FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 18. listopada 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

BJELOVAR/ZAGREB - Uoči Svjetskog Dana kuhara ministar turizma Damir Bajs danas je posjetio bjelovarsku Turističko-ugostiteljsku i prehrambenu školu i tom prigodom naglasio da hrvatskom turizmu, uz nove objekte i proizvode, trebaju i kvalitetni stručni kadrovi, među njima i kuhari, te da je stoga i ulaganje u obrazovanje tih kadrova ključno za razvoj hrvatskog turizma. Bajs je naglasio kako će Ministarstvo uz javno-privatno partnerstvo s tvrtkama, županijama, obrtničkim komorama te strukovnim školama ustrajati na daljoj provedbi Programa poticanja obrazovanja i obuke kadrova u ugostiteljstvu i turizmu. Taj Program Ministarstvo provodi zadnje tri godine u kojima je za promociju turističkih zanimanja, stipendije učenika i studenata te uređenje školskih kabineta izdvojeno gotovo 30 milijuna kuna, od čega se oko polovice tog iznosa odnosni na izdvajanja Ministarstva turizma. Od početka tog Programa do danas vidljiv je pomak u upisu u strukovne (srednje) turističke škole, a Bajs kaže da su i ove školske godine te škole zbog povećanja potražnje tražile povećanje upisnih kvota. Posebno se osvrnuvši na kuhare, koji svake godine 20. listopada obilježavaju svoj dan, kazao je da je to među strukovnim zanimanjima najtraženije te da se za to, po podacima Ministarstva znanosti, od 2008. do danas u Hrvatskoj upisalo više od četiri tisuće učenika. Od toga njih se 1.560 u kuharski smjer upisalo samo ove školske godine 2010./2011.

ZAGREB - Postrojenje za proizvodnju vinilklorid monomera (VCM) u Dina-Petrokemiji u Omišlju na otoku Krku započelo je s proizvodnjom VCM-a, nakon što je početkom rujna pušteno u probni rad, priopćeno je danas iz Diokija. Početak komercijalne prodaje, kako se navodi, očekuje se u naredna dva tjedna. U obnovu postrojenja za proizvodnju VCM-a u Omišlju, zajedno s pomoćnim postrojenjima, uloženo je oko 35 milijuna eura. Na postrojenju je izravno zaposleno 75 radnika, uz prateće službe i kooperante. Većina proizvodnog kapaciteta od 200 tisuća tona biti prerađena u tvornicama PVC-a talijanske tvrtke Vinyls Italia o čemu je ugovor pred potpisivanjem. Iako suradnja u proizvodnji PVC-a s tvrtkom iz Italije putem dorade i dalje predstavlja primaran cilj, postoji namjera prijave na međunarodni natječaj za kupnju tvornica Vinyls Italia, ističu iz Diokija.

ZAGREB - Ukupna zaračunata bruto premija 25 hrvatskih osiguravatelja iznosila je na kraju rujna ove godine 7,07 milijardi kuna, što je za 2,3 posto ili za 163,2 milijuna kuna manje nego krajem rujna prošle godine, pokazuju podaci koje je objavio Hrvatski ured za osiguranje. Po podacima koje HUO zaprima izravno od društava za osiguranje, u segmentu neživotnih osiguranja ukupna je premija na kraju rujna iznosila 5,32 milijarde kuna, što je na godišnjoj razini smanjenje za 3,0 posto, dok je u segmentu životnih osiguranja premija u iznosu od 1,75 milijardi kuna na razini iz prošlogodišnjeg rujna. Najveći hrvatski osiguravatelj, Croatia osiguranje krajem rujna imao je zaračunatu premiju od 2,3 milijarde kuna što je 5,2 posto manje nego u isto vrijeme lani. Time je i udio Croatie na hrvatskom tržištu osiguranja pao sa 34,51 posto krajem rujna lani na 33,47 posto krajem devetog mjeseca ove godine. Uz niži pad ukupne premije, za 0,5 posto, na 747,3 milijuna kuna, drugo mjesto na hrvatskom tržištu osiguranja drži Allianz koji bilježi i blagi rast udjela, sa 10,38 posto na 10,57 posto. Treće mjestu po udjelu na hrvatskom tržištu osiguranja drži Euroherc i njegov je udio 10,49 posto, a u devet je mjeseci njegova zaračunata premija iznosila 741,7 milijuna kuna što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje smanjenje za 6,2 posto.

ZAGREB - Ukupan promet hrvatske industrije u kolovozu ove godine bio je veći za 1,7 posto u usporedbi s osmim mjesecom prošle godine, dok su ukupno primljene nove narudžbe u industriji porasle za 13,8 posto, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku. Po podacima DZS-a, ukupni desezonirani promet industrije u kolovozu ove godine u odnosu na srpanj porastao je za 3,8 posto. Na godišnjoj razini, ukupni promet, kalendarski prilagođen, veći je za 1,7 posto. Kod novih narudžbi statistika na mjesečnoj razini pokazuje rast u kolovozu u usporedbi s prethodnim mjesecom za 12,7 posto. Statistički podaci na godišnjoj razini pokazuju da su nove narudžbe u kolovozu ove u odnosu na kolovoz prošle godine porasle za 13,8 posto. U prvih osam mjeseci ove godine, narudžbe prerađivačke industrije koja radi na temelju narudžbi povećane su za deset posto u odnosu na prvih osam mjeseci lani.

ZAGREB - INA je danas putem Zagrebačke burze izvijestila da je došlo do promjena nekih pozicija izvršnih direktora, broj izvršnih direktora smanjen je sa sedam na šest, a krajem listopada s pozicije izvršnog direktora za trgovinu odlazi László Bartha kojeg će na tom mjestu naslijediti sadašnji izvršni direktor za korporativne servise Darko Markotić. U priopćenju Ine se navodi da je Uprava Ine 13. listopada donijela odluku o promjenama unutar društva vezano uz pozicije izvršnih direktora. Sa 31. listopada László Bartha odlazi s dužnosti izvršnog direktora za trgovinu na malo te će nastaviti karijeru nadzirući poslovanje u BiH gdje će biti direktor društva Holdina i predsjednik Nadzornog odbora Energopetrola, kao predstavnik INA-MOL konzorcija. Na mjestu izvršnog direktora za trgovinu od 1. studenoga bit će Darko Markotić koji je istovremeno razriješen dužnosti izvršnog direktora za korporativne servise. U sadašnjem sastavu prestaje djelovati poslovna funkcija korporativnih servisa, a korporativni centar mijenja naziv u korporativni servisi i izvršnim direktorom tih servisa imenovan je Berislav Gašo koji je razriješen dužnosti izvršnog direktora za korporativni centar. "Promjene su u funkciji veće poslovne usredotočenosti na modernizaciju i revitalizaciju Inine maloprodajne mreže", navodi se u priopćenju Ine.

ZAGREB - Već uobičajeno za početak tjedna, na Zagrebačkoj burzi trgovanje je danas skromno i usporeno, pri čemu se najviše trguje dionicom HT-a, a najveća dobitnica je dionica Petrokemije. Crobex indeks bio je u 12,00 sati u minusu 0,22 posto na 1.901 bodu, a Crobex10 0,6 posto, na 1.000 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 3,6 milijuna kuna, što je otprilike 5 milijuna manje nego u petak u ovo doba. Najveći promet do sada je zabilježen dionicom HT-a, u visini od 872.000 kuna, pri čemu joj je cijena oslabila 0,29 posto, na 270 kuna. Slijedi dionica Dalekovoda, sa 647.000 kuna prometa i rastom cijene za 0,39 posto. Među likvidnijim izdanjima najveća dobitnica je dionica Petrokemije kojoj je cijena skočila 7,8 posto na 177,5 kuna. Najveća gubitnica, pak, zasad je dionica Ine, s padom cijene za 1,3 posto.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke ojačala prema euru za 0,05 posto u odnosu na tečajnu listu od prošlog petka. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,326267 kuna. Istodobno su prema kuni na vrijednosti dobile sve ostale promatrane inozemne valute. Vrijednost američkog dolara porasla je za 1,39 posto, na 5,275250 kuna, a švicarskog franka za 0,49 posto, na 5,475127 kuna. Tečaj britanske funte od 8,379580 kuna viši je za 0,38 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙