FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro prekoračio 1,41 dolar prvi puta od siječnja

Autor: gvla
LONDON, 14. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak nadmašio razinu od 1,41 dolar na međunarodnim tržištima a dolar je kliznuo i na novu najnižu razinu prema jenu u 15 godina pod pritiskom očekivanja da bi američka središnja banka Fed uskoro mogla poduzeti nove mjere kako bi poduprla gospodarstvo.

Tako je euro do podneva skočio na 1,4103 dolara da bi se kasnije stabilizirao na 1,4084 dolara.

Zelena novčanica istodobno je kliznula na novu najnižu razinu prema jenu u 15 godina, te se njome trgovalo po 81,19 jena.

Dolar pritišću pojačana očekivanja da će Fed pokrenuti novi ciklus ublažavanja monetarne politike i smanjenja kamatnih stopa, zbog čega američka valuta gubi privlačnost za ulagače.

Očekivanja da će banka poduprijeti oporavak gospodarstva ovaj je tjedan dodatno intenzivirala objava zapisnika s rujanskog sastanka bančinog monetarnog povjerenstva, u kojima se nagovješćuje vjerojatno usvajanje dodatnih mjera potpore, uključujući kupovinu obveznica i druge imovine.

Dolar je u četvrtak pritisnula i objava singapurske središnje banke da će nastaviti „umjerenu i postupnu“ aprecijaciju singapurskog dolara, uz istodobno blago proširenje raspona trgovanja.

„Trgovci sada u osnovi nastoje uključiti u cijene Fedove nove poticajne mjere, pa je teško nazrijeti odakle bi u kratkoročnoj perspektivi trebala stići potpora dolaru“, upozorio je analitičar City Indexa Joshua Raymond.

„Dodatnu potporu euru i pritisak na dolar generirala je odluka Singapura da proširi raspon trgovanja u svojoj valuti“, dodao je Raymond.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙