FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 12. listopada 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30 sati:

BUDIMPEŠTA - Mađarski parlament donio je u noći na utorak zakon o nacionalizaciji MAL-a, tvrtke u čijem je vlasništvu tvornica aluminija odgovorna za izlijevanje otrovnog crvenog mulja 4. listopada, a u međuvremenu je dovršen i zaštitni zid oko spremnika kako bi se spriječilo novo razlijevanje mulja, prenose agencije. Mađarski parlament iznimno je brzo donio zakon za koji je glasovalo 336 zastupnika, jedan je bio protiv, a 13 je bilo suzdržano. Parlament je od predsjednika republike Pala Schmitta zatražio da potpiše zakon koji će državi omogućiti da u najkraćem roku preuzme nadzor nad tvrtkom i da uvede prinudnu upravu nad njezinom imovinom. Tvrtku će voditi povjerenik kojega će imenovati vlada. O izlijevanju toksičnoga mulja s mađarskim će dužnosnicima razgovarati i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Zaštitni zid oko spremnika u selu Kolontaru je dovršen, ali se radovi nastavljaju, a evakuirani stanovnici se sigurno neće moći vratiti kući ovog tjedna, rekao je u utorak glasnogovornik službe za izvanredna stanja.

SARAJEVO - Američka državna tajnica Hillary Clinton koja je prošle noći doputovala u Sarajevo počela je u jutarnjim satima NIZ susreta s bosanskohercegovačkim političarima te predstavnicima nevladinog sektora. Prije službenog sastanka s članovima Predsjedništva BiH američka državna tajnica sastala se u Narodnom kazalištu sa studentima iz različitih dijelova BiH s kojima je razgovarala o stanju u njihovoj zemlji, problemima koje imaju i njihovim očekivanjima. Sastanak Hillary Clinton s članovima bosanskohercegovačkog državnog vrha održan je iza zatvorenih vrata i bez izjava za medije, a jedino javno obraćanje američke državne tajnice, kako je najavljeno, uslijedit će tijekom otvaranja nove zgrade veleposlanstva SAD-a u Sarajevu kasnije tijekom dana.

VARŠAVA - Sedamnaest osoba poginulo je, a jedna je ozlijeđena u prometnoj nesreći u kojoj je u utorak ujutro minibus udario u kamion blizu Nowe Miasto nad Pilica, južno od Varšave, izjavio je glasnogovornik lokalne policije. "Nesreća se dogodila južno od Varšave. Minibus koji je prevozio putnike sudario se u frontalnom sudaru s kamionom. Šesnaest osoba je poginulo na licu mjesta. Jedna je preminula nakon što je prevezena u bolnicu", izjavio je Tadeusz Kaczmarek.

KIJEV - Četrdeset osoba je poginulo, a deset je ozlijeđeno u sudaru vlaka i autobusa u utorak blizu Dnjipropetrovska, na istoku Ukrajine, rekao je ukrajinski premijer Mykola Azarov. "Po prvim podatcima, 40 osoba je izgubilo život, a deset je ozlijeđeno", rekao je Azarov otvarajući sjednicu vlade. Njegovu je izjavu prenio Interfax. Među žrtvama je i troje djece, a Ministarstvo unutarnjih poslova upozorava da bi broj žrtava mogao porasti jer su neki putnici u teškom stanju. "Vozač autobusa nije poštovao znak zabrane prijelaza preko željezničke pruge i sudario se s vlakom", rekla je Bašmakova. "U autobusu su bili domaći stanovnici", kazala je.

KABUL - Jedna je osoba poginula a sedam vojnika NATO-a ranjeno je u utorak u eksploziji nepoznata uzroka na američkom helikopteru Chinook koji je sletio na istoku Afganistana, objavilo je zapovjedništvo NATO-a. "Jedna je osoba poginula, a sedam ih je ranjeno", izjavio je glasnogovornik NATO-a. Uzrok eksplozije nije poznat, dodao je glasnogovornik ističući da su ranjene osobe vojnici NATO-a. Nije kazao je li smrtno stradala osoba vojnik ili civil ni koje je nacionalnosti. U transportnom helikopteru američkih snaga CH-47 Chinook bilo je 26 osoba a sletio je u malenu bazu NATO-a.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙