FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 14. listopada 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 12,30 sati

ZAGREB - Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor sastala se u četvrtak u Banskim dvorima s austrijskim ministrom za europske i međunarodne poslove Michaelom Spindeleggerom i s parlamentarnim zastupnicima austrijske Narodne stranke, priopćeno je iz hrvatske vlade. U srdačnom razgovoru konstatirani su iznimno dobri i prijateljski bilateralni odnosi između Hrvatske i Austrije, a hrvatska premijerka izrazila je zahvalnosti Austriji na njezinoj kontinuiranoj pomoći Hrvatskoj na putu u Europsku uniju od samog početka pregovora o pristupanju. Ministar Spindelegger kazao je, što se tiče posljednje faze pregovora za ulazak Hrvatske u EU, da Austrija daje punu potporu i već sada se raduje Hrvatskoj kao 28. članici europske obitelji, nastavlja se u priopćenju. Govoreći o Programu gospodarskog oporavka premijerka Kosor osvrnula se i na novi investicijski ciklus koji je predstavljen u rujnu.

ZAGREB - Pregovori o ulasku Hrvatske u EU idu "očekivanom dinamikom", kazao je hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković u intervjuu za austrijsku novinsku agenciju APA. "Smatramo da je realno očekivati da će pregovori biti završeni tijekom mađarskog predsjedanja Unijom 2011.", rekao je šef hrvatske diplomacije, dodajući da su najteža poglavlja pregovora ona o pravosuđu i tržišnom natjecanju. Jandroković smatra, nastavlja APA, da bi Hrvatska 2012. trebala ući u EU. APA podsjeća da je Europska komisija spominjala i datum 2013.

ZAGREB - Dvodnevna konferencija projekta TACSO o jačanju kvalitete organizacija civilnog društva u zemljama regije, počela je s radom u četvrtak u Zagrebu u nazočnosti stotinjak predstavnika civilnog sektora i nadležnih vladinih institucija iz regije, te predstavnika Europske unije koja financira projekt. TACSO je projekt programa tehničke podrške nevladinim udrugama regije koji provodi švedska agencija SIPU u suradnji s lokalnim partnerima. Projekt se financira iz sredstava predpristupnih fondova EU-a, a države korisnice su Hrvatska, BiH, Srbija, Turska, Albanija, Crna Gora, Kosovo i Makedonija.

BRUXELLES - Ministri vanjskih poslova i ministri obrane 28 zemalja članica NATO-a započeli su u četvrtak u Bruxellesu rasprave u sklopu priprema za sastanak čelnika Saveza sljedeći mjesec u Lisabonu na kojem bi trebao biti dogovoren novi strateški koncept za sljedeće desetljeće. "Novi strateški koncept vodit će nas kroz sljedeće desetljeće. NATO-ova primarna zadaća zaštite 900 milijuna stanovnika zemalja članica od napada nikad se neće promijeniti, ali to mora biti moderna obrana, protiv modernih prijetnji", rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen otvarajući sastanak ministara obrane. U Bruxellese su se u sklopu priprema za summit Saveza u četvrtak okupili ministri vanjskih poslova i ministri obrane zemalja članica, među njima i hrvatski ministri Gordan Jandroković i Branko Vukelić. Prvo su se zasebni sastanak započeli ministri obrane, zatim će se zasebno sastati ministri vanjskih poslova, a nakon toga slijedi i zajednički sastanak. Glavne teme tih sastanaka su novi strateški koncept, proturaketna obrana i reforme zapovjednih struktura Saveza.

SARAJEVO - Područje jugoistočne Europe postupno se gospodarski oporavlja, no njegove trajne stabilizacije neće biti nastavi li se s ponašanjem u kojemu se oslanja na inozemni kapital kako bi se povećala domaća potrošnja, upozorio je izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Age Bakker u razgovoru za bosanskohercegovački list Dnevni avaz. U intervjuu kojega je u četvrtak objavio sarajevski Dnevni avaz, Bakker je kazao kako u MMF-u sada vide "jasne signale oporavka na zapadnom Balkanu, ponajprije zahvaljujući rastu izvoza".

ZAGREB - Srbijanska ministrica sporta Snežana Samardžić-Marković pozvala je u četvrtak na hitan obračun s nasiljem u sportu nakon izgreda nogometnih navijača u Genovi za koje se predsjednik Boris Tadić ispričao talijanskome premijeru, prenose agencije. Nadležna tijela trebala bi utvrditi ne stoji li iza nedjeljnih izgreda izazvanih u Beogradu tijekom Parade ponosa isti organizator koji je u utorak potaknuo nerede srbijanskih navijača na nogometnoj utakmici Italije i Srbije. U neredima je ozlijeđeno 16 osoba, talijanska policija uhitila je 17 srbijanskih navijača, a srbijanska policija uhitila je njih još 19 nakon povratka u Srbiju.

BRUXELLES - Stabilnost Pakistana od ključne je važnosti za borbu protiv terorizma i za zaštitu sigurnosti i naporima međunarodne zajednice mora se pridružiti i pakistanska vlada potrebnim gospodarskim reformama, izjavila je u četvrtak u Bruxellesu američka državna tajnica Hillary Clinton. "Stabilnost Pakistana od ključne je važnosti za našu zajedničku borbu protiv terorizma i za zaštitu sigurnosti građana savezničkih zemalja", rekla je Clinton nakon razgovora s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton. Hillary Clinton sastat će se danas u Bruxellesu i s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem i predsjednikom Europskog parlamenta Jerzyem Buzekom.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙