FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 11. listopada 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

LJUBLJANA - Slovenski poduzetnik Zoran Janković uvjerljivo je osvojio svoj drugi mandat gradonačelnika Ljubljane na slovenskim lokalnim izborima u nedjelju, na kojima su inače najveću potporu birača dobili neovisni kandidati i oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše. Janković je svoj drugi mandat osvojio sa 65,34 posto glasova, a njegova će neovisna lista imati 26 od 45 mjesta u gradskom vijeću. . Kandidat Slovenske pučke stranke (SLS) Franc Kangler s 50,42 posto glasova obranio je gradonačelničko mjesto u Mariboru, a njegov stranački kolega Bojan Šrot po četvrti je put izabran za gradonačelnika Celja. U Slovenj Gradecu i Murskoj Soboti pobijedili su neovisni kandidati, a u Velenju član socijaldemokrata (SD) Bojan Kontič. U gradovima Kranju, Novoj Gorici, Novom Mestu i u Ptuju o gradonačelniku će se odlučivati u drugom krugu. U općini Piran u drugome krugu će se sučeliti Peter Bossman (SD, 32 posto glasova), liječnik porijeklom iz Gane, i dosadašnji načelnik Tomaž Gantar (21 posto glasova) iz lokalne stranke "Piran je naš".

NEW YORK - Kineski disident Lu Xiaobo, dobitnik Nobelove nagrade za mir za 2010., koji se nalazi u zatvoru, svoju je nagradu posvetio svima poginulima na Tiananmenu, izvijestila je u nedjelju nevladina udruga Human Rights in China (HRIC), čije je sjedište u New Yorku i koja je uspjela kontaktirati s disidentovom suprugom, pošto je ona razgovarala sa svojim suprugom i priopćila mu vijest. "Nagradu posvećujem svim dušama izgubljenim 4. lipnja", rekao je Liu Xiaobo svojoj supruzi, aludirajući na demokratski pokret na pekinškome trgu Tiananmenu, koji su 1989. organizirali studenti, a u krvi ga je suzbio kineski režim. HRIC prenosi da je Lu Xia dobila dopuštenje da posjeti supruga u zatvoru u Liaoningu na sjeveroistoku Kine te da je njihov razgovor trajao oko sat vremena. Liu Xiaobo je svojoj supruzi rekao kako su osobe poginule na Tiananmenu živote dale "za mir, slobodu i demokraciju".

BIŠKEK - Po djelomičnim rezultatima parlamentarnih izbora održanih u Kirgistanu, na temelju petine prebrojanih glasova, nijedna od stranaka koje su se kandidirale nije dobila veću prednost, izvijestilo je u nedjelju navečer Izborno povjerenstvo. Prema tim rezultatima stranka Ata-jurt osvojila je 10,5 posto glasova, Socijaldemokratska stranka 7,98 posto glasova, stranka Respublika poslovnog čovjeka Omurbeka Babanova 7,17 posto, stranka Ar-Namys, bivšega proruski orijentiranog premijera Feliksa Kulova 6,8 posto glasova i stranka Ata-Meken 6,41 posto glasova. Navedene su stranke uspjele prijeći potreban prag za ulazak u parlament, od pet posto. Rezultati se temelje na glasovima prebrojanim na 470 od 2.333 biračka mjesta.

STRASBOURG - Glavni tajnik VijećaEurope Thorbjoern Jagland izrazio je "zabrinutost" zbog nasilja koje se dogodilo tijekom "Gay parade" održane u nedjelju u Beogradu. "Istodobno pozdravljam odlučnost srpskih vlasti u obrani ljudskih prava, u skladu s Europskom konvencijom o ljudskim pravima", rekao je Jagland. "Skupine koje su u manjini, poput gayeva i lezbijki, ne bi smjele živjeti u strahu od nasilja ni u Srbiji ni drugdje u Europi", rekao je prvi čovjek ove paneuropske organizacije koja okuplja 47 zemalja članica. Srbija je primljena u Vijeće Europe 2003. "Gay parada" organizirana je u Beogradu u nedjelju, prvi put nakon gotovo deset godina. Obilježilo ju je veliko nasilje između policije i protivnika održavanja parade i skupina homofoba, a posljedica je, prema informaciji srbijanskog ministarstva unutarnjih poslova, preko stotinu ozlijeđenih.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙