FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strah od monetarnog popuštanja u SAD-u pritisnuo dolar

Autor: gvla
LONDON, 13. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Dolar su u srijedu pritisnule dobitonosne prodaje koje su ga pritisnule nadomak rekordno niskim razinama prema euru i ostalim vodećim svjetskim valutama zbog novih signala o mogućem monetarnom popuštanju u SAD-u.

U takvom okruženju euro je prema dolaru ojačao 0,5 posto na 1,3994 dolara.

Nakratko je dosegnuo i 1,40 dolara, približivši se najvišoj razini prema zelenoj novčanici u proteklih osam mjeseci.

Dolar je prema japanskoj valuti ojačao 0,2 posto i njime se trgovalo po 81,90 jena.

Trgovci ističu da je euro ojačao pod utjecajem komentara člana upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB) Axela Webera, koji je u utorak naglasio razliku između politike Feda i one ECB-a.

„ECB je jedina središnja banka koja uopće spominje ukidanje mjera poticaja, što pomaže euru“, ocjenjuje valutna strategija RBS-a Ankita Dudani.

„Čini se da je tržište već uračunalo priličnu količinu Fed-ovog kvantitativnog popuštanja proteklih nekoliko tjedana. Stoga očekujemo da će se euro kretati u ograničenom rasponu u odnosu na dolar“, dodala je.

Izvješća sa sastanka Fed-ovog monetarnog povjerenstva od 21. rujna pokazuju da dužnosnici smatraju da će američko gospodarstvo zbog posustajanja oporavka uskoro možda zatrebati dodatnu pomoć, te su razglabali o mogućim oblicima pružanja te pomoći.

Jačanje dolara prema jenu potaknula je pak nervoza ulagača koji smatraju da bi japanske vlasti mogle ponovno intervenirati na tržištima ukoliko se dolar ponovno približi rekordno niskoj razini od 79,75 jena.

Američka novčanica kliznula je i na rekordno niske razine prema švicarskom franku, spustivši se na 95,46 centima, dok se australski dolar ponovno približio prošlotjednoj najvišoj razini u 28 godina prema američkome imenjaku od 99,18 američkih centi.

(Hina)xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙