FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 11. listopada 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30 sati:

BUDIMPEŠTA - Mađarska se nada da će do utorka završiti izgradnju brane koja bi trebala zadržati toksični mulj koji se nakon puknuća spremnika izlio na zapadu Mađarske. "Mi se nadamo da će brana biti dovršena do utorka", rekao je glasnogovornik mađarskoga premijera Peter Szijjarto za televizijsku postaju TV2 u ponedjeljak. "Na mjestu nesreće radi 4000 ljudi i 300 strojeva, što znači da činimo sve što možemo kako bismo spriječili još jednu tragediju". Glasnogovornik službe za izvanredna stanja Tibor Dobson rekao je da evakuirani stanovnici obližnjeg sela Kolontar moraju još ostati u privremenom smještaju. Kolontar je evakuiran u subotu kada se pojavila pukotina u sjevernoj stijenki spremnika, zbog čega je postojala mogućnost drugog izlijevanja toksičnoga crvenog mulja. No, posljednje provjere, rekao je Dobson u ponedjeljak, pokazuju da se pukotina nije proširila.

SARAJEVO - Europska unija neće dopustiti ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine niti pokušaje poništavanja reformi koje su do sada provedene u toj zemlji, upozorili su u ponedjeljak visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton i europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele. U autorskom tekstu koji su objavili dnevni listovi u BiH, Ashton i Fuele istaknuli su kako su razočarani činjenicom da je kampanja koja je prethodila općim izborima održanim 3. listopada praćena negativnom nacionalističkom retorikom te postupcima koji dovode do podjela, zbog čega je reformski proces proteklih godina bio usporen ili čak blokiran.

HANOI - Američki ministar obrane Robert Gates izjavio je u ponedjeljak u Hanoju da bi azijske države trebale rješavati teritorijalne sporove multilateralno, što je koncept koji je podržao Vijetnam i neke druge zemlje u regiji, ali kojemu se protivi Kina. Gates nazoči sastanku azijsko-pacifičkih ministara obrane u Hanoju i ovo je njegov prvi posjet komunističkom Vijetnamu na dužnosti ministra obrane i drugi otkad su dvije zemlje ponovno uspostavile diplomatske odnose prije 15 godina. Sastanak ministara obrane Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN) i Kine, SAD-a, Japana, Južne Koreje, Indije, Rusije te Novog Zelanda "predstavlja povijesni potez glede više razine dijaloga o regionalnoj sigurnosti", rekao je Gates. Sve je jasnije, nastavio je Gates, da se bitna pitanja kao što su teritorijalni sporovi, terorizam i borba protiv gusara trebaju riješavati multilateralno.

TOKIO - Japanski i kineski ministri obrane dogovorili su se u ponedjeljak da će uvesti sustav veza kako bi se izbjegla nova diplomatska kriza slična onoj koju je izazvao sudar kineske koćarice s japanskim patrolnim čamcima, objavila je agencija Jiji Press. Kineski ministar Liang Guanglie i njegov japanski kolega Toshimi Kitazawa razgovarali su na marginama sastanka Saveza država jugoistične Azije (ASEAN) u glavnom gradu Vijetnama Hanoju, objavili su novinska agencija Xinhua i dužnosnik japanskog ministarstva obrane. Kitazawa se dogovorio s Liangom da će dvije zemlje ojačati "strateško partnerstvo", javlja Jiji Press.

JERUZALEM - Europska unija igra važnu ulogu u bliskoistočnom mirovnom procesu i gospodarski je i politički spasila palestinsku vlast, rekli su u ponedjeljak u Jeruzalem španjolski i francuski ministri vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos i Bernard Kouchner. Američka uloga u bliskoistočnom mirovnom procesu tradicionalno je snažnija, no Europljani "postupno osvajaju teren", rekao je Kouchner nakon razgovora koji su on i Moratinos održali s palestinskim premijerom Salamom Fayyadom.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙