FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 11. listopada 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati

BRUXELLES - Oporavak gospodarstava zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za pristup EU u prvoj je polovici godine bio obilježen snažnim kontrastima, pa su Hrvatska i Island i dalje bili pod pritiskom krize, dok je Turska bilježila spektakularan oporavak, ocijenila je Europska komisija u najnovijem tromjesečnom izvješću. U drugom tromjesečju hrvatski BDP ponovno je zabilježio pad, i to za 2,5 posto na godišnjoj razini, ponajprije zbog pada osobne potrošnje. Nasuprot tome, Turska je u drugome tromjesečju ostvarila godišnji rast aktivnosti od 10,3 posto, nakon 11,7-postotnog rasta u prvome tromjesečju. Island se pak i dalje suočava s posljedicama snažne gospodarske i fiskalne krize i u drugom je tromjesečju zabilježio pad BDP-a za 8,7 posto.

WASHINGTON - Guverner japanske središnje banke Bank of Japan (BoJ) pozvao je napredna gospodarstva da zadrže besprimjerno niske ključne kamatne stope i druge poticajne mjere s obzirom na spor tempo gospodarskog oporavka. Govoreći o „glavnim i zajedničkim izazovima za napredna gospodarstva", Masaaki Shirakawa naglasio je da „trebamo nastaviti s besprimjerno labavom monetarnom politikom, s obzirom na trenutne prilike u gospodarstvu“. Dok veliki dio bogatog svijeta muku muči s oporavkom od gospodarske krize, Shirakawa je rekao da bi Sjedinjene Države i Europa mogli učiti od japanskog „izgubljenog desetljeća“ obilježenog deflacijom. Japanski guverner napomenuo je da će se politički odgovori „razlikovati od zemlje do zemlje" ali je dodao da su izazovi "zajednički razvijenim zemljama, unatoč razlikama u prilikama u gospodarstvu".

WASHINGTON - Usporeni gospodarski rast pritišće snagu globalne potražnje za naftom a takav bi se trend trebao nastaviti i u 2011., upozorio je čelnik Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC). Paralelno postupnom ukidanju mjera poticaja sve je više znakova posrtanja globalnog gospodarskog rasta, kazao je glavni tajnik OPEC-a Abdalla Salem El-Badri u govoru pred dužnosnicima okupljenim u Washingtonu na godišnjem sastanku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke. „Već je vidljiv utjecaj usporenog gospodarskog oporavka na potražnju na naftom, kroz usporavanje rasta potrošnje u nekim dijelovima svijeta“, upozorio je on. "Ništa bolja situacija ne očekuje se ni sljedeće godine. Naprotiv, globalni gospodarski rast trebao bi u 2011. biti sporiji nego u ovoj godini. Stoga u idućoj godini očekujemo nastavak usporenog rasta potražnje za naftom u visini oko milijun barela dnevno, u skladu s rastom u ovoj godini“, dodao je.

BERLIN - Inflatorni rizici jačaju, ustvrdio je glavni ekonomist Europske središnje banke (ECB) u razgovoru za internetsko izdanje Emerging Markets, upozorivši pritom da kamatne stope ne bi smjelo predugo držati preniskima. „Stope inflacije općenito bi trebale ostati umjerene, no očituju se manji rizici za njihovo jačanje“, kazao je Juergen Stark u razgovoru za specijalizirano internetsko izdanje Emerging Markets. "U potpunosti smo svjesni da predugo zadržavanje popustljive monetarne politike može izazvati ozbiljne rizike za naše gospodarstvo a u konačnici i za stabilnost cijena u srednjoročnoj perspektivi“, kazao je Stark. Godišnja stopa inflacije u eurozoni u rujnu je uvećana na 1,8 posto, najvišu razinu u posljednje dvije godine i nadomak ciljane razine u ECB-u od „gotovo dva posto“.

BERLIN - Njemačko ministarstvo financija snizilo je prognoze o proračunskom manjku u ovoj godini s 80 milijardi na manje od 50 milijardi eura zahvaljujući snažnom oporavku gospodarstva, objavio je njemački tjednik Der Spiegel. Zahvaljujući snažnijem rastu prihodi od poreza nadmašili su prognoze s početka godine za gotovo sedam milijardi eura, izvijestio je Der Spiegel.

ATENA - Dužnosnici europskog ureda za statistiku Eurostata u ponedjeljak bi trebali stići u višednevni posjet Ateni kako bi utvrdili stvarnu visinu duga i proračunskog manjka. Posjet Eurostatovih dužnosnika trebao bi trajati 10 dana, a potaknula ga je prošlotjedna potvrda Europske unije da će procjene o grčkom proračunskom manjku i državnom dugu za razdoblje od 2006. do 2009. biti revidirane naviše. Dužnosnici grčkog ministarstva financija kazali su da će statističari EU-a povisiti grčki proračunski manjak na 15,1 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Nakon izmjena državni dug će narasti na 127 posto BDP-a. Grčko ministarstvo financija očekuje da će do kraja ove godine manjak srezati na 7,8 posto BDP-a, što je 0,3 postotna boda manje u odnosu na postotak koji su zahtijevali EU i MMF.

LJUBLJANA - Europski povjerenik za okoliš Janez Potočnik rekao je da Europska komisija nema dovoljno kadrova ni sredstava za kontrolu primjene europskih normativa zaštite okoliša u pojedinim članicama. Potočnik, koji je u Ljubljani prisustvovao jednoj međunarodnoj ekološkoj konferenciji, kazao je u osvrtu na nedavnu ekološku katastrofu na jugozapadu Mađarske da Europska komisija ne može učinkovito nadzirati primjenu inače strogih europskih ekoloških standarda u svakoj od zemalja članica jer za to za sada nema ni novca niti kadrova. Potočnik je naglasio da treba pričekati rezultate istrage o izlijevanju toksičnog mulja. Po njegovim riječima, tvornica aluminija u Ajki dobila je ekološku dozvolu IPPC 2006. i nedavno je u njoj bila i inspekcija.

AJKA - Tvrtka MAL, vlasnica tvornice boksita i aluminija, kriva za najveću ekološku katastrofu u povijesti Mađarske, mogla bi platiti 73 milijuna eura kazne, ocijenio je državni tajnik za okoliš Zoltan Illes. "Zasad još ne znamo je li tvrtka pretovarila spremnike ili nije, ali ako jest, to je protuzakonito skladištenje otpada, a to je zločin", kazao je Illes pred novinarima u gradu Ajki gdje se nalazi tvornica. Prošli ponedjeljak jedan od spremnika industrijskog pogona je popustio i poplavio okolna sela vrlo otrovnim crvenim muljem. U nesreći je poginulo sedam ljudi, 150 ih je ozlijeđeno, a izazvana je i ekološka katastrofa. Vlada ocjenjuje da će tvrtka i njezini čelnici morati snositi financijsku odgovornost za dramu, dodao je. Tri osobe vlasnici su MAL-a, utemeljena 1995., i svrstavaju se već godinama, po mađarskom poretku, među 100 najbogatijih ljudi u zemlji.

PARIZ - Oko 30 posto letova otkazano je za utorak u pariškoj zračnoj luci Roissyju i 50 posto u Orlyju, zbog jednodnevnog štrajka protiv mirovinske reforme u Francuskoj, objavila je Glavna uprava za civilno zrakoplovstvo (DGAC). Pedeset posto letova otkazano je i u zračnoj luci Beauvaisu (80 km sjeverno od Pariza) koja je inače terminal tvrtke Ryanaira za letove u francusku prijestolnicu. Štrajkovi bi trebali trajati 24 sata. U željezničkom prometu SNCF predviđa da će u prosjeku voziti jedan od triju superbrzih vlakova (TGV) iz Pariza prema unutrašnjosti.

ŠANGAJ - Francuski energetski div GDF Suez potpisao je ugovor o prodaji 2,6 milijuna tona ukapljenog prirodnog plina na kinesko tržište u razdoblju između 2013. i 2016. Sporazum je potpisan s kineskom energetskom tvrtkom China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) u nazočnosti predsjednika GDF Sueza Gerarda Mestralleta. Prodajna cijena plina nije objavljena. Ugovoreni posao "predstavlja veliki korak za našu prisutnost u kineskom energetskom sektoru", rekao je u subotu Mestrallet. Francuska tvrtka isporučila je prve pošiljke plina Šangaju u kolovozu.

PEKING - Kineska valuta dosegnula je u ponedjeljak rekordnu razinu prema dolaru nakon što je središnji paritet prema američkoj valuti postavljen na 6,6732 juana za dolar, pokazali su službeni podaci. Središnji paritet premašio je tako u ponedjeljak prethodnu rekordnu razinu od 6,6830 juana za dolar, zabilježenu krajem prošlog tjedna. Jačanje kineske valute prema dolaru i pojačana kolebanja rezultat su lipanjske najave kineske središnje banke da će povećati fleksibilnost tečaja. U odnosu na razdoblje prije najave kineska valuta ojačala je naprema dolaru oko 2,26 posto. Kina će nastaviti reformu mehanizma tečaja kako bi poboljšala fleksibilnost ali će to činiti postupno, kazao je u nedjelju guverner središnje banke Zhou Xiaochuan.

LONDON/FRANKFURT - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su blago ojačali, predvođeni financijskim i sektorom automobilske industrije, a podršku dionicama pružale su i nade u nove poticajne mjere američke središnje banke Fed. Londonski je Ftse indeks u takvom okruženju ojačao 0,23 posto, na 5.670 bodova, a za toliko je približno u plusu bio i frankfurtski DAX, popevši se na 6.305 bodova. „Prisutna su očekivanja o novom krugu kvantitativnog popuštanja monetarne politike, poglavito u SAD-u“, kazao je Henk Potts, valutni strateg u Barclays Wealthu.

LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima pod utjecajem nastavljenog slabljenja dolara prema košarici valuta, koje je potisnulo u drugi plan vijest da je Kina pooštrila monetarnu politiku. Cijene nafte za isporuke u studenom porasle su na američkom tržištu 12 centi na 82,78 dolara za barel. Na londonskom tržištu ostale su gotovo nepromijenjene i iznosile su 84,11 dolara za barel. Slabost dolara bila je u ponedjeljak glavni oslonac za cijene nafte, kojom se obično trguje u američkoj valuti pa u takvoj situaciji jača kupovna moć imatelja drugih valuta i jača potražnja.

HONG KONG - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, dok je tečaj američke valute prema japanskoj potonuo na novu najnižu razinu u 15 godina jer se očekuje daljnje labavljenje monetarne politike američke središnje banke kako bi se potaknuo rast najvećeg svjetskog gospodarstva. Najviše su, više od dva posto, jutros skočile cijene dionica u Šangaju, dok su u Hong Kongu porasle više od jedan posto. U Singapuru, Indiji i Australiji burzovni su indeksi porasli oko 0,4 posto, a jedino su u Južnoj Koreji cijene dionica u blagom minusu. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u plusu 0,7 posto. Na Tokijskoj se burzi danas zbog blagdana nije radilo.

NEW YORK - Prošloga je tjedna počela sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, no očekuje se da će u fokusu ulagača na Wall Streetu ovoga tjedna ipak više biti makroekonomski podaci, koji bi mogli razjasniti hoće li Fed dodatno olabaviti monetarnu politiku. Prošloga je tjedna Dow Jones ojačao 1,6 posto, na 11.006 bodova, a za toliko je porastao i S&P 500 indeks, dosegnuvši 1.165 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 1,3 posto, na 2.401 bod. Činjenica da su u petak cijene dionica na Wall Streetu porasle, unatoč podatku da je u rujnu bez posla ostalo 95.000 Amerikanaca, znatno više nego što se očekivalo, pokazuje da ulagači očekuju potez Feda.

(Hina) xggoj ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙