FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ponovno ojačao, ECB ustraje u ukidanju poticaja

Autor: gvla
LONDON, 11. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak ponovno ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, pri čemu analitičari upozoravaju da bi u konačnici mogao biti gubitik u valutnom ratu kojim monetarne vlasti širom svijeta nastoje poduprijeti svoja gospodarstva.

Euro je u jutarnjoj trgovini ojačao prema dolaru na 1,4012 dolara, nekoliko dana nakon što je prvi puta u osam mjeseci probio granicu od 1,4 dolara. Kasnije se stabilizirao na 1,3946 dolara.

Ojačao je i prema jenu, te se njime trgovalo po 114,36 jena.

Dolar je prema jenu oslabio na 82 jena, nakon što je prethodno potonuo na samo 81,39 jena, novu najnižu razinu u 15 godina. Time je kliznuo ispod vrijednosti koja je potaknula japansku vladu da 15. rujna intervenira na valutnim tržištima.

Godišnji sastanak Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke protekloga vikenda nije iznjedrio konsenzus o mjerama za izbjegavanje valutnog rata, već samo obećanje o ulaganju daljnjih napora u smjeru ublažavanja globalnih gospodarskih neravnoteža.

Zbog slabašnog gospodarskog oporavka središnje banke zemalja širom svijeta intervenirale su proteklih tjedana kako bi spriječile rast svojih valuta na razine koje bi ugrozile konkurentnost njihovog izvoza. To je potaknulo spekulacije o valutnom ratu.

Euro bi u konačnici mogao biti gubitnik u valutnom ratu, upozorava analitičarka tvrtke za internetsko trgovanje Kathleen Brooks.

"Stav ECB-a da treba nastaviti s planovima povlačenja dodatne likvidnosti iz europskog financijskog sustava potiče rast kamata za međubankovne posudbe u Europi", tumači ona.

"To je u izravnoj suprotnosti sa situacijom u Velikoj Britaniji i SAD-u, gdje izgledni novi monetarni poticaji iz središnjih banaka pritišću kamate nadomak rekordno niskim razinama, podupirući rast eura", dodaje.

„ECB-ovo inzistiranje na sadašnjoj strategiji ukidanja izvanrednih mjera gospodarskih poticaja, kao i njegovo odbijanje da izravno ili neizravno snizi tečaj svoje valute izlaže euro opasnosti daljnjeg rasta u slučaju nastavljenog jačanja globalnih napetosti vezano uz tečajeve“, upozorila je Brooks.

Dolar su pak pritisnula očekivanja da će američka središnja banka Fed uliti dodatnu likvidnost na tržišta kako bi potaknula posrnulo gospodarstvo.

Ta su očekivanja potpirili podaci američkog ministarstva rada, koji su u petak pokazali da je najveće gospodarstvo svijeta u rujnu izgubilo neočekivanih 95.000 radnih mjesta.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙