FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 12. listopada 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

SARAJEVO - Američka državna tajnica Hillary Clinton doputovala je u ponedjeljak kasno navečer u Sarajevo, prvu postaju regionalne mini-turneje tijekom koje je planiran i njen posjet Beogradu te Prištini. Američku su državnu tajnicu u sarajevskoj zračnoj luci koja je bila pod pravom opsadom lokalne policije i brojnih agenata američke tajne službe dočekali visoki bosanskohercegovački dužnosnici, a Clinton se potom bez izjava za medije uputila u grad gdje će prenoćiti na lokaciji koja se krije od javnosti. U ranim jutarnjim satima, kako je najavljeno, Hillary Clinton službeni dio posjeta Sarajevu započet će susretom s članovima Predsjedništva BiH, a očekuje se kako će u tim razgovorima iza zatvorenih vrata osim Harisa Silajdžića, Željka Komšića i Nebojše Radmanovića sudjelovati i novoizabrani bošnjački član državnog vrha BiH Bakir Izetbegović.

DAMASK - Turski premijer Recep Tayip Erdogan, koji se nalazi u posjetu Siriji i sirijski predsjednik Bašar al-Asad osudili su nacrt zakona izraelske koalicijske vlade po kojem bi kandidati za dobivanje izraelskog državljanstva ubuduće morali položiti prisegu lojalnosti "Izraelu kao židovskoj i demokratskoj državi". "Taj prijedlog je fašistički i rasistički i ne treba nas čuditi jer je dio dugogodišnjeg plana kojeg Izraelci postupno primjenjuju", rekao je Asad na zajedničkoj konferenciji za novinare u Damasku. Izraelska koalicijska vlada u nedjelju je usvojila nacrt zakona po kojem će kandidati za dobivanje izraelskog državljanstva ubuduće morati položiti prisegu lojalnosti "Izraelu kao židovskoj i demokratskoj državi". Za prijedlog je glasovalo 22 ministara, a osam ih je bilo protiv, među njima svih petero iz redova lijeve Laburističke stranke.

LISABON - Portugalski predsjednik Anibal Cavaco Silva odredio je datum predsjedničkih izbora za 23. siječnja 2011., doznaje se u ponedjeljak na internetskoj stranici portugalskog predsjedništva. Do sada postoje četiri kandidata: Manuel Alegre, kojeg podržava Socijalistička stranka i Lijevi blok, Francisco Lopes za Komunističku stranku i dva neovisna kandidata Fernando Nobre i Defensor de Moura. Prema portugalskom ustavu, šef države određuje datum izbora. Predsjednik republike je izabran na općim izborima na mandat od pet godina, koji se može jednom obnoviti. Cavaco Silva iz Socijaldemokratske stranke nije do sada službeno najavio namjeru da se ponovno kandidira.

WASHINGTON - Juan James Rodriguez, 24-godišnji "streaker" koji je u nedjelju gol protrčao među okupljenima na mitingu američkog predsjednika Baracka Obame u Philadelphiji, mogao bi pokupiti nagradu od milijun dolara, javlja u ponedjeljak američka TV mreža CBS News. Rodriguez je uhićen zbog golotinje u javnosti na mitingu u Philadelphiji s natpisom "Battlecam" preko prsa. Rodriguez je navodno izveo "streak" kao odgovor na izazov milijardera Alkija Davida koji je obećao da će isplatiti jedan milijun dolara prvoj osobi koja protrči gola ispred predsjednika. David je rekao za časopis Weekly Standard da će Rodriguez dobiti svoj novac kada on potvrdi da se to uistinu dogodilo. "Kada vidim video snimku i to bude potvrđeno, Rodriguez neće primiti ček već gotovinu", rekao je.

(Hina) xsb yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙