FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 10. listopada 2010. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

VATIKAN - Posjetom Hrvatskom katoličkom zavodu Svetog Jeronima i susretom s čelnicima Suverenog malteškog reda predsjednik RH Ivo Josipović završio je u subotu navečer jednodnevni posjet Rimu, kojeg je obilježio njegov susret s papom Benediktom XVI. i najava da će Papa iduće godine vjerojatno posjetiti Hrvatsku. Papa Benedikt XVI. izjavio je u subotu nakon razgovora s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, da će vjerojatno posjetiti Hrvatsku 2011. Naime, nakon susreta u četiri oka s Josipovićem, Papa se pozdravio s članovima hrvatskog izaslanstva i novinarima koji su pratili susret i jedan novinar je pitao Benedikta XVI. hoće li sljedeće godine otputovati u Hrvatsku, a on je odgovorio: "Vjerojatno". Josipović je rekao novinarima da je pozvao Benedikta XVI. u Hrvatsku, te potvrdio da je dobio informaciju da se pripremaju planovi za 2011. i "da se vrlo ozbiljno razmatra posjet Svetoga Oca Hrvatskoj sljedeće godine". "To bi bilo iznimno važno za hrvatsku međunarodnu poziciju i za odnose unutar Hrvatske, jer je svaki dolazak Svetog Oca u bilo koji državu poruka mira, suživota i ljubavi", dodao je Josipović. Približavanje Hrvatske EU-u, povratak izbjeglica, stanje u regiji i BiH i posebice Hrvati u BiH, bile su glavne teme polusatnog razgovora Pape i hrvatskog predsjednika u privatnoj biblioteci Benedikta XVI., koji je Vatikan u priopćenju ocijenio srdačnim. Poglavar Rimokatoličke crkve prenio je snažnu potporu Vatikana ulasku Hrvatske u EU, a predsjednik Josipović ocijenio da odnosi dviju država "teško da bi mogli biti bolji".

WASHINGTON - Potpredsjednik vlade i ministar financija Ivan Šuker izjavio je u subotu, nakon razgovora s dužnosnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke u Washingtonu, da Hrvatska "definitivno izlazi iz krize", te da će četvrto tromjesečje ove godine biti pozitivno. Mi smo sporije i kasnije od mnogih ušli u krizu i nažalost kasnije izlazimo, izjavio je Šuker hrvatskim novinarima u Washingtonu. Govoreći o razgovorima koje je vodio na godišnjem zasjedanju MMF-a i Svjetske banke, te činjenici da je Hrvatska među rijetkim zemljama koje još nisu izašle iz krize, potvrdio je da će Hrvatske ove godine imati negativan rast, ali će četvrti kvartal biti pozitivan, dok se sljedeće godine očekuje rast gospodarstva od 1,5 ili 1,6 posto, a u čemu se slažu hrvatske prognoze i one međunarodnih financijskih institucija. Ministar je naglasio da su dužnosnici MMF-a i Svjetske banke na razgovorima s hrvatskim izaslanstvom izrazili potporu mjerama gospodarskog oporavka. Svjetska banka će financijski poduprijeti određene reformske projekte u Hrvatskoj, rekao je Šuker, dodajući da je to "lijepa vijest iz Washingtona". Mi razgovaramo o strukturnim reformama, a ne o stand-by aranžmanu, rekao je Šuker. Inače, u nedjelju je završni dan godišnje skupštine Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke u čijem radu sudjeluje i hrvatsko izaslanstvo predvođeno ministrom financija Ivanom Šukerom i guvernerom HNB-a Željkom Rohatinskim.

NEW YORK - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je pozvao u subotu čelnike Arapske lige okupljene u Libiji da pruže snažnu podršku palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu. "Pozivam vas da u ovom teškom trenutku pružite snažnu podršku predsjedniku Abasu", rekao je aludirajući na izraelsko-palestinske pregovore koji su u zastoju. Ban je naglasio da Abas radi na ostvarenju palestinskih prava i na pripremama za pregovore o pravednom i trajnom miru. "Pozivam vas da podržite napore predsjednika Abasa i premijera Fajada u osnivanju institucija buduće palestinske države", stoji u poruci čelnicima Arapske lige.

RUDNIK SAN JOSE, Čile - Tunel dug 622 metra, koji je u subotu probijen do 33 rudara blokirana na dnu rudnika u Čileu, je u jako dobrom stanju i potrebno ga je samo djelomično učvrstiti, ocijenila je tvrtka koja je probila tunel. "Kamerom se može vidjeti da je tunel u jako dobrom stanju, stijena je jako čvrsta", rekao je za državnu televiziju TVN Pedro Buttazzoni, predsjednik poduzeća Geotec, koje je dostavilo bušač T-130 i nadziralo bušenje. Stanje stijenki tunela za evakuaciju je od odlučne važnosti za spašavanje. Tijekom priprema će biti odlučeno kada će početi izvlačenje u metalnoj kapsuli koju će povlačiti dizalica s površine. Ministar rudarstva Laurence Golborne je ocijenio da će izvlačenje početi za 3 do 8 dana nakon probijanja tunela.

JERUZALEM - Čelnica glavne izraelske oporbene stranke Kadime, Tzipi Livni izjasnila se u subotu za produženje moratorija na izgradnju židovskih naselja na Zapadnoj obali i tako prekinula svoju višetjednu šutnju o tom pitanju. "Šutila sam sve dok sam mislila da je moguće dogovoriti mir bez zaleđivanja izgradnje", rekla je čelnica Kadime za drugi kanal izraelske televizije. "Danas mislim da je vrijeme da kritiziramo premijera Benjamina Netanyahua u vezi toga", dodala je i ocijenila da bi vlada trebala prihvatiti američki prijedlog o dvomjesečnom produženju moratorija na izgradnju koji je završio 26. rujna. Arapske zemlje su odredile SAD-u dodatni mjesec da pokuša spasiti mirovne pregovore između Izrelaca i Palestinaca. Nekoliko zapadnih zemalja je pozdravilo tu odluku.

LONDON - Britanska policija je uhitila osam osoba u subotu u gradu Leicesteru nakon sukoba protu-muslimanskih prosvjednika krajnje desnice i policije u kojima je nekoliko ljudi ozlijeđeno. Nasilja su izbila kada je policija pokušala na rastojanju zadržati tisuću prosvjednika Engleske obrambene lige (EDL) protu-muslimanske skupine krajnje desnice i oko 700 prosvjednika Unije protiv fašizma (UAF), precizirala je policija Leicestera. Policija navodi da je jedna od privedenih osoba iz Nizozemske. Tijekom prosvjeda ranjen je jedan policajac. Izolirani sukobi su izbili između aktivista EDL-a i etničkih manjina nedaleko od mjesta prosvjeda, koje je policija brzo rastjerala. EDL je posljednjih mjeseci organizirala brojne manifestacije protiv islamskog ekstremizma u Velikoj Britaniji. Liga je također tijekom obilježavanja obljetnice 11. rujna spalila primjerke Kurana u sjevernoj Engleskoj. Policija je naposljetku uspjela rastjerati prosvjednike.

QUITO - Ekvadorska vlada je u subotu produžila izvanredno stanje za glavni grad Quito, proglašeno tijekom policijske pobune 30. rujna kako bi omogućila vojsci da jamči sigurnost, rekao je ministar sigurnosti Miguel Carvajal. "Vlada je donijela tu odluku kako bi omogućila oružanim snagama da osiguraju važne ustanove", prema priopćenju predsjedništva. Izvanredno stanje je trebalo biti službeno ukinuto u petak u ponoć, što se i dogodilo u ostatku zemlje. Predsjedništvo je preciziralo da to produženje ne predstavlja ograničenje sloboda. Izvanredno stanje je uvedeno 30. rujna kako bi omogućilo vojsci da zamijeni policiju, koja se pobunila protiv zakona kojim su joj ukinuta neka prava. U nasilju je poginulo 10 ljudi, a 274 je ranjeno, prema službenim podacima.

(Hina) xggoj yggoj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙