FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 18. listopada 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

RIM - Čelnik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet upozorio je na prekomjernu promjenjivost valutnih tečajeva i pozvao na uvođenje strožih propisa u vezi dugova u Europi, prenosi talijanski dnevnik La Stampa. Upitan o mogućoj devalvaciji dolara, Trichet je pojasnio da prekomjerna promjenjivost i neusklađena kretanja valutnih tečajeva uvijek imaju negativne posljedice po gospodarsku i financijsku stabilnost. U razgovoru za La Stampu Trichet je također uputio kritike na račun guvernera njemačke središnje banke Bundesbank Axela Webera, koji je predložio ukidanje programa otkupa državnih obveznica, uspostavljenog ove godine u sklopu nastojanja Europe da obnovi povjerenje ulagača tijekom grčke dužničke krize.

ATENA - Bivša grčka konzervativna vlada nije reagirala na upozoravajuće signale iz eurozone o prijetnji financijske krize, izjavio je predsjednik eurozone Jean-Claude Juncker. U intervjuu za grčki list To Vima, Juncker, čelnik vijeća ministara financija eurozone, kazao je da je vlada bivšeg premijera Kostasa Karamanlisa bila podvrgnuta pritisku, ali da nije reagirala sve dok 2009. nije pretrpjela poraz na izborima. „Nismo taj problem iznijeli u javnost, no grčka je vlada znala da je Eurogrupa svjesna njezine situacije“. Grčko je ministarstvo financija priopćilo da je proračunski manjak u devet mjeseci do kraja rujna iznosio 16,23 milijarde eura, što znači da je bio 31,1 posto manji nego u istome razdoblju lani. Time je nadmašeno njegovo ciljano smanjenje za 29 posto.

PEKING - Kina mora pokrenuti reforme na području socijalne skrbi i stanogradnje kako bi omogućila održiv rast domaće potrošnje, ističe se u izvješću glavnog gospodarskog stratega uoči objave plana o dugoročnom razvoju. Kinesko gospodarstvo trebalo bi do 2015. porasti za otprilike 50 posto, na 7.500 milijardi dolara, čime bi nadjačalo Japan i primaklo se bliže najvećem svjetskom gospodarstvu Sjedinjenim Državama, navodi se u izvješću. „Povećanje domaće potražnje glavna je odrednica dugoročne strategije gospodarskog i društvenog razvoja naše zemlje“, kazao je Zhang za novine Komunističke partije, The Study Times. „U reformi cijena, fokus će biti na aktivnom i stabilnom unapređenju reformi cijena resursa i sirovina“, istaknuo je on, napominjući da će promjene obuhvatiti naftu, vodu, prirodni plin i električnu energiju.

NEW DELHI - Indijska vlada odlučila je u ponedjeljak prodati dionice rudarskog diva Coal India u transakciji koja je proglašena najvećom početnom javnom ponudom dionica u povijesti te zemlje. Vlada planira prikupiti 151,5 milijardi rupija (oko 3,5 milijardi dolara) prodajom 10 posto udjela u toj tvrtki. Institucionalni ulagači mogu se predbilježiti za kupnju dionica do srijede a privatni ulagači do četvrtka. Coal India spada među najveće rudarske kompanije u svijetu. Proizvodi oko 80 posto indijskog ugljena u više od 400 rudnika. Prodaja dionica u vlasništvu države dio je vladina plana koji obuhvaća više uspješnih državnih kompanija, a cilj mu je prikupljanje sredstava radi smanjivanja proračunskog manjka i financiranja socijalnih programa.

PARIZ - Više od tisuću benzinskih crpki ostalo je bez goriva u ponedjeljak ujutro u Francuskoj, nakon što su se prosvjedima protiv reforme mirovinskog zakona pridružili radnici u rafinerijama i lukama. "Od četiri tisuće velikih benzinskih crpki na kojima se prodaje 60 posto goriva u Francuskoj, njih oko 1500 ostalo je bez jednog ili svih proizvoda", objavio je glasnogovornik saveza naftnih uvoznika (UIP) Alexandre de Benoist. "Između 20 i 25 posto distribucije je zaustavljeno ili je u poteškoćama", dodao je. Situacija varira po regijama, a u nekima od njih, poput Bretanje, stanje je kritično. "Svatko tko traži dizel u Parizu ili Nantesu imat će velikih problema", rekla je glasnogovornica kompanije Exxon Mobil.

BRUXELLES - Štrajk jednog od glavnih belgijskih željezničkih sindikata gotovo je u potpunosti paralizirao željeznički promet u ponedjeljak u Belgiji, uključujući brze vlakove Eurostar i Thalys, koji prometuju u susjedne zemlje i iz njih. Sindikat ACOD pozvao je na štrajk u nedjelju u 22.00 sata, želeći na taj način izraziti prosvjed zbog uvjeta novih ugovora za zaposlenike željezničkog operatera SNCB/NMBS. Sve su željezničke postaje u Bruxellesu zatvorene, a vlakovi iz južne regije Valonije uopće ne prometuju, izjavio je glasnogovornik željezničkog operatera Infrabela Frederic Petit. Štrajk je prouzročio velike zastoje na autocestama. Postupna obnova željezničkog prometa očekuje se u utorak.

TAIPEI - Europske tvrtke u Tajvanu pozvat će ovaj tjedan na sklapanje trgovinskog saveza između Europske unije i tog otoka, izvijestili su lokalni mediji. Europska trgovinska komora u Taipeiju tvrdi da bi savez Tajvana i EU upotpunio veliki trgovački sporazum koji je taj otok ove godine potpisao s Kinom, prenosi državna novinska agencija Central News Agency. Tajvanski dužnosnici vjeruju da Okvirni sporazum o ekonomskoj suradnji (ECFA), potpisan u lipnju s Pekingom, u stvari znači da je Kina dala zeleno svjetlo otoku da može potpisivati slične sporazume i s drugim zemljama. Tajvan je već objavio da prije kraja godine namjerava pokrenuti pregovore sa Singapurom o sklapanju trgovinskog saveza.

LJUBLJANA - Nakon tromjesečne stagnacije, u Sloveniji je u kolovozu opet povećan broj nezaposlenih na burzi rada, jer je registrirana nezaposlenost iznosila 10,6 posto, prema 10,5 posto u prijašnja tri mjeseca, objavio je slovenski državni ured za statistiku. Broj nezaposlenih u kolovozu je povećan za 1.900 i sada iznosi nešto više od 99.000 nezaposlenih u odnosu na 834.000 radno aktivnih osoba. Nezaposlenost se najviše povećala na sjeveru i u središnjem dijelu države, a među nezaposlenima je i sve više mladih s visokoškolskim obrazovanjem. Prema podacima na internetskoj stranici zavoda za zapošljavanje, u Sloveniji je potkraj rujna bilo prijavljeno 97.908 nezaposlenih osoba, što je 1,1 posto manje nego u kolovozu, ali 10,8 posto više nego u rujnu 2009. godine.

ATENA - Vlasnici restorana i barova u Grčkoj pobunili su se u ponedjeljak protiv odluke vlade o zabrani pušenja na javnim mjestima koji na snagu stupio 1. rujna i pokrenuli prosvjednu akciju "vratimo pepeljare na stolove". Zakonu su se jednoglasno usprotivile 152 udruge koje djeluju pod zajedničkim nazivom Savez restorana i barova, izvijestio je njegov čelnik Janis Cakos. Kazao je da se, s obzirom na krizu koja je već smanjila broj posjetitelja restorana i barova za trećinu, donesenim zakonom ovaj sektor pokušava dokrajčiti. "Ako je duhan tako štetan, zašto se uzgaja, izvozi i legalno prodaje", retorički se zapitao Cakos, dodavši kako su njegovu udrugu vlasti izvijestile da se zabrana pušenja odnosi i na zatvorene terase. Grčka je drugi proizvođač duhana u Europi. S više od 40 posto pušača među 11 milijuna stanovnika i godišnjom prosječnom potrošnjom od 2.954 cigarete po osobi godišnje, zemlja je rekorder među europskim državama.

RIM - Talijanski tužitelji optužili su modnu kuću Dolce&Gabbana da nije prijavila prihod od oko 840 milijuna eura (1,2 milijardi dolara), izvijestio je talijanski vodeći poslovni dnevnik Il Sole 24 Ore. Istražitelji su zaključili istragu o osnivačima kompanije Domenicu Dolceu i Stefanu Gabbani i još pet osoba, ali službena optužnica još nije podignuta, izvijestio je milanski dnevnik, pozivajući se na lokalni ured državnog tužitelja. Istražitelji tvrde da su Dolce i Gabbana 2004. i 2005. u Luksemburgu osnovali tvrtku koja je preuzela kontrolu nad brendovima grupe i da su time izbjegli plaćanje poreza u Italiji. Luksemburškom tvrtkom Gado upravljalo se iz Italije, navode oni. Iznos neplaćenog poreza kreće se oko 420 milijuna eura, piše rimski dnevnik Il Messaggero.

BUDIMPEŠTA - Mađarska tvrtka MAL, koja je odgovorna za kemijsku nesreću od posljedica koje je umrlo devet i ozlijeđeno 150 osoba, spremna je platiti do 5,5 milijuna eura (oko 40 milijuna kuna) odštete žrtvama u pet sljedećih godina, priopćio je u ponedjeljak predsjednik tvrtke. "MAL bi bio spreman tijekom petogodišnjega razdoblja isplatiti 1,5 milijardu forinti odštete žrtvama katastrofe koju je prije dva tjedna izazvalo izlijevanje toksičnoga mulja", rekao je Lajos Tolnay u razgovoru za regionalni online dnevnik Boon. Usto je dodao da će se toksični mulj koji nastaje kao nusprodukt tvornice aluminija odlagati u novi spremnik.

PEKING - Najveći svjetski maloprodajni lanac Wal-Mart i američki proizvođač odjeće Gap odlučili su pokrenuti internetsku prodaju u Kini kako bi iskoristiti priliku koju pruža to brzorastuće tržište elektroničke trgovine, izvijestio je Financial Times. Wal-Mart će koristiti vlastite internetske platforme za promoviranje prodaje u desetak trgovina Sam's Club koje je otvorio u Kini, izvijestio je londonski poslovni dnevnik. Prihodi od maloprodaje putem interneta prošle su godine u Kini više nego udvostručeni, na 39 milijardi dolara, citira londonski dnevnik podatke pekinške tvrtke za istraživanje iResearch.

HAAG - Nizozemski elektronički gigant Philips izvijestio je da je u trećem tromjesečju utrostručio dobit na 524 milijuna eura, dijelom zahvaljujući rastu prihoda na tržištima u razvoju. Ako se izuzmu akvizicije, prodaja imovine i utjecaj valutnih tečajeva, prihodi su porasli za jedan posto na 6,2 milijarde eura. Pritom je na razvijenim tržištima zabilježen njihov rast za jedan posto, dok su na tržištima u nastajanju uvećani za sedam posto, navode u Philipsu. „Nastavili smo putem rasta na tržištima u razvoju, uz nominalni rast prihoda za 19 posto odnosno za sedam posto na usporedivoj razini", kazao je predsjednik Philipsa Gerard Kleisterlee u priopćenju. "S obzirom na neizvjesnu gospodarsku klimu i krhko povjerenje potrošača na nekim našim tržištima, oprezni smo glede razvoja prihoda u četvrtom tromjesečju 2010", ističu u Philipsu.

SYDNEY - Rudarski divovi Rio Tinto i BHP Billiton u ponedjeljak su odustali od kontroverznog spajanja poslova s vađenjem željezne rudače u Australiji nakon pritužbi regulatora i ključnih kupaca, uključujući Kinu, na opasnost od kršenja poštene tržišne utakmice. Dvije britansko-australske tvrtke priopćile su da su razočarane kolapsom tog 116 milijardi američkih dolara vrijednog sporazuma kojim su planirale podjelom troškova uštedjeti 10 milijardi dolara. Spajanje su redom blokirale Europska komisija, Australija, Japan, Južna Koreja i Njemačka, kao i najveći svjetski potrošač željezne rudače Kina, priopćio je Rio Tinto.

LONDON - Cijene nafte kliznule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 81 dolar za barel, zabilježivši najnižu vrijednost u proteklih tjedan dana pod pritiskom neizvjesnosti oko prognoza za američko gospodarstvo i jačanja dolara. Cijene barela za isporuke u studenom pale su na američkom tržištu 74 centa na 80,51 dolara, produbivši prošlotjedni pad u visini 1,7 posto. Na tržištu u Londonu cijene barela za isporuke u prosincu pale su 72 centa na 81,73 dolara. OPEC je u ponedjeljak na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 79,86 dolara, što znači da je bila 1,09 dolara niža u odnosu na prethodni dan.

LONDON/FRANKFURT - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su ojačali, poduprti dionicama financijskog sektora pred objavu rezultata Citigroupa, no veće dobitke priječili su gubitnici u sektoru rudarstva. Londonski je Ftse indeks u takvom okruženju ojačao 0,16 posto, na 5.712 bodova, a frankfurtski je DAX bio na dobitku 0,33 posto, popevši se na 6.513 bodova. Podršku dionicama pružio je financijski sektor, čije su dionice jačale pred objavu rezultata poslovanja Citigroupa, važnog pokazatelja stanja u bankovnom sektoru. Ulagače zanima hoće li i njegovi poslovni rezultati potvrditi nastavak uspješne sezone objave tromjesečnih poslovnih rezultata. Među najvećim gubitnicima bile su pak dionice rudarskih kompanija, pritisnute slabljenjem cijena niza kovina.

TOKIO - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale, dok se tečaj dolara prema košarici valuta blago oporavio, odmaknuvši se od najnižih razina u 10 mjeseci, na koje je pao prošloga tjedna. Na burzama u Hong Kongu i Južnoj Koreji cijene su dionica jutros pale više od jedan posto, a u Singapuru, Australiji i Indiji između 0,3 i 0,8 posto. Na Tokijskoj i Šangajskoj burzi vodeći su indeksi balansirali na rubu pozitivnog i negativnog područja, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio u minusu 0,9 posto. Zbog valutnih oscilacija jačaju tenzije između razvijenih i zemalja u razvoju, pa se očekuje da će to pitanje dominirati na sastanku lidera Skupine G20 najvećih gospodarstava svijeta, koji će se krajem ovoga tjedna održati u Južnoj Koreji.

NEW YORK - U središtu pažnje ulagača na Wall Streetu ovoga će tjedna biti banke, jer će neke od njih izvijestiti o kvartalnim poslovnim rezultatima, dok je prošloga tjedna taj sektor bio pod pritiskom zbog istrage o mogućim nezakonitostima u provođenju ovrha. Prošloga je tjedna Dow Jones indeks ojačao 0,5 posto, na 11.062 boda, dok je S&P 500 porastao 0,9 posto, na 1.176 bodova, a Nasdaq indeks 2,8 posto, na 2.468 bodova. Samo u tri dana KBW indeks bankarskog sektora potonuo je 5,9 posto. U cijelom prošlom tjednu cijena dionice najvećeg američkog hipotekarnog kreditora Bank of America potonula je devet posto, zaronivši na najnižu razinu u godinu dana. Unatoč pritisku na bankarski sektor, vodeći su indeksi prošloga tjedna porasli jer se očekuje dodatno labavljenje američke monetarne politike.

(Hina) xggoj ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙