FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 17. lipnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih viejsti iz svijeta do 9,30 sati.

LJUBLJANA - Najveći dio slovenske javnosti i dalje je protiv prodaje Mercatora hrvatskom koncernu Agrokor, iako su otpori manji nego nego ranije, pokazuju rezultati ankete koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo". Na pitanje podupiru li prodaju Mercatora Agrokoru niječno je odgovorilo 72 posto ispitanika, potvrdno 21 posto, a 7 posto nije dalo odgovor. Anketa je provedena početkom prošlog tjedna na reprezentativnom uzorku od 404 ispitanika. Vodeći slovenski list podsjeća da je više njihovih ispitivanja iz prethodnih godina, kad je u postupcima prodaje Mercatora hrvatski koncern također isticao svoje ponude, protivljenje slovenske javnosti mogućnosti da najveći slovenski trgovački lanac bude preuzet od njegova regionalnog konkurenta bila izrazita.

ISTANBUL - Sporadični sukobi policije i prosvjednika nastavljeni su u Istanbulu i tijekom noći na ponedjeljak, nakon vikenda u kojemu je premijer Tayyip Erdogan preuzeo inicijativu okupivši više od sto tisuća svojih pristaša i silom istjeravši prosvjednike iz istanbulskog parka. Dva glavna turska sindikata pozvala su na opći štrajk u ponedjeljak u znak prosvjeda protiv brutalnog izbacivanja prosvjednika iz parka Gezi, zelenog dijela središnjeg istanbulskog Trga Taksima, središta dvotjednih protuvladinih prosvjeda koji su se proširili i na druge turske gradove. Udruge liječnika, inženjera i stomatologa također su najavile da će se pridružiti štrajku.

DUBAI - Saudijski kralj Abdulah čestitao je u ponedjeljak novoizabranom iranskom predsjedniku Hasanu Rohaniju pozdravljajući njegove želje da popravi odnose između Rijada i Teherana. Saudijska novinska agencija je objavila da je kralj Abdulah u brzojavu poželio Rohaniju "dobro zdravlje i sreću a narodu Irana napredak". "Kralj je pozdravio Rohanijevu izjavu o spremnosti na suradnju i poboljšanje odnosa između dviju zemalja", prenosi agencija. Saudijska Arabije i Iran sukobljavaju se po mnogim pitanjima: u Siriji podupiru različite strane, imaju suprotna gledišta na nemire u Bahrinu i ne slažu se po pitaju iranskog nuklearnog programa. Rijad također optužuje Teheran da potiče nemire među manjinskim šijitima u Saudijskoj Arabiji, što iranske vlasti opovrgavaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙