FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 12. listopada 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Za stečajnog upravitelja tvornice tekstila Kamensko, koja je od danas u stečaju, imenovan je dosadašnji predstečajni upravitelj Zdravko Mitak, potvrdio je Hini regionalni koordinator Sindikata tekstila Željko Šegina. Ta je odluka danas iza podne objavljena na oglasnoj ploči zagrebačkog Trgovačkog suda, čime je i službeno pokrenut stečajni postupak. O daljnjem poslovanju tvornice i statusu 430 radnica ubuduće će odlučivati stečajni upravitelj, prema zakonski utvrđenoj proceduri, te procjeni stanja koje će zateći. "Jedan od prvih poteza je otkazivanje ugovora o radu svim radnicama uz otkazni rok od 30 dana. Tijekom otkaznog roka mogla bi se nastaviti proizvodnja ranije dogovorenih naružbi, no HEP bi svakako trebao uključiti struju koja je prošli tjedan isključena", kazao je Šegina. HEP će svoja dosadašnja potraživanja moći namiriti iz stečajne mase, kao i drugi vjerovnici, a sva buduća potraživanja ići će na teret Kamenskog d.d. u stečaju. Nakon otkaznog roka, nastavlja Šegina, barem bi dio radnika mogao biti pozvan da potpiše ugovore o radu na određeno vrijeme, ovisno o količini ubuduće ugovorenih poslova. Ako bi se uskoro pokrenula proizvodnja, radnice bi mogle nakon tog otkaznog roka dobiti i prvu plaću iz tvrtke u stečaju, što bi im bio prvi prihod nakon pola godine. Za ostala svoja potraživanja morat će pričekati utvrđenu zakonsku proceduru, a to bi moglo potrajati, procjenjuje Šegina.

SPLIT - Predstavnici sindikata koji djeluju u Brodosplitu zatražili su danas hitan sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor i ministrom gospodarstva Đurom Popijačem na kojem bi još jednom razmotrili ponudu samoborske tvrtke DIV na natječaju za privatizaciju splitskog brodogradilišta, s kojom sindikati nisu zadovoljni, ili će organizirati "radikalne akcije". Sindikalci traže sastanak najkasnije do kraja tjedna inače će razmotriti organiziranje "radikalnih akcija izražavanja nezadovoljstva stanjem u tom poduzeću", izjavio je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Brodosplitu Joško Franić. Po njegovim riječima, stanje u splitskom škveru postaje sve ozbiljnije jer prijeti opasnost da radnici ostanu bez posla zbog onemogućavanja ugovaranja novih brodova. Od premijerke Kosor tražit ćemo da se s Europskom komisijom ispregovara dobijanje još malo vremena u kojem bi mogli djelovati, a najvažnije je da se ugovore novi brodovi kako bi brodogradilište moglo nastaviti poslovati, a radnici ostati na radnim mjestima, kazao je Franić. Prema napisu objavljenom u tjedniku Nacional, jedan ruski ponuditelj spreman je u privatizaciju Brodosplita investirati 300 milijuna dolara, što je puno više od ponude samoborskog DIV-a, pa i o tome želimo razgovarati s premijerkom Kosor i ministrom Popijačem, dodao je Franić.

ZAGREB - Institut IGH prodao je Stipić grupi 10 posto temeljnog kapitala društva Centar Bundek koje vodi projekt gradnje stambenog bloka pored zagrebačkog jezera Bundek, a Stipić grupa je ugovorom s Konstruktor inženjeringom preuzela njegov udio u tvrtci Centar gradski podrum koja upravlja gradnjom stambeno-poslovnog kompleksa Ban centar u središtu Zagreba, izvijestili su danas predstavnici Instituta IGH i Stipić grupe na brifingu za novinare. Institut IGH dosad je bio vodeći partner u oba projekta, a nakon jučer potpisanih ugovora u društvu Centar Bundek putem svog društva Adepto drži 40 posto temeljnog kapitala, koliko pripada i Konstruktor inženjeringu, dok Stipić grupa ima 20 posto temeljnog kapitala. Projekt Centar Bundek vrijedan je 80 milijuna eura. U tvrtci Centar gradski podrum, koja vodi projekt Ban centar vrijedan 70 milijuna eura, Stipić grupa kontrolira 42,49 posto temeljnog kapitala, Institut IGH 37,5 posto, Zagrebačka banka 15,01 posto i Reinvest 5 posto. Na brifingu je najavljeno da bi građevinski radovi na oba gradilišta trebali biti obnovljeni najkasnije sredinom studenoga. U Institutu IGH i Stipić grupi očekuju da će potpisivanje ugovora o preuzimanju udjela i strateškom partnerstvu na projektima Ban centar i Centar Bundek rezultirati otvaranjem više od 180 radnih mjesta, pored 500 radnika koji su već angažirani.

ZAGREB - Nacionalni indeks sreće (NIS) u kolovozu je pao na 62 boda u odnosu na 62,6 bodova u srpnju, pokazuje najnovije istraživanje časopisa Banka, agencije Hendal i osiguravatelja Allianza. "Od početaka istraživanja NIS-a opća razina sreće polako, ali sigurno, pada i u kolovozu je iznosila 62 boda", navodi se u priopćenju o NIS-u za kolovoz. Istraživanje o nacionalnom indeksu sreće započelo je u veljači ove godine, do sada je najviša vrijednost zabilježena u ožujku i iznosila je 64 boda, dok je najniža vrijednost zabilježena upravo u kolovozu sa 62 boda. NIS se kontinuirano prati na mjesečnoj bazi na nacionalno reprezentativnom uzorku od 750 građana starijih od 15 godina, a računa se kao prosječna vrijednost devet komponenti koje pokazuju kvalitetu života i subjektivnu percepciju pojedinih aspekata života. Podaci za kolovoz pokazuju najveći pad u procjeni zadovoljstva radnom (školskom) okolinom gdje je indeks sa 73 boda u srpnju pao na 63,6 bodova u kolovozu.

ZAGREB - Posljednjeg dana razdoblja održavanja obvezne pričuve, na Tržištu novca danas je ponuda znatno porasla, no ponovno je potražnja ostala nepodmirena i to zbog iskorištenosti limita potencijalnih kreditora prema tražiocima pozajmica. Ponuda je danas uvećana za više od 30 posto u odnosu na jučer, na 227,1 milijun kuna. Istodobno, potražnja je porasla za otprilike 4 posto, na 77,1 milijun kuna. Najviše je plasirano prekonoćnih pozajmica, u visini od 13,1 milijun kuna, i to po kamatnoj stopi od 0,4 posto, isto kao i jučer. Odobreno je i 10 milijuna kuna pozajmica na rok od 2 tjedna, po cijeni od 1 posto. Također, ugovoreno je i 4 milijuna kuna pozajmica s rokom vraćanja od tjedan dana, uz kamatu od 0,6 posto. Ukupni promet na Tržištu novca danas je iznosio 27,1 milijun kuna, a prosječna kamatna stopa porasla je s jučerašnjih 0,51 na 0,65 posto.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je bio nešto iznad 18 milijuna kuna, vrijednost Crobexa pala je za 0,92 posto, a Crobexa10 za 0,47 posto, pa su dionički indeksi, po prvi put od 23. rujna, trgovanje završili ispod psiholoških razina od 1.900 i 1.000 bodova. Crobex je današnje trgovanje završio na 1.889,22 boda, a Crobex10 na 996,89 bodova. Ukupni promet Burze iznosio je 38,2 milijuna kuna pri čemu je institucionalni promet bio 20 milijuna kuna, a redovni 18,2 milijuna kuna. Više od polovice redovnog prometa ili 10,3 milijuna kuna ostvarena je trgovanjem dionicom HT-a kojoj je zadnja cijena ostala nepromijenjena, 269,01 kunu. Tek se još povlaštena dionica Adris Grupe uvrstila među milijunaše s 1,9 milijuna kuna prometa. Cijena te dionice porasla je za 0,55 posto, na 272 kune. Ininih je dionica protrgovano za 620,5 tisuća kuna, a cijena im je pala za 1,21 posto. I ostale trgovanije dionice uglavnom bilježe pad cijene, primjerice dionica Podravke pad za 2,41 posto, Atlantske plovidbe za 0,63 posto, Instituta IGH za 1,97 posto, Dalekovoda za 0,74 posto, itd.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙