FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad njemačkog indeksa ZEW pritisnuo euro

Autor: gvla
LONDON, 19. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Euro je u utorak potonuo prema dolaru nakon što su najnoviji podaci pokazali nastavljeno slabljenje povjerenja ulagača u Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, produbivši zabrinutost u vezi s oporavkom svjetskog gospodarstva.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru oslabio na 1,3939 dolara. Prema jenu je nešto ojačao, na 113,31 jen.

Dolar je dobio na vrijednosti i prema jenu, te se njime trgovalo po 81,39 jena.

Povjerenje njemačkih ulagača u listopadu je ponovno oslabjelo jer financijski stručnjaci očekuju stagnaciju najvećeg europskog gospodarstva u idućih šest mjeseci.

Indeks njemačkog Centra za europska ekonomska istraživanja (ZEW), koji mjeri raspoloženje analitičara i institucionalnih ulagača, pao je s minus 4,3 boda u rujnu na minus 7,2 boda u listopadu, spustivši se na najnižu točku u posljednjih 21 mjeseci.

„Više od polovice financijskih stručnjaka ne očekuje nikakvu promjenu njemačke gospodarske situacije u idućih šest mjeseci“, stoji priopćenju ZEW-a.

Dolar je pak podršku za rast dobio iz izjave američkog ministra financija Timothya Geithnera da Washington neće pokušati utjecati na tečaj zelene novčanice kako bi američkim izvoznicima osigurao povoljnu poziciju.

„Ulagači danas ne vide previše poticaja niti za kupovanje niti za prodaju dolara“, ocjenjuje valutni trgovac Hachijuni Banka Masatsugu Miyata.

Odvojeno je Svjetska banka u utorak priopćila da je Kini u interesu snažniji tečaj juana, koji bi joj pomogao obuzdati inflaciju i potaknuti domaću potrošnju.

Među ostalim valutama isticala se britanska funta, koja je oslabila prema euru i dolaru dok se britanska vlada priprema najaviti veliki program smanjenja javne potrošnje u srijedu. Tako se funtom trgovalo po 1,5846 dolara, dok se eurom trgovalo po 87,84 penija.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙