FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 6. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

MOSTAR - Bosna i Hercegovina mogla bi se suočiti s nestašicom nafte ili poskupljenjima ukoliko se uskoro u cijelosti ne razriješi problem s postupkom uvoza nafte iz luke Ploče u Hrvatskoj u kojoj su problemi nastupili od ponedjeljka s ulaskom u Europsku uniju, objavio je u subotu Dnevni Avaz pozivajući se na službene izvore. "Ako se u sljedećih nekoliko dana ne normaliziraju problemi s cisternama koje trebaju gorivom opskrbiti benzinske crpke u BiH, a koje su od ponedjeljka zaustavljene u luci Ploče Bosna i Hercegovina bi mogla ostati bez naftnih derivata", rekao je za Avaz generalni direktor Terminala Federacije BiH Rasim Kadić. Terminali Federacije BiH su krovna tvrtka koja upravlja Naftnim terminalima u Pločama koji BiH opskrbljuju značajnim količinama naftnih derivata, dok je najznačajnija opskrba iz rafinerije nafte u Brodu. Više desetaka cisterni punih gorivom, koje su od ponedjeljka bile blokirane u luci Ploče, počele su ulaziti u Bosnu i Hercegovinu nakon što su smanjeni problemi s hrvatskim carinskim sustavom i posjedovanjem dodatne dokumentacije, no problem nije do kraja otklonjen, ranije su izvijestili iz Uprave za neizravno oprezivanje (UiNO) BiH. Kadić tvrdi da je sprječavanjem dovoza cisterni s naftom iz Hrvatske u BiH već stvoren loš imidž, te je upozorio i na mogućnost poskupljenja naftnih derivata ukoliko se poteškoće nastave.

QUEBEC - Kanadski vlak s gotovo 80 vagona-cisterni punih zapaljivog goriva iskočio je u subotu ujutro iz tračnica i buknuo u plamenu u Kanadi u blizini granice s američkom saveznom državom Maine, na istočnoj obali SAD-a, a lokalne vlasti naredile su evakuaciju zbog širenja vatre, javljaju kanadski i američki mediji. Prema informacija županijskog ureda šerifa u Franklinu, vlak je iskočio iz tračnica u gradiću Lac-Meganic u provinciji Quebec. Na mjesto nesreće su pohrlile vatrogasne ekipe iz obje zemlje. Trenutno je na mjestu nesreće 27 vatrogasnih vozila, a pomoć je zatražena od svih vatrogasnih postaja u blizini. Požar se proširio na okolne kuće i naložena je evakuacija domova kao i staračkog doma, a gorivo iz cisterni izlilo se u rijeku Chaudiere. Gradićem se širi neugodni miris a ekipe za hitne intervencije zbog onečišćenja okoliša analiziraju ima li toksina u zraku.

BOGOTA - Kolumbijska policija je priopćila da je uhvatila navodnog šefa talijanske kalabrijske mafije Roberta Pannunzija, kojeg smatraju najtraženijim trgovcem droge u Europi, prenosi u subotu BBC. Pannunzi je, navode vlasti, uhićen u šoping centru u Bogoti, glavnom gradu Kolumbije. U bijegu je bio od 2010. godine, kada je pobjegao iz klinike u Rimu gdje se liječio u statusu zatvorenika. Talijansko tužiteljstva ga tereti za uspostavu prekooceanske trgovine kokainom između Italije i Kolumbije. Kao navodni šef kalabrijske mafije Ndranghete, tužiteljstvo vjeruje da je sudjelovao u uvozu do dvije tone kokaina mjesečno u Europu. Kolumbijske vlasti su ga uhitile uz pomoć Američke administracije za suzbijanje narkotika. Poznat je kao talijanski Pablo Escobar.

MOSTAR - Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko nagovijestio je da međunarodna zajednica neće smjenjivati političare niti nametati zakonska rješenja zbog čijeg su nedonošenja u nekoliko navrata prosvjedovali građani ispred središnjih institucija BiH izražavajući očekivanje da će se stvari promijeniti na izborima sljedeće godine. "Sudbina ovih političara u rukama je građana. Oni imaju ovlaštenja da ih smijene na sljedećim izborima", istaknuo je Inzko u intervju za Dnevni Avaz čime je demantirao navode da bi međunarodna uprava mogla ponovno koristiti široke ovlasti koje uključuju smjene političara i nametanje zakona. Pri tome je pozvao političare u BiH da s obzirom na skoro jednomjesečni zastoj nakon blokade državnih institucija nastave snažno raditi na postizanju kompromisa o važnim zakonima. "Razdoblje do izbora ne smije biti 15 izgubljenih mjeseci", rekao je austrijski diplomat na čelu međunarodne uprave u BiH. Pojasnio je da se očekuje donošenje zakona o jedinstevnom matičnom broju, rješenje presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu kako bi zemlja mogla otvoriti put za pregovore s EU te rješenja pitanja vojne i državne imovine. Izrazio je i očekivanje da će doći do uspostave nove vladajuće koalicije u Federaciji BiH kako bi se otklonili zastoji koji traju već godinu dana.

PEKING - Kina i Švicarska potpisale su u subotu sporazum o slobodnoj trgovinskoj razmjeni, što je drugi takav sporazum Pekinga s nekom od europskih zemalja, javlja agencija France Presse. Kineski ministar trgovine Gao Hucheng i švicarski ministar gospodarstva Johann Schneider-Ammann stavili su svoj potpis na sporazum tijekom svečanosti u ministarstvu trgovine u Pekingu. "Sporazum o slobodnoj trgovini ima veliku važnost za odnose naših dviju zemalja", kazao je švicarski ministar. Spomenuti sporazum, kako je pojasnio, nudi Švicarskoj solidnu trgovinsku perspektivu izvan granica Europe koju posljednjih godina potresa velika kriza. Kina, drugo najveće gospodarstvo svijeta, treći je trgovinski partner Švicarske, nakon Europe i SAD-a. Trgovinska razmjena dosegla je 26,3 milijarde dolara, s 22,8 milijarde dolara švicarskog izvoza u Kinu. Prema podacima Svjetske banke, Švicarska je 19. po snazi gospodarstvo svijeta i jedna od rijetkih zemalja koja s Kinom ima pozitivnu trgovinsku bilancu. Za usporedbu, Njemačka je u Kinu izvezla robe u vrijednosti 86 milijardi dolara, a uvezla iz Kine robu u vrijednosti 99,8 milijardi eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙