanom u srijedu u Sarajevu, članice alijanse prihvatile su pristupanje Makedonskih željeznica, dok inicijativa za pristupanje Željeznica BiH mora proći proceduru pri resornom ministarstvu entiteta Federacije BiH, kaže se u priopćenju. Predstavnici željeznica Hrvatske, Srbije i Slovenije potpisali su 9. rujna u Beogradu Protokol o osnivanju zajedničkog željezničkog poduzeća pod nazivom "Cargo 10" sa sjedištem u Ljubljani. Ciljevi su optimizacija željezničkog teretnog prijevoza na X. koridoru, povećanje broja teretnih vlakova i preusmjeravanje dijela tereta s IV. na X. koridor te općenito s cesta na željeznicu.

ZAGREB - Više od dvjesto distributera, vinskih kupaca, sommeliera i predstavnika medija u Londonu je ovog tjedna kušalo hrvatska vina na događanju "Wines of Croatia", izvijestili su danas iz Udruga vinogradara i vinara Istre-Vinistre, čiji su članovi organizirali promociju hrvatskih vina u Londonu. Ta je promocija organizirana u sklopu aktivnosti hrvatskih vinara na međunarodnoj sceni kojoj je među ostalim cilj stvaranje i jače pozicioniranja hrvatskog vinskog brenda. Predstavljanja su proizvođača iz Istre, Dalmacije i Slavonije. Naglasak predstavljanja "Wines of Croatia" bio je na hrvatskim autohtonim sortama. Iz Vinistre napominju i da je "Wines of Croatia" u Londonu prvo u nizu međunarodnih vinskih događanja otkad je u rujnu ove godine osnovana Koordinacija vinskih udruga i obiteljskih vinarija Hrvatske.

DUBROVNIK - British Airways tijekom zime povećat će broj letova iz Londona u Dubrovnik s dva na četiri leta na tjedan, najavio je direktor te tvrtke za jugoistočnu Europu Emil Delibashel, koji se danas sastao s predstavnicima Dubrovačko-neretvanske županije, županijske Turističke zajednice i dubrovačke Zračne luke. Umjesto dva puta, kao do sada, zrakoplovi iz Londona u zimskom će razdoblju letjeti u Dubrovnik četiri puta na tjedan, i to utorkom, četvrtkom, petkom i nedjeljom. U razgovoru je istaknuto kako će tako britanska zrakoplovna tvrtka pridonijeti produljenju turističke sezone u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Direktor dubrovačke Zračne luke Roko Tolić naglasio je kako je sada na turističkim djelatnicima da opravdaju povjerenje British Airwaysa i učine sve radi produljenja sezone. Također je najavio da iduće sezone hrvatska nacionalna zrakoplovna tvrtka Croatia Airlines dva puta na tjedan namjerava uvesti izravnu zrakoplovnu vezu Dubrovnik-Venecija te tri puta na tjedan Dubrovnik-Atena.

OSIJEK - Na gradilištu osječkog trgovačkog centra "Avenue Mall" danas je, postavljanjem zadnjeg krovnog elementa, obilježen završetak radova na konstrukciji objekta, a otvaranje je najavljeno za početak iduće godine. Trgovački centar, na zapadnom ulazu u Osijek, prostire se na 62.000 četvornih metara, od čega je 26.700 četvornih metara maloprodajnog prostora. Investitor projekta, tvrtka "GTC nekretnine istok", planira u ovome trgovačkom centru otvoriti više od 80 trgovina u kojima se predviđa zaposliti oko 600 djelatnika. Glavni menadžer tvrtke GTC za Hrvatsku Siniša Slijepčević kazao je kako se otvorenje trgovačkog centra, u koji će biti uloženo oko 60 milijuna eura, očekuje početkom iduće godine, a da će objekt ove godine biti spreman za tehnički pregled.

ZAGREB - Vrijednost dioničkog indeksa Zagrebačka burze Crobexa danas je pala za 0,34 posto na 1.891,60 bodova, a specijalizirani indeks Crobex10 smanjen je za 0,61 posto na 995,18 bodova spustivši se opet ispod granice od 1.000 bodova. Ukupni promet Burze iznosio je danas 41,08 milijuna kuna od čega se na redovni promet odnosi 33,6 milijuna kuna, dok je institucionalni promet bio 7,4 milijuna kuna. Dvije dionice danas bilježe milijunske promete, a najtrgovanija je sa 20,8 milijuna kuna bila dionica Exportdrva, kojoj je cijena povećana za 10,16 posto na 594,84 kune. Slijedi dionica HT-a s prometom od 6,13 milijuna kuna i blagim povećanjem cijene, za 0,01 posto na 269,03 kune. Dionica Jadran Kapitala prodano je za 961,07 tisuća kuna, a cijena te dionice je pala 0,05 posto. Pad cijene od 0,37 posto bilježi povlaštena dionica Adris grupe koje je protrgovano za 785,7 tisuća kuna, dok je dionica Zagrebačke banke ostvarila promet od 721,9 tisuća kuna, a cijena joj te porasla za 2,04 posto.

ZAGREB - Unatoč novom razdoblju održavanja obvezne pričuve, na Tržištu novca danas je potražnja smanjena što ukazuje na visoku likvidnost bankarskog sustava. Potražnja je danas smanjena otprilike 24 posto u odnosu na jučer, na 176 milijuna kuna. Istodobno, ponuda je smanjena za više od 6 posto, na 76 milijuna kuna. Prekonoćnih pozajmica ugovoreno je u vrijednosti od 19,5 milijuna kuna, i to po kamatnoj stopi od 0,5 posto, što je 0,1 postotni bod manje nego jučer. Ukupni promet na Tržištu novca danas je iznosio 26 milijun kuna, a prosječna kamatna stopa smanjena je s jučerašnjih 1,18 na 0,78 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙