FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV : Svijet u 15,30 sati

Autor: gkat
ZAGREB, 22. listopada 2010. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

MELUN - Francuska policija u petak je deblokirala rafineriju Grandpuits u kojoj je rekvirirano (privremeno oduzeto) jedno spremište goriva. Policajci su uklonili prosvjednike kako bi oslobodili ulaz u rafineriju. Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je intervencija protekla u miru i bez izgreda. Koordinator sindikalista, koji je rekao da su u intervenciji ranjene tri osobe, osudio je taj postupak vlasti i nazvao ga brutalnim. "Nije rekvirirana rafinerija, nego sadržaj spremišta", istaknuo je ministar energetike Jean-Louis Borloo. "Jedini cilj operacije bio je staviti na raspolaganje zalihe goriva te rafinerije stanovništvu pariške regije", priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

ISTANBUL - Njemački predsjednik Christian Wulff, koji upravo završava svoj petodnevni posjet Turskoj, u petak je svoj boravak u toj zemlji ocijenio "iznimno pozitivnim", izvješćuje njemačka agencija dpa. "U svakom sam trenutku osjećao povjerenje druge strane prema Njemačkoj", rekao je Wulff. Ovo je prvi posjet jednog njemačkog predsjednika Turskoj u posljednjih desetak godina koji je pao u vrijeme žučnih rasprava u Njemačkoj o mjestu etničkih manjina u društvu. Upravo Turci čine najveću etničku manjinu u Njemačkoj. Predsjednik se u petak ujutro sastao sa Bartolomejem I., ekumenskim carigradskim patrijarhom i pozvao na pojačana jamstva za vjerske slobode manjina u Turskoj. Dan ranije je na večeri sa svojim kolegom Abullahom Gullom potvrdio potporu Njemačke ulasku Turske u Europsku uniju (EU).

SARAJEVO - Predstavnici svih značajnijih političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine, koje su nakon izbora 3. listopada dobili mjesta u tijelima zakonodavne vlasti, počeli su pregovore o mogućim koalicijama no naznaka o tome kako bi mogla izgledati nova izvršna vlast u toj zemlji još nema. Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) sredinom tjedna je objavilo konačne rezultate glasovanja iz kojih proistječe kako će najviše zastupnika, po osam, u novom sazivu Parlamenta BiH imati Socijaldemokratska partija (SDP) i Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), za koje se očekuje da budu ključni nositelji pregovora o mogućim koalicijama. Iako nominalno ideološki srodne, stranke kojima su na čelu Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik trenutačno su zapravo otvoreni politički neprijatelji, a analize u lokalnim medijima sugeriraju kako svatko od njih trenutačno pokušava naći saveznike uz čiju bi se potporu jedna odnosno druga stranka isključile iz izvršne vlasti. Predsjednik SDP-a Lagumdžija je tijekom niza ovotjednih susreta s gotovo svim važnijim veleposlanicima akreditiranim u Sarajevu isticao kako njegovu stranku zanima koaliranje "na temelju podjele posla i odgovornosti a ne matematičkih blokova".

BRUXELLES - Sve zemlje članice EU-a podržavaju prijedlog da se od Europske komisije zatraži da krene s izradom mišljenja o zahtjevu Srbije za članstvo osim Nizozemske gdje postoji otpor zbog nepotpune suradnje Beograda s Haškim sudom, iako još uvijek postoji mali prostor za zeleno svjetlo, doznaje se u petak iz izvora belgijskog predsjedništva EU-a. Belgijsko predsjedništvo stavilo je na dnevni red redovitog sastanka ministara vanjskih poslova, koji će se u ponedjeljak održati u Luxembourgu, pitanje srbijanskog zahtjeva za članstvo. Srbija je potkraj prošle godine podnijela zahtjev za članstvo u EU-u, ali on je još uvijek na čekanju i još nije pokrenut uobičajeni postupak kojim Vijeće daje mandat Komisiji za izradu mišljenje o tom zahtjevu. "Sve ostale zemlje članice su spremne donijeti odluku da se srbijanski zahtjev proslijedi Europskoj komisiji, ali još postoji otpor Nizozemske", rekao je izvor belgijskog predsjedništva. Pojasnio je da je stanje vrlo komplicirano jer je u Nizozemskoj tek izabrana nova vlada, a nizozemski parlament je nedavno izglasao rezoluciju u kojoj je zatražio da se o tome koraku odlučuje tek nakon što haški tužitelj Serge Brammertz u prosincu podnese izvješće Vijeću sigurnosti UN-a.

ZAGREB/LONDON - Britanski mikrobiolog David Kelly, koji je novinaru BBC-a izrazio dvojbe u istinitost tvrdnje tadašnje vlade o postojanju iračkog oružja za masovno uništenje, počinio je samoubojstvo, potvrdila je konačna istraga koje su rezultati objavljeni u petak. Dr. Kelly je 2003. počinio samoubojstvo tako što je uzeo lijekove i prerezao si nožem arteriju na zapešću te iskrvario, piše u izvješću. Rana je "tipična za samoozljeđivanje", navodi izvješće u kojem se potvrđuje zaključak povjerenstva lorda Huttona iz 2004. da je Kelly počinio samoubojstvo, piše BBC. Huttonovu istragu osporili su neki liječnici i zatražili ponovnu istragu.

BEOGRAD - Beogradska policija zaplijenila je tijekom noći 120 kilograma heroina, potvrdio je u petak srbijanski MUP. Heroin visoke čistoće bio je, kako prenose mediji u Beogradu, namijenjen zapadnoeuropskom tržištu. Vrijednost zaplijenjene droge je, po riječima ravnatelja srbijanske policije Milorada Veljovića, oko 10 milijuna eura i to je najveća dosadašnja pojedinačna zapljena narkotika u Beogradu. Akcija, u kojoj su do sada uhićene dvije osobe, izvedena je nakon višemjesečnih priprema u suradnji s Tužiteljstvom za organizirani kriminal, naveo je Veljović.

(Hina) xgkat ygkat

An unhandled error has occurred. Reload 🗙